< Çankaya Belediyesi İşçilerinden Fiili Grev

 

DİSK Genel-İş Sendikası ile belediye yönetimi arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, belediyenin dayatmalarını sendikanın kabul etmesiyle imza aşamasına gelirken, sözleşmenin son hali işçilerin tepkisiyle karşılaştı.

8 Ağustos’u 9 Ağustos’a bağlayan gece çöp toplamaya çıkan işçiler kamyonları Mühye’deki şantiye alanına geri getirdi. İşçiler Çankaya’daki çöpleri toplamazken park ve bahçeler bünyesinde çalışan işçileri de 9 Ağustos sabahından itibaren işe çıkmadı. İşçiler sloganlar attı, davul zurnalarla halay çekti.

1,5 yıldır ücretleri eksik yatırılan işçiler, sözleşmenin son haline göre %50 hak kaybedecekler. İşçiler bunun telafi edilmesini istiyor; belediye de her işçiye aylık 300tl ek ödemelerle 4500 lira ödeyerek bunu telafi yoluna gitmeyi teklif ettiği, 2020’de de ücret zammı yapılacağı söyleniyor. Ayrıca sözleşmedeki disiplin maddeleri işçilerin işten atılmasını kolaylaştıracak. İşçiler, mesai saatlerinin haftalık 45’ten 40’a indirilmesini istiyor; bunun da Ocak ayında uygulanacağı vaat ediliyor.