< < Nupelda Ve Ayaz İçin…

15 Temmuz günü Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Bilgeç köyünün Çakılyayla mezrasında hayvan otlatan iki çocuk patlayıcıya basarak yaşamını yitirdi.

8 yaşındaki Ayaz Güloğlu olay yerinde, ağır yaralanan 4 yaşındaki Nupelda Güloğlu da kaldırıldığı Elazığ Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesinde yaşamını yitirdi.

Patlayıcılar nedeniyle “kaza” ile ölen ilk çocuklar değil Ayaz ve Nupelda kardeşler. Ceylanlar gibi nice çocuk var hayatını ya da uzuvlarını patlayıcılar nedeniyle kaybeden…

Patlayıcıların son kurbanı olan 2 çocuğun ölümüyle ilgili Ovacıklılar bir bildiri yayınlayarak “Ölüme yakın olmak istemiyoruz” dediler... Dersim Barosu da yazılı açıklama yaparak sınır illeri hariç en fazla mayının Dersim’de olduğuna dikkat çekti ve Türkiye’nin de taraf olduğu anti-personel mayınlarının imhasına dair Ottowa Sözleşmesi gereğince patlayıcıların bir an önce temizlenmesi için çağrı yaptı.

Ayaz ve Nupelda kardeşler bugün yan yana gözyaşları ve öfke ile toprağa verildi.

Güloğlu ailesi 3 yıldır Çakılçeşme Mezrasında yaylaya çıkıyordu ve 3 aydır da yaylada idiler. Amca Güloğlu patlamanın ailenin kaldığı çadıra yakın bir noktada olduğunu söylüyor ve “Mayın olduğunu tahmin ediyorduk ama cenazeleri gördükten sonra belirsiz bir patlayıcı olduğunu düşünüyoruz” diyor. Patlamanın yaşandığı nokta, Kuşluca Karakolu’na 15 dakikalık mesafede.

Hayır, çocuk ölümlerine alışmadık henüz, alışmayacağız da… Parçalarını annesinin eteklerine topladığı Ceylan için yazılan satırlar diziliyor boğazımıza düğüm düğüm, “Gözlerime astılar seni, Ceylanım kör oldum ben, Ne havan topu ne mermi, Senle vuruldum ben”…