Bir süredir Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarında bulunan Türk ordusu, savaş uçakları ile Kortek’te sivilleri taşıyan 2 aracı hedef aldı, bir aileyi yok etti.

27 Mayıs’ta başlatılan “Pençe” adlı işgal girişimi bir ayı geride bırakırken, savaş uçakları eşliğinde gerçekleştirilen saldırılarda siviller katlediliyor.

Birkaç gün önce Hewlêr’in Soran ilçesine bağlı Goşin bölgesinde seyir halindeki sivil bir araca yönelik yapılan bombardımanında araçta bulunan iki kardeşten biri yaşamını yitirmiş, diğeri ağır yaralanmıştı. Devam eden hava bombardımanları sonucu 27 Haziran günü akşam saatlerinde bu kez Süleymaniye’nin Ranya ilçesine bağlı Kortek alanında, bağ ve bahçe işlerinin ardından evlerine dönen bir aileye ait iki araç savaş uçakları tarafından hedef alınıp, bombalarla vuruldu.

Aynı aileden katledilen baba ve çocukları YNK’nin baskısıyla aynı gün apar topar defnedildi. Törenin gündüz kitlesel bir şekilde yapılması planlanırken, törenin Türk devletine ve yerel işbirlikçilerine karşı bir öfkeye dönmesini engellemek amacıyla, YNK’nin yerel temsilcileri devreye girdi. Cenazeler sessiz sedasız gece defnedildi.

Taziyeye gelenler bir taraftan baş sağlığı dilerken, diğer taraftan öfkelerini haykırıyorlar. Irak ve Güney Kürdistan hükümetinin Kortek katliamına ilişkin sessizliği tepkiyle karşılanıyor. Türk devletinin saldırılarının önünü almak yerine sessizliği tercih etmeleri öfke yaratıyor.

Pençe operasyonunda bugüne kadar, Peşmerge karakolların da içinde olduğu 11 nokta TSK’ye teslim edildi. Sivillere saldırıların amacının bölgeyi insansızlaştırmak olduğu söyleniyor.

Güney Kürdistan Federe Yöntemi de Türk devletinin sivil katliamlarıyla ilgili açıklamasında, katliamı yapanları değil, PKK’yi suçladı.

Saldırılar, başta Kobane ve Maxmur olmak üzere pek çok yerde, Avrupa dahil, halkın kitlesel eylemleriyle protesto edildi.