< “Madımak 26 Yıldır Utanç Müzesidir”

29 Haziran Cumartesi günü İstanbul’da Sivas katliamı için ilk anma yapıldı.

Divriği Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Kangal Dernekler Federasyonu temsilci ve kendilerine bağlı köy dernek başkanlarının da katıldığı mezar başı anma programının ilk ayağı Zincirlikuyu’da saat 16.00’da başladı. Zincirlikuyu mezarlık girişinde buluşan kitle; “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” pankartı açarak “Madımak’ı unutmadık unutturmayacağız”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganlarıyla mezar başına yürüdü.

Mezar başında yapılan saygı duruşunun ardından Madımak katliamına devletin sessiz kaldığı, bu katliamların Suruç, Ankara katliamlarıyla devam ettiğinden bahsedilen konuşmalar yapıldı. Sonra da Madımak’ta yakılanların mezarları ziyaret ederek anmalar yapıldı.

Daha sonra Kadıköy Rıhtım’da düzenlenen anma etkinliğine birçok Alevi kurumu katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada, ölümsüzleşenlerin isimleri okunarak “yaşıyor” denildi. “Pir sultanlar yaşıyor, savaşıyor”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganlarının atıldığı etkinlikte 2 Temmuz’da Sivas’a semah dönmek için giden ama o katliamda yakılarak öldürülenler için semah dönüldü.

Bu etkinliğe katılan Alevi kökenli bir işçi şunları söylüyor bize: “Yakılan Madımak Oteli, 26 yıldan beri devlet tarafından hala üstlenilmeyen bir yüz karasıdır. Bu müze kültür sanat müzesi değil, bir utanç müzesidir. Bu böyle kabul edilene kadar mücadelemiz devam edecek. Bu katliam ilk değildi, son da olmadı. Suruç’la, Ankara gar katliamıyla devam etti. Sesimiz kıtaları aştı her yerde yankılandı ama bu devlet bizi görmedi, suçunu üstlenmedi. Biz istiyoruz ki Madımak’ta insanların baskısıyla oluşturulan ama hemen yanında döner lokantalarının olduğu bu bina utanç müzesi olarak resmi kabul görsün.”