EVİD-SEN’den İHD’de açıklama

Çalıştığı evde hak gaspına uğrayan ve işten atılan ev işçisi Gülhan Benli, konuyla ilgili İHD’de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 2 Haziran günü 12.00’de gerçekleştirilen açıklamayı Evid-Sen’den Arzu Çelebi okudu.

Açıklamada, Ev İşçileriyle Dayanışma Sendikası (Evid-Sen) başkanı olan Gülhan Benli’nin uğradığı hak gaspları anlatıldı. Gülhan Benli’nin hem Evid-Sen’in kurucularından olduğu hem de başkanı olduğu belirtildi. Benli’nin, ev işçilerinin “hem ulusal hem de uluslararası alanda daha insanca bir yaşam ve çalışma hayatına erişebilmeleri için mücadele verdiğini” ama ironik bir şekilde kendisinin hak gaspına uğradığı anlatıldı.

Gülhan Benli, 4 ay boyunca çalıştığı evde (eski Koç Holding’in CEO’su Can Kıraç’ın eşine bakım hizmeti) sigortasız çalıştırıldığını, günlük çalışma saatlerinin ilk anlaştıkları saatlerden uzun olduğunu, mesai verilmediğini ve her türlü mobing uygulandığını anlattı. Bunları sadece kendisine değil, aynı evde bulunan diğer çalışanlara da (hemşire, hastabakıcı) sigorta vs yapılmadığını anlattı.

Evid-Sen olarak, sendika başkanlarına uygulanan bu hak gasplarının ortadan kaldırılmasını ve çıkış tazminatının verilmesini, 4 ay boyunca yatırılmayan sigorta primlerinin geriye dönük olarak ivedilikle yatırılmasını, fazla çalışma ücretlerinin kendisine ödenmesini, 2 haftalık ihbar tazminatının verilmesini talep ettiklerini belirttiler.

Evid-Sen açıklamayı; “belirtmek isteriz ki gerçekleştirilen hukuksuzluk sadece Benli’ye yönelik bireysel bir suç değildir. Dolayısıyla bu süreçte özelde Benli genel olarak ev işçileri haklarını alana kadar EVİD-SEN, ilikçi ve iletişim içerisinde olduğu tüm paydaşlarını da devreye sokarak örgütlü mücadeleden gelen gücünü hem haksızlıklarla mücadele hem de kamuoyunu aydınlatma adına kullanacaktır” diyerek bitirdi.