< Gezi Ayaklanması ve Devrim Umutları 6 Yaşında!

 Gezi Ayaklanmasının 6. yıldönümünde Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla binlerce kişi Taksim'de bir araya geldi. Gezi Parkın'a yürümek isteyen kitle İstiklal Caddesi'nin her yanına örülen polis barikatlarıyla engellendi. Gezinin 6. yılında engellenen kitle  ""Karanlık Gider Gezi Kalır! Gezi 6. Yaşında" diyerek devrim ve sosyalizm umutlarını bir kez daha haykırdı.

 İSTANBUL - Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesilmesine karşı başlayan protestoların bütün ülkeye yayılarak Haziran Ayaklanması'na dönüştüğü Gezi Parkı eylemlerinin 6. yılında binlerce kişi yine Gezi Parkı'na gitmek üzere Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla Taksim'de bir araya geldi.

Beyoğlu'ndaki TMMOB binası önünde toplanmaya başlayan kitle saat 18.00'e çağrı yapılmasına rağmen bir saatten fazla bir süre önce gelmeye başladı.

Taksim Dayanışması bileşenlerinin TMMOB binasından çıkmasıyla birlikte alkış ve zılgıtlarla birlikte "Yaşasın Gezi Ayaklanmamız /Direnişimiz", "Her Yer Taksim Her Yer Direniş" sloganları atılmaya başlandı.

Gezi'nin 6. yılında toplananlar "Yaşasın Gezi Direnişimiz", "Gezi 6 Yaşında", "Mücadele Sürüyor" "Gezi Şehitleri Ölümsüzdür" yazılı dövizler taşıdı.

Mücadele Birliği Platformu ise "Şimdi Devrim Zamanı", "Kızıl Meydana Hoş Geldiniz", "Gezi Ruhuyla Yeni Ayaklanmalara", "Yaşasın Gezi Ayaklanmamız" yazılı dövizler taşıdı.

Taksim Dayanışması ve Gezi Ayaklanması'nda ölümsüzleşenlerin ailelerinin de katılımıyla kitle daha güçlü bir şekilde "Her yer Taksim her yer direniş" "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Gezi umuttur yargılanamaz", "Şimdi devrim zamanı", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Katil devlet hesap verecek", " KHK'lar gider, Saray gider Gezi kalır", "Gezi'de düşene döğüşüne bin selam" sloganları atmaya başladı.

Gezi Ayaklanmasında ölümsüzleşenlerin isimleri sık sık söylenerek "Yaşıyor", "Burada" denildi.

TMMOB binası önünden  "Gezi umuttur, umut bitmez. Karanlık gider Gezi kalır" pankartı arkasında "İnanın çocuklar" şarkısı söylenerek Gezi Parkı'na yürünmek isteyen kitle Meşelik sokakta kurulan polis barikatıyla engellenince  "Katil devlet hesap verecek" sloganı atmaya başladı. Yine Gezi'de ölümsüzleşenlerin isimleri söylenerek "Yaşıyor" denildi.

 Taksim Dayanışması adına konuşan Avukat Can Atalay,  "Tarihin yeniden yazılmasına ve emeği ile geçinenlerin karşılanmasına izin vermedik. Bu ülkede herkes adalet arıyor. Bir ülkede herkes adalet arıyorsa orada adaletsizlik Saray kurmuştur. Ama adaletsizliğin saltanatı uzun sürmez" dedi.

 "Eşitlik, adalet ve özgürlük arayışımız bitmez" denilerek basın açıklaması okundu. Açıklamadan önce Gezi şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Kitle, "Gezi'de düşene döğüşüne bin selam" sloganı attı ve barikatın öte tarafında toplanan kitle alkışlarla destek verdi.

 Açıklamayı Mimarlar Odası Kent Konsey Başkanı Esin Köymen, okudu. Köymen, Gezi isyanın üzerinden 6 yıl geçtiğini hatırlatarak iktidarın unutturma ve Gezi'yi cezalandırma politikalarına rağmen "Anılar hep taze, mücadeleye ve hayata dair azimleri hep omuz başımızda" dedi.

 6 yılı "Berkin'in ömrünün neredeyse yarısı kadar uzun! Ülkemizin yüzlerce yıllık özgürlük ve eşitlik mücadelesi için kısacık bir zaman dilimi" olarak tanımlayan Köymen, Gezi'nin değerlerinden uzaklaşılan her an un ülkedeki karanlığı derinleştirdiğini söyledi.

 Ekonomik krizin emekçilerin sırtına bindiğini belirten Köymen, "Birkaç oy daha fazla almak için hukuku, adaieti, demokrasiyi, hatta vicdanı ayaklar altına almaktan çekinmeyen bir anlayış, toplumun dokusuna nüfuz etmeye devam ediyor" dedi.

 Köymen sözlerini söyle sürdürdü:

 "Ülkenin kaynaklarını talan etmek, geleceğine ipotek koymak, üretmemek, paylaşmamak ve talan düzeninden yana olmak doğal bir tutum olarak algılanır oldu. Anayasal haklarını, demokratik ve barışçıl gösteri haklarını kullanan binlerce insanı yargılamak, yüzlercesine ceza vermek yetmemiş olacak ki, daha önce mahkeme kararı ile beraat etmiş olan Taksim Dayanışması'na bir kez daha ve bu defa müebbet hapis istemiyle dava açılmış durumda."

  "Bu ülkenin özgürlük umudu Gezi'yi suç kapsamına sokup, bundan sonra hiç kimsenin muhalefet etmeye cüret edememesi murat ediliyor. Oysa herkesin, hepimizin çok iyi bildiği gibi, Gezi Umuttur, Umut Bitmez!"

  "Şehir meydanındaki tek parkı AVM'li kışla yapmak isteyen doğa ve kent talancısı zihniyet gider. Sömürüye dayalı sermaye düzeni Kapitalizm gider... Yalancılık, çıkarcılık, riyakarlık gider. Hırsızlık ve uğursuzluk gider... Savaş çığırtkanları gider. Gericilik, mezhepçilik, ırkçılık gider. Kadın düşmanları, Göçmen karşıtları, Homofobikler gider..."

 

"Tüm bu kötülüklerin, şiddetin ve hukuksutluğun hesabım soracak, yargılanmalarını sağlayacak olan Gezi kalır."

 Köymen, 24 Haziran'da görülecek Gezi davasına katılım çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı. Kitle bir süre daha Gezi Ayaklanması'nın sloganlarını atarak dağıldı.