Sendikaların, çevre ve kadın örgütlerinin, kağıtsızların ve çeşitli yerli ve yabancı örgütlerin yanı sıra Leninistler’in de bileşeni ve örgütleyicisi olduğu “Devrimci 1 Mayıs/Anti Kapitalist Blok” tarafından kutlanan bu yılki 1 Mayıs, önceki yıllara göre çok daha kitlesel ve coşkuluydu.

İsviçre’nin en büyük sendikalardan UNİA Sendikası başta olmak üzere öteki yerli sol ve kitle örgütleri önceki yılla göre kıyaslanamayacak bir kitle katılımını örgütlemeyi başarmışlardı. Sosyal Demokrat Parti’nin gençlik örgütü ‘Genç Sosyalistler’ de, kitlesellik bakımında dikkat çekiciydi. Kağıtsızlar’ın (oturum izni olmayanlar) “Hiçbir insan illegal değildir” şiarıyla katıldıkları yürüyüşteki coşkuları ve yürüyüş boyunca dans ve sloganları dikkate değerdi. Devrimci sendikacılığı savunan ve sendikadan ayrılan yeni oluşumun katılımı ve sendikayı protesto etmek için sendikanın önünü kesip blokaj eylemi yapması ve sonradan Devrimci 1 Mayıs Platformu’na katılması anlamlıydı.

Görsellik ve katılımıyla öne çıkan gruplardan biri de kadın örgütleriydi. Haziran ayında İsviçre çapında yapılacak olan kadın grevinin talepleri, şiarları ve coşkusu 1 Mayıs alanına taşınmıştı. Yürüyüşün en anlamlı ve coşkulu kortejlerinden biri de kendilerini ‘1 Mayıs Korosu’ olarak tanımlayan ve yürüyüş boyunca Enternasyonal Marşıyla ve Çav Bella’yı söyleyen yaklaşık 200 kişilik İsviçreli kitleydi. Kürt hareketinin tecridi ve açlık grevlerini öne çıkaran şiarlarla katılımı da bu yıl anlamlı bir kitlesellik oluşturuyordu. Dikkat çekici bir katılım sağlayan gruplardan biri de Alevi dernekleri oldu.

‘Devrimci 1 Mayıs/ Anti Kapitalist Blok’ da göz dolduran bir kitlesellik sergiledi. Uzun yıllar önce oluşan ve artık kurumsallaşmış bulunan Devrimci 1 Mayıs Platformu, bu yıl hazırlık toplantılarına dört ay önce başladı. Her yılkinden daha örgütlü, daha kitlesel ve daha hazırlıklı bir 1 Mayıs örgütleme erken başlamanın temel nedeniydi. Öteki bir neden ise 40. yılını kutlayacak olan sol bir kurumun da platformla birlikte yürüme isteğiydi. Dolayısıyla sendikalardan bağımsız bir miting alanı bu vesileyle hazırlanmış ve platforma değerlendirmek üzere sunulmuştu. Yapılan birçok toplantıda, birçok konu zengin tartışmalarla sonuca bağlandı. Yürüyüş güzergahı saptandı. Bu çerçevede ortak bildiri, ortak afiş ve ortak pankartlar hazırlandı. Farklı şiarların yer aldığı farklı afişler kullanıldı. Ana pankart için “Sömürüye ve baskıya karşı başka bir dünya mümkün” şiarı kullanıldı. Ortak bildiride ise kapitalizmin çok yönlü bunalımı, sosyal ve siyasal hak gaspları, polis rejimlerine geçiş, göçmenlik sorunu, bu yılki kadın grevi, çevre sorunu, yaygınlaşan sınıf ve kitle hareketleri vb. temalar öne çıkarıldı. Kent bölgelere ayrılarak ve her bir bileşen için bölge belirlenerek ortak bildiri dağıtımı ve afiş yapımı gerçekleştirildi.

Saat 11.00’de başlayacak yürüyüş için sendikalar ve Devrimci 1 Mayıs Platformu saat 10.00’da toplanma çağrısı yapmıştı. Devrimci 1 Mayıs Platformu, toplantı alanında sendikaların yürüyüşü bitirdiği yerde bitirmeyeceğini ve yürüyüşü başka güzergahta sürdüreceklerini duyurdu, kitleyi birlikte yürümeye davet etti.

Miting alanına varıldığında platform, yürüyüşe devam çağrısını yineledi ve izinsiz olan yürüyüşe devam edildi. Polisin saldırısı durumunda yapılacaklar önceden saptanmıştı. Polis saldırıyı göze alamadı. Yürüyüş güzergahı bir yerde durduruldu ve yüksek bir binaya Devrimci 1 Mayıs Platformu’na katılan kadın gruplarından biri tarafından “Feministçe, Uluslararası Alanda Sermayeye Karşı Devrim” pankartının asılması büyük bir coşkuyla karşılandı. Yürüyüşün bitiş alanına sahne ve çadırlar kurulmuş, bilgilendirme ve yemek standları açılmıştı. 1 Mayıs kutlamasına burada devam edildi.

Leninistlerin de Almanca “Şimdi Devrim Zamanı” pankartı ile katıldığı bu yılki yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Bu, uzun yılların ardından Basel’deki en kitlesel katılım oldu ve gençliğin yoğun katılımı dikkat çekiciydi.

Basel’den Leninistler