Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi önünde tutsak annelerinin başlattığı süresiz nöbet eylemimine giden avukatlar, insan hakları savunucuları da dün yine "Talimatları uyguluyoruz" diyen polisin ablukasıyla karşılaştı.
Polis tarafından abluka altında uzaklaştırılan anneler "Bijî Berxwedana Zindanan" sloganı ve zılgıtlarla tepki gösterdi.

KOCAELİ - Açlık grevindeki çocuklarına destek olmak amacıyla Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi önünde nöbet tutmak isteyen anneler, 15 kez gittikleri hapishane yakınında bir kez daha polis ablukasıyla engellendi.
Annelerin eylemine avukatlar, insan hakları savunucuları ve HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de katıldı.


"Her Türlü Eylem ve Etkinlik Yasak!"
Hapishane çevresini ablukaya alan polis, sivil araçların bölgeye yaklaşmasına izin vermedi. Yapılan tüm görüşmelere rağmen, "Valiliğin kesin talimatı var, 22 Nisan - 6 Mayıs tarihleri arasında her türlü eylem, protesto etkinlik ve hatta sivil araçların giriş çıkışı da kontrollü olacak" diyen polis ekipleri ailelerin cezaevi önüne gitmesini bir kez daha engelledi.


"Analık Haklarını ve Yasal Haklarını Kullanmak İstiyor"
İnsan Hakları Derneği üyelerinin "Tutuklular aylardır açlık grevinde ve sağlık durumları çok kritik bir noktaya geldi. İnsanların hayatları söz konusu. Buraya gelenler onların anneleri ve analık haklarına dayanarak gayet insani ve yasal olarak da hakları olan barışçıl bir oturma eylemi yapmak istiyor" demesine karşılık polis "Biz talimatları uygularız" dedi.

"Provake Etme! Müdahale Ederiz!"
Avukatların "Valilik talimatı Anayasa'nın üzerinde olamaz, siz talimatlara uygulayarak Anayasa'ya aykırı davranıyorsunuz" dediğinde ise polis avukatlara "Provake etme! Avukatsan müvekkilinle ilgili bir şey diyorsan de" yanıtını verdi.
Avukatın hepsi de benim müvekkilim hepsinin hakları için buradayım" dediğinde ise "Sen buraya provake etmeye geliyorsun. Devam edersen müdahale ederiz" tehdidinde bulundu.

"Görüşe Giren Anneleri Görmeye Neden Gidemiyorum?"
Eyleme katılan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de "Tutuklular aylardır açlık grevinde biz ölümler olmasın diye tecritin kaldırılması talebiyle buradayız. Anneleri görüşe girdi ve ben onlara moral vermek için hapishame önüne gidemiyorum" diyerek hapishane önüne gitmesinin engellenmesine tepki gösterdi.


"Anneleri Yasaklayacaklarına Tecriti Kaldırsınlar"
Sürücü, "Burada anneler evlatları için acı duyan, endişe eden birer anne olarak ve yasal haklarını kullanarak oturmak istiyorlar. Yolu kesmiyorlar, herhangi birine engel olmuyorlar. Biz ölümler yaşanmasın diye buradayız. Burada birkaç anne, birkaç insan var. Çocukları yaşasın diye bu insanlar buradalar. Adalet Bakanlığı buraları bizlere, ailelere yasaklayacağına, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldırsın” dedi.
Valilik talimatını görmek istendiğinde ise "Sözlü olarak tebliğ ettik. Valilik sitesinden görebilirsiniz" diyen polis kitleyi alandan uzaklaştırmaya başladı.



Biz Çocuklarımız Yaşasın Diye Buradayız, Gelmeye Devam Edeceğiz!”

Tutuklu anneleri polisin tavrına “Biz çocuklarımız Yaşasın diye buradayız. Vursanız da, gözaltına da alsanız da, tecrit son buluncaya kadar biz buraya geleceğiz" dedi.
Polis ablukasına alınarak uzaklaştırılan anneler "Bijî Berxwedana Zindanan" sloganı ve zılgıtlarla alandan ayrılarak HDP Gebze İlçe binasına geçti.