Açlık grevindeki tutsakların taleplerinin kabul edilmesi amacıyla tutsak annelerinin Gebze Hapishanesi  önündeki nöbet eyleminin 4. gününde polisin ablukasına ve "TOMA'larla saldırıp gözaltına alırız" tehdidine "Tecrit Son Bulsun Tutsaklara Özgürlük" sloganıyla yanıt verdi.

İSTANBUL - Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle siyasi tutsakların sürdürdükleri açlık grevine destek amacıyla tutsak annelerinin Gebze Hapishanesi önündeki nöbet eylemi 4. gününde. Anneler ve HDP İstanbul İl Örgütü Tekirdağ Hapishanesi'nde Kadıköy ve Üsküdar ilçeden gelenler Gebze Hapishanesi yakınında bir kafede toplandı. Tutsak annelerinin nöbete devam etmesine izin vermeyeceklerini ve  ve kitlenin dağılmasını söyledi.

Annelerle birlikte gelen HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu emniyet yetkilileriyle konuşarak, Gebze Hapishanesi'nde açlık grevinde olan sağlık durumları kritik noktaya gelen tutsakların anneleri olarak seslerini duyurmak için geldiklerini ve demokratik bir hak olarak taleplerini ifade edebilmeleri gerektiğini söyledi. Fakat polis amirleri İçişleri Bakanlığı ve Valiliğin kesin talimatı olduğunu ve izin vermeyeceklerini söyledi.

Anneler Katırcıoğlu'ın durumu aktarması üzerine "Çocuklarımızın hayatı tehlikede daha ne kadar sessiz kalalım. Hapishane önüne gidelim oturamazsak da böyle beklemekle hiç olmayacak" diyerek Gebze Hapishanesi önüne yürümeyi öneriler.

Barış Annesi Güler Buğday ve Katırcıoğlu tekrar polis amirleriyle görüşmeye gitti. Polis amirleri "Bu gün daha fazla ekiple geldik. Kesinlikle nöbet ve yürüyüşe izin vermeyiz. Bu kez kesinlikle müdahale ederiz ve sert olur" dedi.

Anne Buğday'ın "Biz anneyiz çocuklarımız ölecek senin vicdanın nasıl elverecek. Biz çocuklarımızın talepleri kabul edlisin diye geldik. Ne var burada bizi bırakmıyorsunuz? Belki senin de evladın var? Kendini bizim yerimize koy. Ne olacak burada dursak ya da yürüsek" sorusuna polisin cevabı "Ben verilen talimatı uygularım. Devlet memuruyum, size izin verirsem işimden olurum" yanıtını verdi.

Barış Annesi Güler Buğday, "Devlet bizim bize çare bırakmıyorsunuz. Talimat candan önemliyse, o halde biz bildiğimizi yapalım, siz de bildiğinizi yapın" dedi.

Polis amiri "Üç gündür müdahale etmedik. Ama bu gün kafeden çıkıp hapishaneye yöneldiğinizde TOMA'larla müdahale ederiz. Siz bilirsiniz" oldu.

HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu valilik ve İçişleri Bakanlığı müsteşarlığı ile görüştüğünü ve eylem yapılması halinde kesin olarak müdahale edileceği ve gözaltı yapılacağı yönünde talimat olduğunu" söyledi.

Annlere "Karar sizin ama benim düşüncem nöbette ısrar etmemektir" önerisinde bulundu.

Bu arada polis amirleri, nöbetin engellenmesine tepki gösteren annelere "Gözaltına alırız" tehdidini sürdürdü.

Annler bu tehditlere Kürtçe "Bu dünya çok büyük bize de yeter size de bu neyin hırsı bu neyin öfkesi"  anlamına gelen bir şarkıyla "Tecrit Son Bulsun Tutsaklara Özgürlük" sloganıyla yanıt verdi.

Anneler ve dayanışmaya gelenler yarın yine Gebze Hapishanesi önünde olacaklarını söyleyerek alkış ve zılgıtlarla alandan ayrıldı.

Anneler buradan HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu ile İzmit Valiliği'ne gitti.

Annelere Vali'nin olmadığı yardımcılarından biriyle görüşebilecekleri söylendi.

Anneler vali yardımcısını beklerken sivil polisin "Vali yardımcımızın talimatı var sizi aşağıya çay ocağına alalım ayakta kalmayın hem de çay için" demesi üzerine, anneler "Biz ayakta kalırız çay içmiyoruz görüşmeye geldik. Bekliyoruz" oldu.

Vali yardımcısı ile görüşmede ise İçişleri Bakanlığı'ın talimatı var. Gebze Hapishanesi önünde hiçbir eyleme izin veremeyiz. Eylem yapılması halinde müdahale ederiz" denildi.

İzmit Valiliği'nden çıkan anneler "Devletin yalnız polisi değil, valisi de kör sağır olmuş. Çocuklarımızın canı tehlikede diyoruz ama karşımızda bugün bizi tehdit eden polisle aynı şeyi söyleyen bir vali yardımcısı bulduk. Biz çocuklarımızın talepleri kabul edilinceye kadar gelmeye kararlıyız" diyerek kararlılıklarını dile getirdi.