< 16 Mart Anmasına Polis Saldırısı 33 Gözaltı!

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 16 Mart 1978'de katledilen 7 devrimci öğrenci için yapılan anmadan sonra yürüyüş yapmak isteyen öğrencilere polis saldırdı. 33 kişi gözaltına alındı.

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve gençlik örgütlerinin düzenlemiş olduğu 16 Mart Beyazıt Katliamı ve Halepçe Katliamını anmak için saat 15:00’ da İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde toplandı.
Devrimci Öğrenci Birliği'nin de aralarında yer aldığı Gençlik Örgütleri, basın açıklaması yapılacak alana ‘’Yaşasın Devrimci Dayanışma!’’, ‘’ 16 Martı Unutma Unutturma!’’ , “Beyazıd Faşizme Mezar Olacak!’’ , ‘’ Beyazıtta Düşene Dövüşene Bin Selam!’’ , ‘’ Katillerden Hesabı Gençlik Soracak!’’ , ‘’ Katil Polis Üniversiteden Defol!’’ sloganlarıyla giriş yaptı.


Katliamın yaşandığı Eczacılık Fakültesi önünde toplanan 78'liler Girişimi üyeleri ve Gençlik Örgütleri, 16 Mart 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 7 devrimci öğrencinin öldürüldüğü Beyazıt Katliamı ile 16 Mart 1988’ de gerçekleşen Halepçe Katliamında yaşamını yitirenleri andı.



"Emperyalizme Karşı Mücadele Ettikleri İçin Katlediler"
Eylemde, 78'liler Girişimi üyesi Hüseyin Soylu, o gün tek suçlarının ülkelerini sevmeleri ve gizli işgale karşı mücadele etmek olduğunu ve bu nedenle katledildiklerini belirtti.
Soylu, üniversiteli gençlerin emperyalizme karşı mücadele verdiğini, bugün de farklı bir şekilde emperyalistlerin işgalinin devam ettiğini ifade etti.
Halepçe Katliamını hatırlatan Soylu, "Emperyalistler sadece ülkemizde değil Halepçe'de Kürt vatandaşlarının üzerine bomba atmışlardır. Biz yılmadık, yılmayacağız" dedi.



"Adalet Yoksa Devlet Çeteden İbarettir"
Beyazıt katliamında yaşamını yitirenlerin avukatlığını yapan Savaş Serttaş, dava boyunca çok büyük engellerle karşılaştıklarını belirtti. Savaş, "Dava boyunca stajyer avukatların bile kimlik tespitlerinin yapılması çok uzun sürdü. İlgili kurumlardan gerekli desteği göremediğimiz için dava zaman aşımıyla sonuçlandı. Failler cezalarını çekmediği sürece bu olay kapanmayacak. Gençler bizden sonra da bu olayın peşini bırakmayacak. Eğer bir ülkede adalet yoksa devlet bir çeteden ibarettir" dedi.



“Yılmadan Mücadeleye Devam Edeceğiz!”
ÇHD İstanbul Şube Başkanı avukat Gökmen Yeşil, Beyazıt katliamının yükselen devrimci mücadelenin önünü kesmek, kitleleri sindirmek ve pasifize etmek isteyen egemen güçler tarafından organize edildiğini belirtti.
Kontrgerilla ve MHP'nin öncülüğünde örgütlenen paramiliter silahlı güçlerin kullanıldığı katliamda 7 öğrencinin hayatını kaybettiğini belirten Yeşil, katliamın üzerinden 41 yıl geçmesine rağmen belli olan faillerin korunduğunu ve cezasız bırakıldığını söyledi.
Tıpkı 1 Mayıs 1977 ve 12 Mart 1995 Gazi katliamı gibi 16 Mart katliamının da sorumlusunun devlet olduğunu ifade eden Yeşil, "Bu dava halkın vicdanında asla zamanaşımına uğramayacaktır. Bizler Çağdaş Hukukçular Derneği olarak, bir kez daha ilan ediyoruz; halka karşı işlenmiş tüm suçların sorumlularından hesap soruluncaya, kontrgerilla gerçekten ve tamamen tasfiye edilinceye kadar, yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.



"Bilginin Metalaşmasına, Faşistlerin Saldırılarına Karşı Birlikte Mücadele Edelim"
Gençlik örgütleri adına yapılan açıklamada ise "Bugün 41 yıl sonra yine Beyazıt'tan, bir zamanlar bizimkilerin geçtiği yollardan ve oturduğu sıralardan haykırıyoruz. Ne katliam yapan katillerinizi unuturuz ne de mücadele etmekten vazgeçeriz. Bugün bu okulun kapısından içeriye giremeyen, geçinemeyip okuyamayan, üniversitede sesi kısılmaya çalışan sıra arkadaşlarımıza çağrımızdır: Kentlerin yağmalanmasına, doğanın talanına, emeğin sömürülmesine, cinsiyetçiliğe, asimilasyona, bilginin metalaşmasına, faşistlerin saldırılarına karşı birlikte mücadele edelim" denildi.



Polis Engeline Rağmen Yürüyüş
Anma sonrası yürüyüş yapmak isteyen gençliğe polis biber gazı ve plastik mermi ile engel olmaya çalıştı. Polisin müdahaledesine rağmen gençler sloganlarla yürüyüşe geçti.



Polis Saldırısı ve 33 Gözaltı
Polisin yoğun biber gazı ve plastik mermi kullanarak saldırmasına rağmen 20 dakika süreyle Beyazıt Meydanı'nda sloganlarına devam eden gençlil örgütleri Beyazıt Tramvayına kadar polisin bütün engellemelerine rağmen sloganlarıyla yürüdüler.


Yürüyüşe geçen 33 genç gözaltına alınırken bazıları plastik ters kelepçe takıldı.
Saldırı sırasında Yolculuk Gazetesi Muhabiri Buse Söğütlü ve Özgür Gelecek muhabiri Taylan Öztaş da gözaltına alındı.
Gözaltı aracında sloganların durmaması üzerine araç içine de biber gazı atıldı. Gençler gaz kapsülünü polislerle birlikte araçtan attı.