< Cumartesi Anneleri'nin 970'inci Haftasında 28 Kişi Gözaltına Alındı

Gözaltında kaybedilen yakınlarının bulunması ve gözaltında kaybedenlerin cezalandırılması talebiyle Galatasaray Meydanı'na karanfilleriyle gitmek isteyen Cumartesi Anneleri / İnsanları AYM'nin "eylem yasağı hak ihlali" kararlarına rağmen 970'inci haftada yine işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltında 28 kişi olduğu öğrenildi.

Devlet tarafından gözaltına alınan yakınlarının bulunması ve sorumluların yargılanarak cezalandırılması talebiyle her hafta "hafıza mekanımız" dedikleri Galatasaray Meydanı'na karanfilleriyle yürüyen Cumartesi Anneleri / İnsanları 970'inci haftasında yine işkenceyle gözaltına alındı.

Ellerinde karanfillerle Tünel yönünden Galatasaray Meydanı'na yürüyen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları meydana yaklaşırken kalkanlarla polis ablukasına alındı.

Kayıp yakınlarına bu hafta da çok sayıda insan destek verdi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu ve HEDEP Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu eyleme katıldı.

Cumartesi İnsanları ablukaya alınarak etrafları polis kalkanlarıyla kapatılırken iç içe çemberler oluşturan polis basın emekçilerinin işkenceli gözaltıları belgelenmemesi için kalkanlarla itilerek uzaklaştırıldı.

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta eylemine polis saldırarak katılanları işkenceyle gözaltına almış sonraki haftalarda ise Galatasaray Meydanı kayıp yakınlarına yasaklanmıştı.

Kayıp ailelerinin ve İHD İstanbul Şubesi'nin başvuruları üzerine Anayasa Mahkemesi iki kez yasak kararının yasalara göre hak ihlali olduğu kararı vermişti. Polis bu kararlara rağmen ailelerin meydana çıkması engelleniyor.

Ailelerle abluka içinde kalan HEDEP Milletvekili Kezban Konukçu da darp edilerek zorla abluka dışına itildi. Duruma tepki gösteren Konukçu, "Ben orada sadece insanlar işkence görmeden gözaltına alınsın diye olayları kayıt altına alırken zorla, itekleyerek beni abluka dışına çıkarttılar. Milletvekili olarak dokunulmazlığım olduğu halde böyle bir hakkımın olmadığını, kendilerinin dokunulmazlığı olduğunu söylediler. Yine 6 tane kelepçe mi taktılar insanlara, işkence mi yaptılar insanlara ben şuanda bilmiyorum" dedi

Konukçu, Aydın Güzelhisar KYK Yurdunda tamiri ihmal edilen asansörün düşmesi sonucu katledilen Zeren Ertaş'a ve öğrencilerin eylemlerine de değinen Konukçu "Bu ülkede saece nefes alabilmek hayatta kalabilmek için bile çok zorlu bir mücadele vermek gerekiyor gerçekten. Cumartesi Anneleri'nin bu mücadele kararlılığını inadını ve ısrarını da selamlıyorum. Cumartesi Anneleriyle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

Eylemin ardından avukatlar 28 kişinin gözaltına alındığını belirtti.