Afyon’da ırkçı saldırı nedeniyle Özkan Tokay'ın yaşamını yitirmesinin ardından yakını ile yaşanan ırkçı saldırı üzerine görüştük. 

Afyon’un Dinar ilçesine çalışmaya giden Vanlı inşaat işçileri silahlı saldırıya uğradı. İşçilerden Özkan Tokay yaşamını yitirirken, Fırat T. ve Emrah Ö. isimli işçiler yaralandı. Afyon Valiliği, ‘meselenin toplumsal yanının bulunma’dığı açıklamasını yaparken, Özkan Tokay'ın yakınları olayın kesinlikle ırkçı bir saldırı olduğunu belirtti.

Özkan Tokay'ın yaşamını yitirmesinin ardından yakını ile yaşanan ırkçı saldırı üzerine görüştük. 

Merhaba, öncelikle acınızı paylaşıyoruz ve başınız sağ olsun. Özkan'ın ve birlikte çalışan işçilerin yaşadığı olayı nasıl değerľendiriyorsunuz?

"Bu kesinlikle ırkçı bir saldırıdır. Neden bu şekilde net söylediğimi de olayı aktardığımda göreceksiniz" dedi. Özkan Tokay'ın yakını kendi kardeşinin de onunla birlikte çalıştığını belirtti.

Olaydaki gelişmeleri takip ettiğinize göre bir çok ayrıntıyı biliyorsunuzdur zaten. Bu 'kesinlikle ırkçı bir saldırı' çünkü gençler gittikleri inşaatta üç gündür çalışıyorlar. Silahlı saldırıda bulunan kişiyi de tanımıyorlar. Bir karşılaşmışlıkları dahi yoktur. Bir tanışıklık olsa, bir gözgöze gelmiş dahi olsalar diyeceğim ki, olumsuz bir şey geçmiş bizim gençlerle bu şahıs arasında, kızmasına, saldırmasına sebep olmuşur. Fakat karşılaşmış dahi değiler. Ve bu şahış, inşaatta çalışan daha önce hiç karşılaşmadığı insanlara saldırıyor. Sebep ne? "Siz çalışırken toz yapıyorsunuz evime geliyor." Bu insanlar inşaatta çalışıyor toz çıkar elbette. Bunu engellemek için de genç çocuklara mı saldırmak gerek. Şikayeti varsa inşaat sahibine söyler, şantiye şefi var. Bunlara bildirmek varken niye çalışan işçiye saldırılır?

 

Daha önce orada çalışanlarla bir sorun yaşanmış olabilir mi?

Daha önce yine orada çalışan Kürt işçilere yönelik sözlü saldırıda bulunmuş aynı kişi. Biz olayı araştırırken öğrendik. Bu inşaatın dış cephe işi için iskele kuruyor işçiler çalışma sırasında aralarında Kürtçe konuşuyorlar. Telefonlarından müzik dinliyorlar. Ve bu şahıs işçilere 'Siz burada Kürtçe konuşamazsınız. Bu tür müzik çalamazsınız' diyerek sözlü saldırıda bulunmuş. Bu işçilerle de bir tanışıklığı yok. Sadece aynı mahalledeler ve bu şahış Kürt işçilere yönelik böyle davranıyor. Özkan'lara yapılan saldırı da bu nedenle ırkçı bir saldırıdır.

 

Peki, olayın nasıl geliştiğini aktarır mısınız?

İnşaata gelen şahıs sözlü saldırıya başlayıp ardından belinden çektiği silahla Fırat'ın kafasına silah dipçiğiyle birden çok defa vurup yaralıyor. Fırat da 14-15 yaşlarında zayıf bir çocuk. Özkan da kardeşini kurtarmak istiyor ve şahıs ona da bir kaç defa ateş ediyor.

Kardeşim ve arkadaşları da inşaatın en üst katında alçı makinelerini temizlerken silah sesini duyarak aşağıya iniyorlar. Adam ne oluyor diye gelen herkese ateş ediyor. Bu arada 4-5 kurşun varken silah tutukluk yapıyor.

Bu sırada şantiye şefi hızlı davranıp silahı elinden almayı başarıyor. Şahıs silah elinden alınınca inşaattan kaçıyor. Bu olay başka nasıl açıklanabilir ki? Ortada bir neden yokken Kürt gençlere silahla saldırıyor şahıs ve Özkan resmen katledildi burada.

Daha önce burada çalışan Kürt işçilere de sözlü saldırıda bulunduğunu, küfür edip tehdit ettiğini taziyemize gelen insanlar anlattı. Şantiye şefi Konyalı ve bu insanın ifadesi var. "Bu gençlerin hiçbir suçu hatası yoktur" diye.

Saldıran kişi hakkında bilgi alabildiniz mi?

Valla memlekette bu tür saldırıda hangi bilgiye ulaşmak mümkün ki biz bilgi alalım. Maalesef olaya ait her bilgi var ama bu katliamı gerçekleştirenin ismini vermiyor Türkiye'de medya.

 

Bize Özkan hakkında ne söylersiniz?

Nasıl anlatayım ki Özkan'ı... O, dil, ırrk, inanç, renk insanları hiç bir şekilde ayırt etmeyen, tüm insanları seven. Hayatında  kimseye kırıcı tek bir kelime etmemiş çok güzel bir insandı. Onu tanıyıp da sevmeyeń  yoktur. Bir tek insanın kalbińi kırmamıştır. Sevgi dolu bir insandı. Böyle gencecik bir çınara, böyle güzel temiz duygulara sahip insana kıydılar. Faşizan, ırkçı bir zihniyetle katlettiler açıkçası.   Ekmeğinin peşinde gurbete çalışmaya gitmiş genç bir insan. Bir aylık bebeği var kokusunu doya doya içine çekemeden ekmek derdine gurbete gitmiş bir genç. Yani bilmiyorum ki, insanın aklının, vicdanının kabul edeceği bir şey değil. Ne desem ifade edemiyorum ki...

 

Afyon'a gitmek istediğinizde de yolda engellendiniz nereye kadar gidebildiniz? Özkan'ın cenazesini kim aldı?

Evet, bize daha çıkarken ısrarla söylendi zaten. Kesinlikle ilçeye giremeyeceksiniz diye. Ve biz Muş'tan geri dönmek durumunda kaldık. Cenazeyle de benim kardeşim ilgilendi. Isparta'da çalışan kardeşim olayı öğrendiğinde hemen yola çıkmış kendi aracıyla. Cenazemizi öyle alabildik.

Bu olayda en çok canımızı yakan şey hiç suçu günahı yokken, tanımadığı, daha önce hiç görmediği bir insan tarafından öldürülmüş olması. Bu gençler düşünün ki, tanımadıkları bir insanın saldırısına uğrayor. Adam silah dipçiğiyle öldüresiye vuruyor, defalarca ateş ediyor. İnsan aklının kabul edeceği bir durum değil bu gerçekten.

Yani anlamak mümkün değil hangi öfkeyle bu çocuklara saldırıyor. Bu neyin kızgınlığı , bu nasıl bir duygu ki, ya da bu nasıl bir zihniyet ki, tanımadığın insanlara kurşun sıkabiliyorsun. Gerçekten düşününce insanın aklı da yüreği de almıyor böyle bir şeyi.

 

Bu konuda söylemek istediğiniz bir şey bir mesajınız var mı?

Ben buradan siyasi partilere devlet yetkililerine, milletvekillerine sesleniyorum. Bu genç insanın ahı yerde kalmasın. Bunlar sizin çocuklarınız olabilirdi. Bunu gündeme alın hesabını sorun ki başka genç fidanlara kıyılmasın. İnsanım diyen herkesin bu olaya sessiz kalmaması lazım. Biz kimseyi dilinden, inancından, ırkından veya herhangi bir farklılığından dolayı ayırmayız. Hepsini aynı insani duyguyla sever kabul ederiz. Biz böyle hiç tanımadığı insanlara kin duyan öfke kusan, onları öldürmeye kalkışan, düşman gören faşizan zihniyeti asla kabul etmiyoruz. Ve insanım diyen herkes bu zihniyete karşı sesini çıkarmalı. Biz bütün dillerin, ırklsrın, inançların kendi renkleri güzellikleriyle barış içinde bir arada yaşamak istiyoruz. İnsan olmak da bunu gerektirir. Bu tür olaylara sessiz kalmasın hiç kimse...

 

Tekrar başınız sağ olsun.

Sağolun, bu acımızda, böyle ırkçı bir olaya tepkimiz, sesimiz olmaya çalışanlara teşekkür ediyorum.