< < İşsizler Ne Yapmalı

En son nerede çalıştınız? Ne zaman işten ayrıldınız?

2018 yılında Celepler Turşu Fabrikası’nda incir bölümünde çalıştım. Celepler Fabrikası’nda iki ay bir süre çalıştım, sezon bitiminden kaynaklı işten çıkarıldım. Tabii bu benim düşüncem, çünkü işten çıkarılırken hiçbir açıklama yapılmadı.

 

Ne kadar süredir işsizsiniz?

İki senedir işsizim. Bu sürede geçici ve günlük yevmiyeli işlerde, kafelerde vesaire çalıştım.

 

Nerelere başvurdunuz?

Bir çok fabrikaya başvurdum. Ben normalde meslek lisesi, metal işleri bölümü mezunuyum. Daha önce çeşitli metal fabrikalarında hep çalıştım. Kendi alanımda hemen hemen Çiğli Organize'deki bütün metal fabrikalarına başvurdum. Ayrıca plastik sanayi fabrikalarına başvurdum hiçbir sonuç çıkmadı.

 

İşkur gibi belirli devlet ve belediye destekli işbulma kurumlarına başvurdunuz mu? Başvurduysanız hangi işlere yönlendirdiler?

İŞKUR tamamen yalan. Mesleki yönlendirmelere göre kendi kafasında belirlediği statülere göre yönlendiren, devletin ve belediyelerin en büyük yalan kuruluşu. Yani doğal olarak İŞKUR'dan iş beklemiyorum. Olsa bile duyuyoruz, iki aylık, üç aylık geçici işlere gönderiyorlar, süre dolunca çıkış veriyorlar. Kalıcı veya kadrolu hiçbir iş yok.

 

İşsizken ailenizle hangi zorluklar ve sorunlar yaşadınız.

En başta geçim sıkıntısı. Buna bağlı olarak aile içi tartışmalar ve huzursuzluk gibi sorunlar. Zaten bunlar da ev içinde en temel sorunlar.

 

Sizce işsizler ne yapmalı?

Ülkemizdeki hal ve tutuma karşı gördükleri kötü olanaklar yüzünden bir araya gelerek düzenli tertipli şekilde, ileriye dönük sağlam çözümler barındıran bir mücadele başlatmalıdırlar. İşsizler güvensiz oldukları için ilk başta kendi aralarında zaten bulundukları durumu görerek örgütlenmeye başlamalı. Tabi ki ileriki aşamalarda belli bir yol katettikten sonra bu alanda tecrübeli kurum ve kuruluşlardan yardım, görüş ve bilakis de toplu örgütlenme konusunda bilgi deneyim ve tecrübe edinebilirler.

 

En son eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bence örgütsüz kimse kalmamalı. Bu konuda oldukça tecrübeli olduğunu düşündüğüm İTK'ya herkesi davet ediyorum. Biz en iyisini kurana kadar en iyisi İTK diyorum.

 

Not: İşçi Temsilcileri Konseyi facebook sayfasından alınmıştır