Merhaba ben Esma. Evliyim üç tane çocuğum var. Eşim aylardır işsiz. Sigara sararak geçinmeye çalışıyorum. Esenyurt'ta çoğu kadın böyle, evde çalışıyor. Penye temizleyen, sigara saran, patik- lif gibi şeyler örenler oluyor. Böyle geçimini sağlayan birçok kadın var.

Sigara sararken parmağımı makineye kaptırdım. Genelde dikkatliyimdir ve hızlı sararım fakat yorgunluktan bir anda oldu. İşaret parmağımın bu durumu çalışmamı engelledi. Ev işlerine ve çocuklara da yetişemez oldum.

Esenyurt’ta insanların en büyük sorunları çocuklar için bir alan eksikliği, hastanelerin doluluk oranından kaynaklı istediğimiz gibi tedavi edilememiz, işsizlik... Kimin kapısını çalarsanız çalın özellikle koronadan sonra eşlerinin işsiz olduğunu ve kıt kanaat geçindiklerini görürsünüz.

Yaşantımız sadece karın tokluğuna çalışmakla geçiyor. Gün geliyor çocuklarıma bile zaman ayıramıyorum.

Burada Esenyurt Dayanışma Ağını kurduk. Özellikle evinde işsiz olan birçok ailenin bu ağa katılıp destek olacağını düşünüyorum.

Bir arkadaşımdan bahsedeyim. Çalışmak zorunda evleri kira. Çocuğu okuyor onu yetiştiremiyor. Eğitimine katkıda bulunamıyor. Akşam yorgun argın eve geliyor. Bu sefer de yemek ve temizlik derdine düşüyor. Sözün özü başımızı işe gömmüşüz, sadece karın tokluğuna çalışıyoruz. Öyle ki kira ve faturalara ancak yetişebiliyoruz.

Arkadaşlarımızla konuşmalarımız genelde; “iş var mı, nerede iş var... Eşimiz çalışıyor, parasını alamıyor, alsa da yetmiyor” şeklinde. Eskiden kadınlar evde oturur eşleri çalışırdı. Şu an öyle bir duruma düşmüşüz ki, kadınlar da çalışmalarına rağmen yetiştiremiyoruz. Hayat çok pahalı. Hele bir de çalışamayanlar, çok zor durumda. Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bu durumun hepimiz için düzelmesini istiyorum.

İşçi Bir Kadın