Tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüse karşı alınan önlemlerden biri de, #Evde Kal!!!


Evde Kal; ama nasıl? Bu konuda hiçbir çözüm yok. #Evde Kal'manın pek çok açıdan imkanı yok. Özellikle işçi ve emekçiler açısından. Bir işçi-emekçi çalışmazsa onun evine kim ekmek götürür. Evde çoluk çocuk ekmek bekler... Bize iki seçenek sunuluyor: Sokağa çıkarsak Koronavirüs'ten, #evde kal'ırsak da açlıktan ölme seçeneği. Her iki durumda da sonuç değişmiyor işçi ve emekçiler için.
Temizlik işçisi, inşaat işçisi, günlük çalışan gündelikçi, fırın işçisi, vs, vs, evine ekmek götürmek zorunda olan, yaşamak için çalışmak zorunda olan ve çalışmaktan başka seçeneği olmayan yüzbinler, milyonlar ne yapacak? Bir tarafta işsizlikten aç kalma korkusu, bir tarafta Koronavirüs korkusu!!!
Evet, #evde kalalım. Peki #evde kal'mamız için ne gibi önlemler alındı? Yani çalışmadığımız zaman, bizim yeme, içme, barınma gibi en temel ihtiyaçlarımız devlet tarafından karşılanacak mı? Ekmeğimiz olacak mı? Elektriğimiz, suyumuz, ev kiramız, en düşük düzeyde zaruri ihtiyaçlarımız nasıl karşılanacak? Bu ve bunun gibi sorularımıza ciddi anlamda bir cevap yok.
Ama bize faturalarımızı nasıl ödeyeceğimiz konusunda tavsiyeler var. Destek yok, kredi var. Hatta bu Koronavirüs nedeniyle faturaları ödemede kolaylık (!) bile gösteriliyor. Hiçbir kurum ve kuruluş, "faturaları ödemeyin" demiyor. "Koronavirüs'ten dolayı ödeyemiyorsanız internetten, temassız, vs yöntemlerle ödeyebilirsiniz" deniyor. Yani o faturalar illa ki ödenecek!!!
Peki #evde kal'arak, çalışmazsak o para nasıl kazanılacak?!! Hangi devlet, hangi sistem bizim yerimize faturaları ödeyecek?... Ekmeğimizden, suyumuza, aşımıza kadar her şeyden yıllarca vergi alan kapitalist devlet mi?
Acaba bu süreçte, bu koşullarda #evde kal'abilmek için belirli bir gelir düzeyine mi sahip olmak gerekiyor?!!!
#HayatEveSığar, ama cüzdanımız boş olunca biz hiçbir yere sığamıyoruz...


Bir Emekçi Kadın