“Yanlarındayız”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirlerinin alınması ve daha insanca çalışma koşulları için Petrol İş Sendikasına üye olan Kale Kayış işçileri sendikalı olmaları ve işten çıkarılmaların başlaması üzerine 6 Mart’ta üretimi durdurarak işi bırakmışlardı.

29 Mart itibarıyla 24 gündür eylemde olan Kale Kayış işçilerini Mücadele Birliği Platformu olarak ve Devrimci Öğrenci Birliği olarak ziyaret ettik. Mücadelelerinde yalnız olmadıklarını, sonuna kadar destekçilerinin olduğumuzu görmeleri onları mutlu etti. Bu süreci işçilerle konuşup güzel sohbet ettik.

İş çalışma koşullarının çok kötü olduğunu dile getiren işçilere “kontrol, denetleme oluyor mu” diye sorduğumuz da denetimlerin şu şekilde olduğunu söylediler. Ürünlerin piştiği yerin aşırı dumanlı ve havasız olduğunu, ama Sağlık Bakanlığı denetime geldiği zaman makineleri kapatıp içeri havalandırdıklarını ve bu şekilde fabrikanın denetime uygun çalıştığını gösterdiklerini -ki aslında bunların göz boyama olduklarını çok iyi biliyorlar”.

Burada iş kazalarının çok olduğunu ve bu yüzden iki işçi arkadaşlarının öldüğünü söylediler. Bunların çözümü için sendikaya başvurup üye olan Kale Kayış işçileri, patronun da sendika muhabbetini duyması üzerine de işçilerle toplantı yapıp durumu iyileştireceğini vs vaatlerde bulunmuş. İşçiler daha sonra baskıya maruz kaldıklarını anlattılar. Ve artık inceldiği yerden kopsun diyerek 150 arkadaş işi bırakmışlar.

Oraya gittiğimiz de jandarmaların da olduğunu gördük ve bir sorun çıkarıp çıkarmadıklarını sorduk. İşçiler de ilk zamanlar da sandalyelerine tekme attıklarını ama bizlerin tepki vermemesi üzerine geri çekilip sadece izlediğini söyledi. “Çünkü bizler kavga istemiyoruz biz sadece haklarımızı istiyoruz mücadelemiz bunun içindir” dediler. İş saatlerinin de çok fazla olduğunu söyleyen işçiler, kendilerine zaman kalmadığını o kadar çalışmaya rağmen maaşlarının da ödenmediğini dile getirdiler. Bu süreçte evli olan işçilerin eşlerinin tepkisini de sorduk. Onların da bu ekonomik krize rağmen mücadelede eşlerine destek olduğunu söylediler.

İşçiler daha sonra şöyle devam ediyor. “Sistem bizleri mahkum ediyor. Muhtaç olacaksın ama fazlasını istemeyeceksin. Sistem bu şekilde çünkü. Çalışan bizleriz ama hiçbir şeyimiz yok. Her şey onların patronların elinde. Biz buradayız kazansak da kaybetsek de. Bizler burada güzel zaman da geçiriyoruz. Birbirimizle dalga geçip eğleniyoruz güzel bir ortam oluşuyor” diye devam ediyorlar. Bu süreçte komşu evlerden analarımızın her gün çay kek yapıp getirdiğini söyleyen işçiler, dayanışmanın onları güçlendirdiğini söylüyorlar.

Kale Kayış işçilerini bu mücadelede yalnız bırakmıyoruz ve tüm desteğimiz, cüretimizle yanlarındayız.

Kale Kayış İşçileri Yalnız Değildir

Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği!

Mücadele Birliği Okuru Bir İşçi