Merhaba arkadaşlar,

Size bir organize sanayi bölgesinde çalışan bir işçi olarak yazıyorum. Biliyorsunuz, ekonomik kriz yok, bitti diye konuşuluyor. Size buradaki gözlemlerimi aktararak gerçeği ortaya koymak istiyorum. Öncelikle son 2-3 aydır bulunduğum sanayi bölgesinde ciddi bir durgunluğun ve hareketsizliğin olduğunu söylemeliyim. Daha önceki süreçlerde araçlar durmaz, her tarafta insanlar gelir gider, dışarıda sürekli çalışan emekçilerin sesleri duyulurdu. Dışarıyı gözlemleyebilecek bir işte çalıştığım için bunu hemen hissedebildiğimi söylemeliyim. Ayrıca, gittiğimiz yemekhaneye ise neredeyse yarıdan az işçi geliyor artık. (Ve tabii yemekhane, müşterilerini başka bir yere de kaybetmiş değil.) Kimi zaman on on beş dakika beklemek zorunda kaldığımızı düşününce kriz var mı sorusunun cevabı açık.

Diğer bir şey de çalıştığım işyeri de dahil pek çok yerin nakit konusunda sıkıntı çektiğini, borçlarını ödemekte zorlandığını ve satış yapamadığını söylemek gerek. Ve bu konuda da küçük ve orta ölçekli üretim yapan kesimin öncelikle etkilendiğini belirteyim. Hatta geçenlerde ekonomik koşulları iyi sayılabilecek ve kar marjı yüksek bir işyeri sahibinden bahsetti bir abi. İşyeri de maliyeti yüksek bir yerde. Adamın Kürt halkına düşman, Gezi ve benzeri şeylere karşı olduğunu da belirtmeliyim. Kendisi devlete karşı çıkılmaz düşüncesinde birisi. Erdoğan’ı sevmiyor ama mesela CHP’ye de yanaşmıyor. HDP’ye ise zaten düşman. Yani tipik faşist görüşlü birisi. İş icabı sohbetten biliyorum. Kendisiyle son döviz krizinden sonra konuştuğumda maliyetlerin arttığından şikayetçiydi, ne olacak halimiz diye kara kara düşünmeye başlamıştı. Geçenlerde belki inanılmaz gelecek ama sokağa çıkmak gerektiğinden bahsettiğini, AKP’den ve Erdoğan’dan kurtulmaktan söz ettiğini anlattılar. Böylesi bile kendince sokaktan bahsediyorsa daha ne demeli ki?

Son olarak bir çok işçiden tesadüfen (örneğin bir markette alışveriş yaparken) ya maaş alamadığını ya da işten çıkarmalar yaşandığını duyduğumu da ekleyeyim.

Kriz var ve biz işçiler, emekçiler bir araya gelir ve bu düzeni kökten değiştirmezsek her gün yaşanan sıkıntılara yenilerinin ekleneceğini görmezden gelmemeliyiz. Bu yüzden diyorum ki işçiler birleşin, devrim için savaşın!

OSB’de Bir İşçi