İş Bırakan İşçilere İşten Atma Ve Gözaltı

İzmir'de temeli 2014 yılında atılan ve 30 ayda tamamlanacağı açıklandığı halde bir türlü tamamlanmayan şehir hastanesinin inşaatında çalışan işçiler, zorunlu fazla mesailere karşı eyleme çıktı.

Sabah saatlerinde şantiye alanında toplanan işçiler, eylem yaparak "Yönetim istifa" sloganı attı. Şantiyenin bitirilmesi için saat 22.00’ye kadar çalıştırılmak istenen işçiler, gün boyu işbaşı yapmadı. Bunun üzerine iş bırakan işçilerden 18'i işten çıkarıldı. Ardından şirketin şikayeti üzerine şantiyeye gelen polis tarafından gözaltına alındılar. İşçiler geç saatte emniyette ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Bir açıklama yapan Dev Yapı İş Sendikası, "Şantiyede yeterli ışıklandırma olmaması ve havalardan kaynaklı çalışmak zaten zor. İşçilerin kaza geçirmesi hatta ölmesine neden olabilir. Daha sonra asıl meselenin işçilerin mesaiye kalmak istememesi olduğu ortaya çıktı. Aynı şirketin Ankara'da yaptığı şantiye bitmek üzere. Şirket buradaki işçileri İzmir'e getirip İzmir'dekileri işten çıkarmak istiyor. İşçilerde bunu kabul etmedikleri için mobing uyguluyorlar" dedi.

İşçilerin talepleri zorunlu mesaiye kalmamak, 45 saat üzerinde çalıştıkları saatlerin ücretinin ödenmesi, kullandıkları haftalık izinlerinin parasının kesilmemesi ve işten çıkarılmak istendiklerinde ihbar tazminatlarının ödenmesi.

İşten çıkarılan ve gözaltına alınan işçiler, dönüşte şantiye alanına alınmadı. Bunun üzerine Türkerler-Gama Holding ortaklığında yapılan şantiyede çalışan işçiler ve onlara destek olan işçiler kamp girişinde oturma eylemine başladı. İşçiler arkadaşları işe geri dönene kadar şantiye önünden ayrılmayacaklarını duyurdular.

Türkerler-Gama ortaklığında yapımı süren İzmir Şehir Hastanesi'nde daha önce de işçiler kötü çalışma şartları, sağlıksız koşullarda yemek verilmesi gibi gerekçelerle pek çok kez eylem yapmıştı.