Sırbistan'daki İşçiler İçin Galata Köprüsü'nde Yapılan Eyleme Hapis Cezası

Sırbistan ordusunun Kivaljevo kentindeki lojman inşaatında çalışmak için Türkiye'den giden 63 inşaat işçisinin gasp edilen ücretlerinin ödenmesi için Galata Köprüsü'nde pankart açan Emeğin Gücü Derneği üyesi iki kişiye açılan davada 6'şar ay hapis cezası verildi.

Sırbistan ordusunun Kivaljevo kentindeki lojman inşaatında çalışmak üzere 2020 yılında Türkiye'den giden işçiler, ASYA GROUP'a bağlı ENKA ve SOHA şirketlerine bağlı olarak çalışmış fakat ücretleri ödenmemişti.

Bir süre şantiyede de mahsur kalan işçiler çektikleri videolarla haklarının ödenmesini ve Türkiye'ye dönüşlerinin sağlanmasını istemişlerdi.

Emeğin Gücü Derneği, Sırbistan'daki inşaat işçilerinin haklarının ödenmesi ve ülkeye dönüşlerinin sağlaması için eylemler yapmıştı. 28 Aralık 2020 tarihinde Levent'te bulunan Sırbistan Konsolosluğu önünde polis ablukası altında basın açıklaması gerçekleştirmişti.

Emeğin Gücü Derneği 29 Aralık günü de Sırbistan Konsolosluğu önünde eylem yapmak istemiş fakat tüm sokaklar polis tarafından ablukaya alınarak işçilerin Sırbistan Konsolosluğu önüne gitmesi engellenmişti.

Bunun üzerine Emeğin Gücü Derneği üyesi işçiler öğle saatlerinde Galata Köprüsü'nde ASYA GROUP & ENKA ve SOHA'da Hak Gasplarına Son" yazılı pankart açmıştı. Pankart açan Gamze Nihal İyidoğan ve Baran Kırgın gözaltına alınmıştı.

Eylemler sonrasında işçilerin gasp edilen hakları ödemiş ve Türkiye'ye dönmeleri sağlanmıştı.

Haklarında dava açılan iki işçinin mahkemesi bugün İstanbul Adliyesi 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme pankart açan Gamze Nihal İyidoğan ve Baran Kırgın hakkında 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hapis cezasını para cezasına çevirdi.

Emeğin Gücü Derneği'nin konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Sırbistan'da hakları gasp edilen işçilerin hakları için Galata Köprüsü'nde eylem yapan ve bu sayede işçilerin haklarını almalarına vesile olan üyelerimiz bugün yapılan duruşma sonrasında 6 ay hapis cezası aldı. Hapis cezası para cezasına çevrildi. Karara itirazda bulunacağız. İşçi sınıfına yönelik bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Baskılar bizi yıldıramaz. İşçi sınıfının mücadelesi yargılanamaz. Emeğin Gücü Sermayeyi Yenecek" denildi.