Dev Yapı İş Sendikası ve İnşaat İş Sendikası, Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde "İstanbul Finans Merkezi Şantiyesinde Gasp Edilen Haklarımız İçin Greve Hazırlanıyoruz" konulu basın toplantısı düzenledi.

DİSK/Dev Yapı İş Sendikası ve İnşaat İş Sendikası, İstanbul Finans Merkezi Şantiyesinde işçilerinin gasp edilen hakları için grev örgütlenmesine ilişkin Kadıköy'de bulanan Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

"Gasp Edilen Haklarımız İçin Greve Hazırlanıyoruz" yazılı pankart açılan basın toplantısını Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, İnşaat İş Sendikası Genel Sekteri Yunus Özgür ve Dev Yapı İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Osman Üney gerçekleştirdi. Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, İstanbul Finans Merkezi Şantiyesinde 8 aydır eylemlerle ve direnişlerle de gündeme gelen hak gasplarına karşı iki sendikanın örgütlenme faaliyeti yürüttüklerini hatırlattı. Bu sekiz aylık sürede geceli-gündüzlü yoğun bir emek ve çabayla bir yandan direnişler yapılırken, bir yandan da şantiyedeki pek çok sorunun çözüme kavuşmasını sağladıklarını bir yandan da sendikal örgütlenme yapma çabasında olduklarını, yeterli olmamakla birlikte iki sendikanın birlikte çabasıyla pek çok konuda işçilerin şikayetçi oldukları sorunun çözülmesini sağlayabilecek bir etki yarattıklarını belirtti. Bundan sonraki süreçte de hem kazanılmış hakların korunması hem de hak gasplarının olmaması için grev örgütlenmesine gittiklerini söyledi.

Ardından Finans Merkezi Şantiyesinde 8 aydır yaşanan süreçten kesitlerin yer aldığı bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

İki sendika adına basın metnini Dev Yapı İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Osman Üney okudu.

 

"İnşaatlarda Kanunlar, Yasalar Kağıt Üzerinde Kalıyor"

Kanunların kağıt üzerinde kaldığı, her türlü hak gaspının yaşandığı, her gün iş cinayetlerinin yaşandığı, çalışma barınma ve yemek koşullarına kadar her şeyin patronların insafına bırakıldığı inşaat sektöründe yıllardır bu kölelik düzeni son bulsun diyerek mücadele ettiklerini belirten Üney, inşaatlarda işçilerin yaşadıkları başlıca sorunların ücretlerin ödenmemesi, sigorta primlerinin düşük gösterilmesi, maliyet olarak görüldüğü için alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan iş kazaları ve iş cinayetleri, uzun yemek kuyrukları, kurtlu yemekler, tahtakurularının olduğu yatakhaneler olduğunu aktardı.

 

"Patronlar Dokunulmazlık Zırhıyla Korunuyor İşçilere Kölelik Dayatılıyor"

İnşaat işkolunda 1 milyon 600 bin sigortalı, yaklaşık 500 bin de kayıt dışı işçi bulunduğunu ve işçilerin insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlandığını belirten Üney, "İş kanunları yasalar uluslararası sözleşmeler adeta kağıt üzerinde kalıyor. Siyasal iktidarlar tarafından dokunulmazlık zırhıyla korunan inşaat patronları kölelik koşulları dayatıyor. Bu kölelik düzenine artık yeter diyoruz" dedi.

 

"Ranta Dayalı Beton Yığınları Alıntetimiz Ve Kanımızla Yükseliyor"

"Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz" diyen Üney, memleketin dört bir tarafında rant ve talan ekonomisiyle yaratılan beton yığınlarının inşaat işçilerinin alınteriyle kanı bir birine karışarak yükseldiğini vurguladı.

Karşılarına örgütlü işçiler çıkmasın, sömürü daha da derinleşsin diye taşeron sistemi eliyle kendi içinde bölük pörçük hale getirilen inşaat sektöründe; yeterince örgütlü olmamaları nedeniyle inşaat işçilerinin emeğinin gasp edildiğini, kötü barınma ve beslenme koşullarında çalıştırıldığını ve her gün iş cinayetlerinde öldüklerini söyleyen Üney, kölelik koşulları ve ölümden başka bir şey vermeyen bu düzene "Artık yeter" diyerek harekete geçtiklerini ifade etti.

 

"Sesimizi Yeterince Duyuramadık"

Şantiyelerde biz inşaat işçilerinin birçok yasal hakkı patronlar tarafından yasadışı bir şekilde gasp edildiğini fakat inşaat işçilerinin bugüne kadar bu hukuksuzluğa, hak gasplarına karşı birlikte hareket edip seslerini yeterince duyuramadıkların ifade eden Üney, Birlikte hareket edip haklarımızı savunamadığımız için patronlar daha pervasız davranarak iş kanununda bulunan haklarımızı dahi gasp etmekten geri durmuyorlar" dedi.

 

"İnşaat İşçisinin Yalnız Olmadığını Gösterdik"

"Bu düzeni değiştirmek için inşaat sektöründe örgütlenen iki sendika olarak finans merkezi şantiyesinde aklımızı, deneyimlerimizi ve güçlerimizi birleştirerek 'Artık Yeter, Gasp Edilen Haklarımızı İstiyoruz' temel başlığı altında Şubat ayında bir kampanya başlattık" diyen Üney, binlerce işçinin çalıştığı Finans Merkezi Şantiyesinde DİSK/ Dev Yapı İş ve İnşaat İş Sendikaları olarak başlattıkları kampanya çerçevesinde hiçbir inşaat işçisinin yalnız olmadığını dosta düşmana gösterdiklerini söyledi.

 

"Mücadelemiz Sonucu Birçok Kazanım Elde Ettik"

Tüm güçleriyle mücadele ederken pek çok kazanımda elde ettiklerini vurgulayarak, çalışmalarını ve kazanımlarını ise şöyle aktardı:

"* Bu süreçte on binlerce bildiri dağıttık, yüzlerce toplantı gerçekleştirdik, şantiyede yaşanan hukuksuzluklara karşı üyemiz olsun olmasın yüzlerce işçinin sorununu çözmek için direniş gerçekleştirdik kazandık.

* Uzun yemek kuyruklarından kurtlu yemeklere, nefes almanın bile zor olduğu kamp koşullarından tahta kurulu yataklara, gasp edilen maaşlarımızdan verilmeyen tazminat ve mesailerimize kadar onlarca görüşme ve direniş örgütleyip kazanımlar elde ettik.

* Mücadelemiz sonrası bazı şantiyelerde kardan başka bir şey düşünmeyen taşeron sisteminden güç alarak sağlıksız koşulları sunan yemekhane firmalarını değiştirip koşulların düzeltilmesini sağladık. Kamp alanlarının düzenlenmesi, yeni kampların yapılmasını sağladık.

* 2-3 ay geciktirilen maaşların zamanında yatırılmasını, verilmeyen hafta tatillerinin verilmesini, gasp edilen 45 saat üzeri fazla mesai hakkımızı, gasp edilen kıdem ve ihbar tazminatlarının yatırılmasını sağladık. Şantiyenin içindeki bazı firmalarda çift bodro uygulamasını iptal ettirip sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmasını sağladık.

* Kağıt üzerinde kalan İşçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının uygulanmasını sağladık. Şantiyedeki varlığımız sadece hakların gasp edilmesini önleyip kanunların uygulanmasını sağlamakla kalmayıp işçilerin yaşam hakkını da koruduk."

 

"Hak Bilincinin Oluşmasını, Farkındalığı Yarattık"

Finans Merkezi ile aynı büyüklükte başka şantiyelerde çok sık iş kazası ve iş cinayetleri yaşanırken finans merkezi şantiyesin de çok az yaşandığını, hiç yaşanmaması içinde mücadeleyi büyüttüklerini de ifade eden Üney, "Finans merkezinde çalışan işçilerde hak bilincinin oluşmasını, yasal haklarının olduğunun farkındalığını yarattık. Sendikalarımızın örgütlediği direnişlerin dışında yaratılan bu bilinç sayesinde işçi arkadaşlarımızın örgütleyip gerçekleştirdiği iş bırakma eylemleri de yaşandı" dedi.

 

"Kazanımları Güvence Altına Almak İçin Grev"

Üney, onlarca yıllık deneyimle aylardan beri yürüttükleri mücadele de kazanımlar elde ettiklerini ve şimdi bu kazanımları güvence altına almak ve daha da geliştirmek için,temel taleplerimizi gerçekleştirmek için grev örgütlemeye başladıklarını belirtti.

Üney grev hazırlığına başlamarına neden olan taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Yasal olarak haftalık 45 saat dışındaki çalışma süresinin mesai sayılması için GREV!

* Sigorta primlerinin asgari değil aldığımız gerçek ücret üzerinden yatırılması için GREV!

* Ücret gasplarının son bulması için GREV!

* Keyfi ücret/yevmiye vb. kesintilerinin son bulması için GREV!

* İnsana yakışır, hijyenik ve sağlıklı yemek sağlanması için GREV!

* Kamp ve yatakhane koşullarının iyileştirilmesi için GREV!

* Orman değil, iş kanununun şantiyemizde uygulanması için GREV!

* İnsanca çalışma koşulları için GREV! * İnşaat İşçisinin Köle Olmadığını Göstermek İçin GREV!

* Kampların, yemekhanelerin ve çalışma ortamının sektörde örgütlü olan sendikaların ve işçi temsilcilerinin denetimine açılması için GREV!

* İşçi güvenliği önlemlerinin alınması için GREV!"

 

"Bize Güç Verin Patronlara Diz Çöktürelim"

Tüm bu taleplerini elde edebilmek ve kazanımlarını güvenceye almak için greve hazırlandıklarını vurgulayan Üney, hiç bir inşaat işçisinin yalnız olmadığını belirterek "Bize güç verin patronlara diz çöktürelim" dedi.

https://fb.watch/gcRDVmeirp/