İşçi Emekçi Birliği, Kartal Meydanı’nda "Artık Yeter, İşçi Emeğimiz ve Haklarımız için Emekçi Mitingi” şiarıyla miting gerçekleştirdi. Bartın'da iş cinayetinde 41 işçinin katledilmesine duyulan öfke ve işçi sınıfının iktidarı, devrim ve sosyalizm hedefi ön plana çıktı.
İşçi Emekçi Birliği, Kartal Meydanı’nda "Artık Yeter, İşçi Emeğimiz ve Haklarımız için Emekçi Mitingi” şiarıyla miting gerçekleştirdi. Miting için Marmaray Başak İstasyonu'nda toplanılarak Kartal Meydanı'na ajitasyon konuşmaları ve sloganlarla yürüdündü. İşçi Emekçi Birliği'nin mitinginde kortejin en başında “Soma'dan Bartın'a Madencilerin Hesabını Soracağız Kaza Değil Katliam” pankartı yer aldı.
"Emeğimiz Ve Haklarımız İçin Örgütlenelim, Mücadele Edelim",“Bizden Çaldığınız İşimizi, Hayatlarımızı, Geleceğimizi Geri Alacağız”, ve “Uzun Çalışmaya Son Maaşlara Zam”, "Hayat Pahalılığına, Düşük Ücretlere, Geleceksizliğe Mahkum Değiliz. Bizleri Kurtaracak Olan Kendi Kollarımızdır" yazılı pankartlar açıldı. Mitingde kurumlar alfabetik sıraya göre kortej oluştururken mitinge katılan diğer kurumlar da kortejin devamında yer aldı.
ETF Tekstil işçileri, "Direnen İşçiler Asla Yenilmezler", İstanbul KHK'liler Platformu "Bizden Çaldığınız İşimizi, Hayatlarımızı, Geri Alacağız", 4 Vardiya, "servetiniz bizden çaldıklarınızdır. Çaldıklarınızı Geri Alacağız", Birleşik İşçi Kurultayı, "Ne Söz Zehir Bende Küfür Yok. Susma Seyretme. Güç Eyleminde Örgütlü Mücadele", Birleşik İşçi Hareketi "Genel Grev Genel Direniş", Devrimci Partili İşçiler "Birleşen İşçiler Yenilmezler", "Birleşik Demokratik Çoğulcu Bir İşçi Partisi Yolunda", Avukat Dayanışması da "Özgürlüğümüz Ve Yaşamalarımız İçin Sosyalizm", HDP "Emeğin Söndürülmesine Ve Yoksulluğa Karşı Çözüm Biziz", Kadın Meclisleri "Evde, İşte, Ücrette Eşitliği Kazanacağız", Mücadele Birliği Platformu, "Bütün iktidar Emeğin Olacak", "Hepsi Gitsin Gençlik Yönetsin" SMF, "Grev Yasaklarına İşten Çıkarmalara Ve Kölelik Dayatmasına Karşı Emeğin Kurtuluş Mücadelesini Yükseltelim", TABİP, "562 Bin Belediye İşçisi Torba Yasaya Sığmaz. Amasız, Fakatsız, Lakinsiz Norm Kadro İstiyoruz", Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), "İş Cinayetlerine, Ağır Çalışma Koşullarına, Düşük Ücrete, Zamlara, Sefalet Sözleşmelerine Karşı Mücadeleyi Büyütelim", yazılı pankartları açtı.
“Soma’dan Bartın’a Madencilerin Hesabı Sorulacak”, Kaza Kader Değil Katliam", "Maden İşçisi Onurumuzdur", "Katillerden Hesabı Emekçiler Soracak", "Birleşen İşçiler Yenilmezler”, "Birleşe Birleşe Kazanacağız”, "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek" sloganlarıyla Bartın'da TTK'ya ait Maden ocağında meydana gelen patlamada 41 maden işçisinin yaşamını yitirmesine duyulan öfke ve insanca çalışma koşulları talebi vurgulandı çıktı.
"Mücadele Birliği Platformu da "Bütün İktidar Emeğin Olacak" ve "Hepsi Gitsin Gençlik Yönetsin" yazılı pankartlarla mitingde yer aldı.
Yürüyüş sırasında Bartın'da maden ocağında 41 işçinin iş cinayetinde katledildiği, maden işçilerinin ölümlerini devletin ve sermayenin kader, fıtrat olarak ifade ettiği fakat bunun Soma'da, Ermenek'te olduğu gibi bir katliam olduğu vurgulandı. İşçi ve emekçilerin iş cinayetlerinde ölmediği, sömürünün olmadığı insanca bir yaşam için mücadele ettiği vurgulandı.
"Bu bir sınıf kavgası. Sermaye bizi savaşa davet etti, davetleri kabulümüzdür diyoruz. Soma'da, Ermenek'te, Amasra'da işçileri yerin yedi kat altında katledenler; alınyazısı, kader, fıtrat diye gösterenler hesap verecekler işçilere. İşçiler kendi iktidarını kurduğunda sermayenin egemenliğini yıkacak, bütün bu toplumu, kadınları, gençleri, işçileri özgürleştirecek" denilerek işçilere iktidar hedefiyle mücadele çağrısı yapıldı.
Yürüyüş ve miting boyunca sık sık “Soma’dan Bartın’a Madencilerin Hesabı Sorulacak”, "Bartın, Soma, Ermenek, Katilleri Hükümet”, “Yaşasın Devrim Ve Sosyalizm”, “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür”, “Söz, Karar, Yetki İşçilerin” ve “İş Ekmek Güvence” sloganları atıldı.
Kartal Meydanı'nda miting programı iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler için yapılan saygı duruşuyla başladı.
Miting Tertip Komitesi adına açıklama yapan Ayşe Uyan, iktidarın ve sermayenin kendi yarattıkları krizin faturasını işçi ve emekçilere kesmeye çalıştığını belirterek, insanca koşullardan uzak, baskı ve mobbing altında çalıştıklarını belirtti.
Madenlerde, inşaatlarda ve fabrikalarda kâr uğruna alınmayan önlemler nedeniyle iş cinayetlerinin yaşandığını vurgulayan Uyan, “Gerçeği yansıtmayan enflasyon ve işsizlik oranları ile bizleri oyalamaya çalışanlar, servetlerine servet katıyorlar. Örgütlenme hakkımız sermaye ve iktidar eliyle engelleniyor. Bu gidişata ‘dur’ diyenleri baskı ve zorbalıkla sindirmeye çalışıyorlar” diye konuştu. Rant, talan, yolsuzluk ve hırsızlıkta sınır tanımayanların Kürt halkına yönelik saldırganlığının arttırdığına dikkat çeken Uyan, “Gençlerin eğitim hakkını, geleceğini çalıyorlar. Buldukları her fırsatta kadın düşmanlığını devreye sokuyor, kadınların kazanılmış haklarına saldırıyorlar, toplumsal yaşamın dışına itmeye çalışıyorlar. Göçmen düşmanlığını kışkırtıyor, biz işçi ve emekçileri bölüp parçalıyorlar” dedi. Sermaye sınıfı ve iktidarın büyük yıkımlara neden olduğunun altını çizen Uyan, işçi cinayetlerinin son bulması, işten atılmaların yasaklanması, insanca yaşanabilir ücret, taşeron çalışmaların yasaklanması, temel tüketim ürünlerine gelen zamların yasaklanması gibi birçok talep için mücadele ve birlik vurgusu yaptı.
Bartın faciasındaki madencilerin, kapitalistlerin “kar hırsıyla” öldürüldüğünü söyleyen Uyan, bu işçi katliamların hesabını somak için mücadeleden başka bir yolun olmadığını söyledi. Uyan, : “Fabrikalardan mahallelere, her yerde komitelerimizi, birliklerimizi, meclislerimizi kurmak, mücadeleyi örgütlemek bugünün en acil ihtiyacıdır. Geleceğimizi kazanmak, işçi ve emekçilerin taban birliğine, inisiyatifine dayalı mücadelesiyle mümkündür” dedi.
Açıklamanın ardından sırasıyla, EFT işçileri, ev işçileri, İBB işçileri, Kayı İnşaat işçileri, Koç Üniversitesi işçileri, Lila Kağıt işçileri, Özel Sektör Öğretmenleri, Sinbo işçileri, Sony işçileri, Şok Market işçileri, taşeron belediye işçileri, Tay Tekstil işçileri, Yemek Sepeti işçisi, Tozkoparan halkı, gençlik örgütleri, İranlı kadınlar ve kadın örgütleri söz aldı. Bartın'da maden ocağındaki.iş cinayetine duyulan öfkenin öne çıktığı mitingde güvenceli, insanca çalışma ve yaşam koşullarının sağlandığı iş talebi dile getirilerek, işçilerin bu sömürü düzeninde yaşamak istemedikleri ve işçi sınıfının iktidarı için mücadele, devrim ve sosyalizm vurgusu yapıldı.
Konuşmaların ardından Grup Vardiya sahne aldı.