Eğitim-Sen’in çağrısıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali talebiyle yapılan mitinge Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası başta olmak üzere çok sayıda emek ve meslek örgütü ve demokratik kitle örgütü de Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Anıtpark’ı doldurdu.

Öğretmenlerin başta gelen talepleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali, ücret eşitsizliğinin giderilmesi, maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması, 3600 ek gösterge oldu.

Öğretmenlerin mitingi, Bartın’da yaşanan grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin anıldığı saygı duruşuyla başladı.

İlk konuşmayı yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı ortak mücadele çağrılarının karşılık bulduğunu ve 12 eğitim sendikasıyla birlikte ÖMK’nin iptal edilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yapacaklarını hatırlatarak başladı.

Öğretmenler, taleplerini de şöyle sıraladı:

-Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalıdır.

-Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.

-Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

-Kamuda mülakat uygulamasına son verilmelidir.

-Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir.

-Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır.

Talepleri kabul edilmezse;

-26, 27, 28 Ekim tarihlerinde kokart takılması,

-26 Ekim tarihinde, ilk teneffüs saatinde, öğretmenler odasında ortak bildiri metninin okunması,

-Bu talep ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde; 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılması kararlarının alındığı vurgulandı.

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de “Her geçen gün yoksulluğumuz derinleşiyor. Emeğimizi hedef alan saldırıların dalga kıranı bizleriz. Emeğin birliği ve halkların kardeşliği için, bilimden yana, aydınlık bir gelecek için umut biziz” diyerek sansür yasasının toplumda yarattığı etkilere değindi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası adına söz alan Genel Başkan Eren Edebali de ÖMK’nin kendilerini yok saydığını söyledi. Kendilerinin de eğitim hareketinin bir parçası olduğunu ifade eden Edebali, kendi taban maaş taleple1ri için kamudaki öğretmenlerden destek beklediğini hatırlatarak, onların mücadelesi için de üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan Grup Abdal, Bartın’daki patlama nedeniyle konserlerini iptal ettiklerini söyleyerek, Bartın’da yaşamını yitiren 40 maden işçisi anısına iki parça söyledi.