ETF Tekstil işçileri 79. gününde fabrika önündeki eylemi sonlandırdı. Deriteks eylemin başka biçimlerde devam edeceğini belirtti.
Tuzla'da bulunan ETF Tekstil'de tazminat hakları gasp edilen ve fabrika önünde gece-gündüz direnişte olan işçiler 79. gününde fabrika önündeki çadır eylemini sonlandırdı.
DERİTEKS üyesi işçiler 79. gününde patron Sanem Dikmen'in mallarına tedbir kararı konulması üzerine fabrika önündeki çadırı kaldırarak direnişi sonlandırdıklarını açıkladı.
Hukuki mücadelenin süreceğini vurgulayan işçiler, kendileriyle sınıf dayanışması gösteren herkese teşekkür etti. ETF Tekstil işçilerinin fabrika önünde yaptığı açıklamaya sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler katıldı.
Eylemde konuşan işçiler ve sendika temsilcileri, direnişi göğüsleyen işçiler ve dayanışma gösteren herkese teşekkür ederek, direnişin bitmediğini, farklı biçimlerde mücadelenin süreceğini söyledi.
Deriteks Örgütlenme Uzmanı Veysel Arslan, ETF işçilerinin bu süreçte emeğinin peşinde 7/24 nöbet tuttuğunu ve mücadele ettiğini, işçilerin haklarını gasp edip lüks işinde yaşayan patron Sanem Dikmen ve tüm işbirlikçilerini tek tek teşhir ettiğini belirterek, "ETF işçisi, hakları için mücadele etti. Bunu da işçi sınıfına örnek olarak gösterdi. Hak almanın yolunun nereden geçtiğini, sınıf dayanışmasının nasıl olduğunu, bu mücadele seyrinde sözü en son söyleyecek olanın işçiler olduğunu gösterdi" dedi.
Limter İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, ETF işçilerinin Deriteks sendikası öncülüğünde aylardır mücadele verdiğini, belirterek "Sadece kendisi için değil, aynı zamanda işçi sınıfı için direniyor. Nerede bir direniş varsa bu direniş, işçi sınıfının direnişidir" dedi.
İşçi sınıfının kurtuluşunun birleşik mücadeleden geçtiğini kaydeden Saygılı, "Tekstil işçisi arkadaşlarımız sadece tekstil patronuna karşı değil, tekstil patronunu canı gönülden destekleyen, kolluk kuvvetleriyle destekleyen siyasal iktidara karşı da direnmiştir. Yolunuz açık olsun, mücadelenizde sonuna kadar yanınızdayız" dedi.
İşçilerin avukatı Orhan Atan, “Buradan Can Dikmen’e ve Sanem Dikmen’e sesleniyorum. Bugün sahip oldukları her şey, bindikleri her araç, kullandıkları her makine buradaki işçilerin emeği ile inşa edildi ve onların üzerinde yaşıyorlar şu anda. Biz bu mallara haciz koyduk. İki ay gecikmeli olsa da adliye koridorlarında süründürülsek de bu kararı vermek zorunda kaldılar. Patronun tüm mal varlıklarına haciz kararı koyuldu” dedi.
İşçilerin genellikle siyasetle ilgilenmediklerini ifade ettiklerini, siyaseti patronlara bıraktıklarını belirten Atan "Siyaseti sizler patronlara bıraktığınız sürece yasaları patronlar yapacak. Bu yasaları patronların partileri yapacak. Siz yasaları kendiniz inşa edip kendi haklarınız için yasalar yapmadığınız sürece maalesef sorunlar yaşamaya devam edeceğiz. O yüzden bir hukukçu olarak diyorum ki sadece hukuk mücadelesi ile olmaz, bunun en iyi örneğini ETF işçisi gösterdi. Hakların söke söke alacağını gösterdi” dedi.
"DERİTEKS Genel Sekreteri Ayhan Yanılmaz, “ETF işçilerinin mücadeleye, direnişlere katılmadığını söyleyenler ETF direnişini gıpta ile seyretti. İlk gün işçiler kazanacak, direniş kazanacak, mücadele kazanacak dedik. Kazanacağımızı gördük. Mahkemeler iki ay sonra da olsa taleplerimize olumlu yanıtlarla döndü” dedi.
“Sanem hanım bu işçiler direnişe çıktığında ‘3 gün sonra kocaları izin vermez’ diye düşünüyordu. ‘Bu sendika zaten baraj altında ezilmiştir’ diye bakıyordu. Bu direniş kazanımla bitti, burada ve buranın dışındaki bütün mallara haciz konulduğu için çadır direnişini sonlandırıyoruz. Ancak direnişimiz son bulmuyor, markaların önüne gitmeye, yan yana gelip sesimizi çıkarmaya, haklarımızı tamamen alana kadar devam edeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından işçiler slogan ve halaylarla fabrika önündeki eylemi sonlandırdı.