< Malboro İşçileri Philips Moris Genel Merkezi Önünde

Philip Morris (Marlboro) sigara fabrikasında taşeron firma Euroserve Hizmetleri AŞ'de işten atılan DİSK Gıda İş Sendikası üyesi işçiler 18. gününde İzmir'den gelerek, Üsküdar Küçük Çamlıca'da bulunan Philip Moris Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Philip Morris (Marlboro) sigara fabrikasında taşeron firma Euroserve Hizmetleri AŞ'de DİSK Gıda İş Sendikası üyesi oldukları için işten atılan işçiler bugün İstanbul'daydı.

Üsküdar Küçük Çamlıca'da bulunan Philip Moris Genel Müdürlüğü önüne "Malboro'da İşten Atılan İşçiler Geri Alınsın Sendikal Haklar Tanınsın" pankartı açarak "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "İş Ekmek Özgürlük", "Malboro İşçisi Köle Değildir", "Direne Direne Kazanacağız" sloganlarıyla yürüyüş yaparak geldi.

DİSK Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan dünyanın en büyük sigara tekeli Philip Moris'in dünya sigara pazarının yüzde 20'sini elinde tuttuğunu, inanılmaz serveti bulunduğunu belirterek "Fakat iş işçilerin haklarına gelince, işçiler en ağır çalışma koşullarıyla karşı karşıyalar. Philip Moris'in Torbalı'daki sigara fabrikasında yaşadığımız koşullar ne yazık ki en ağro çalışma koşulları. Philip Moris ve uluslararası sigara tekelleri sözüm ona en iy çalışma koşulları sağlayan, sendikal haklara saygı gösteren, işçilerin emeğini, alın terini veririm diyen işletmeler. Ama gerçek şudur: Philip Moris'de çalışan 700 taşeron işçisi, aynı işi yapmasına rağmen aylık asgari ücret alıyor" dedi.

 

"Malboro'da Hukuksuzluk Devam Ediyor"

Philip Moris'in. Marlboro işçilerinin yasal ve anayasal hakları olan örgütlenme hakkına dönük örgütlenme çalışmasını kırmak ve engellemek için onlarca işçinin sürgün edilmeye çalışıldığını söyleyen Aslan "Marlboro işvereninin baskıları sürgünle sınırlı kalmadı, şu ana kadar 120 aşkın işçi arkadaşımız keyfi ve hukuksuz biçimde işten atıldı, atılmaya devam ediliyor" dedi.

 

"Fabrikadaki Tuvaletine Gitmeleri Engellendi"

Philip Morris (Marlboro) yönetimi yasa ve anayasa tanımadığını, onlarca yılını Marlboro Sigara Fabrikasına vermiş olan işçilerin, işten atıldıktan sonra insanlık dışı davranışlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Aslan, "Fabrika içinde tuvaletlere girmeleri engellendi, su dahi verilmedi. Fabrika dışında bekleyen işçi arkadaşlarımızın getirdiği ekmek ve suların fabrika içindeki işçillere ulaşmasını engellediler" dedi.

 

"Fabrika Cezaevine Dönüştürüldü"

Aslan, fabrikada kurulan ikna odalarıyla işçilerin sendikadan istifaya zorlandığını, işçilerin mobbing ve her türlü baskıyla karşı karşıya kaldıklarını, içerdeki ve fabrika dışındaki işçiler birbirini görmesin diye fabrikanın tel çitlerin bezlerle kapatıldığını tel çitlerin yükseltildiğini fabrika adeta cezaevine dönüştürüldüğünü belirtti.,

 

"Malboro'ya Milyarlar Kazandıran İşçiler Hukuksuzca İşten Atıldı"

Onlarca yıl fabrikada çalışmış işçileri kıdem ve ihbar tazminatı verilmeden işten atıldığını, bunun hukuksuz ve yasadışı olduğunu belirterek "Marlboroya emek vererek, milyarları kazandıran işçiler karın tokluğuna çalıştı, karşılığında hukuksu biçimde işten atılmak oldu. Taşeron olarak çalışan işçiler en ağır koşullarda ve düşük ücretle yaşamak zorunda kaldı" dedi.

 

"Hem Torbalı Hem Burada Mücadeleyi Sürdüreceğiz"

Aslan Yaşanan yüksek enflasyon, fahiş zamlar karşısında haklarını almak ve daha insani koşullarda çalışmak, insanca ücret almak isteyen Marlboro işçilerinin işçi kıyımı karşısında sessiz kalmayacaklarını,. hem Torbalıda hem burda mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.

 

"Çalışma Bakanlığı'nın Sessizliği Patronlara Cesaret Veriyor"

Malboro'nun keyfi tutumuna karşı ülkeyi yönetenlerin sessiz kaldığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaşanan bu tutumlar karşısında işten atılmalar yokmuş gibi davrandığını belirten Aslan "Yasaları uygulamakla sorumlu olanların sessizliği patronlara daha fazla cesaret veriyor" dedi.

 

"Çalışan İşçilere Baskılar Devam Ediyor"

Sendika olarak Philip Morris, Marlboro işverenine hem de Euroserve Genel Merkezlerine resmi başvuruda bulunarak üyeleri olan ve Marlboro işçilerinin taleplerinin karşılanması ve sorunların çözümü için görüşme talebinde bulunduklarını aktaran Arslan "Bugün itibari ile çağrımızın üzerinden haftalar geçmesine rağmen herhangi bir olumlu ya da olumsuz cevap verilmemiştir. Marlboro Fabrikası Yönetimi işçi arkadaşlarına sahip çıkan üyelerimizi yasadışı davrandıklarına iddia ederek, baskılarını sürdürmüştür" dedi.

 

"Atılan İşçiler Geri Alınsın, Sendikal Haklar Tanınsın"

Morris Marlboro Sigara Fabrikası/Eroroserve patronlarına seslenen Aslan, taleplerini ise şöyle aktardı kamuoyuna ve Philip duyurmak isterim.

"- Atılan işçiler geri alınsın.

- Ücretler insanca yaşanabilecek bir seviyeye çıkarılsın.

- Zorunlu mesailer kaldırılsın.

- Tüm mobbing ve baskı yöntemlerine son verilsin

- Sendikalı ve iş güvenceli çalışma hakkımız tanınsın."

Aslan, Marlboro işçilerinin sendikal örgütlenme mücadelesinin devam edeceğini belirterek sözlerini tamamladı.

İşçilerin taleplerini dile getirdikleri sloganlarla eylem sona erdi.