< “Esnaf Kuryeler İşçi Kabul Edilsin”

TEHİS Motokurye Sözcüsü Mehmet Timurtaş, esnaf kuryelerin işçi kabul edilmesi ve SGK’tan yararlanabilmesi için dava açtı. Açılan davanın ilk duruşması öncesi basın açıklaması yapan TEHİS, “Bu dava yalnızca esnaf kuryeler değil, bu şekilde güvencesiz çalışan tüm işçilere yararlı olacak” dedi.

Motokurye olarak çalışan Turizm Eğlence Merkezi Hizmetleri İşçileri Sendikası (TEHİS) Motokurye Sözcüsü Mehmet Timurtaş, kendisi de bir esnaf kurye olarak, esna kuryelerin, işçi statüsünde kabul edilmesi ve SGK haklarından yararlanabilmesi talebiyle dava açıt.

Açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul Adliyesi 21. İş Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında konuşan TEHİS Sözcüsü Kubilay Çelik, esnaf motokuryelerin, hiçbir güvencelerinin olmadığını, bu nedenle işçi statüsünde kabul edilmeleri nedeniyle dava açtıklarını belirtti.

Türkiye’de yaklaşık bir milyon motokuryenin büyük çoğunluğunun esnaf kurye olarak çalıştığını belirten Çelik “Bunların büyük çoğunluğu haftalık izin yapmıyor, senelik izin yapmıyor, bir çoğunun sigortası yok. Moto kurye arkadaşlarımız kaza yaptıklarında SGK kayıtları olmadığı için hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Arkadaşlarımız bir işçinin çalıştığı şartlarda çalışıyor olmalarına rağmen Bağ-Kur yatırmaları isteniyor. Arkadaşlarımız kendi motorlarını kullanıyor, motorların tüm giderlerini, amortisman maliyetlerini ödemek zorunda kalıyor. Arkadaşlarımızın cebine giren ücret neredeyse asgari ücretin altına kalıyor. Bugün biz bu şartların düzeltilmesi için ilk duruşmayı başlatıyoruz. Bu sadece motokuryeler açısından değil, bu koşullarda çalışan tüm işçiler için faydalı olacak bir dava. Bu nedenle de tüm emek dostlarını, kamuoyunu bu davaya destek vermeye davet ediyoruz” dedi.

TEHİS Motokurye Sözcüsü Mehmet Timurtaş ise “Esnaf Kuryelik, hiçbir SGK hakkından yararlanamamaktır. Biz bu nedenle bu davayı açtık. Bağ-Kur’unu kendi yatırıyor, hastalandığı zaman, sakat kaldığı zaman, evde yatıyor hiçbir şekilde ücret ödemesi alamıyor. Oluşabilcek bir meslek hastalığı durumunda hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Kaza yapıyor muhatap bulamıyor, sakat kalıyor muhatap bulamıyor. İşten çıkartılıyor tazminat alamıyor. Kaza yaptığı zaman motorun masrafları için ödeme alamıyor. Motorla ilgili tüm masrafları, yemesini içmesini aklınıza gelebilecek her türlü masrafı kendi cebinden karşılıyor. Hiçbir şekilde hiçbir haktan yararlanamıyoruz. Örneğin bir emeklilik-tazminat hakkımız olmuyor, SGK’nın sağladığı hiçbir haktan yararlanamıyoruz. Biz bu haksızlığı kabul etmiyoruz, bir an önce bu sistemin düzeltilmesini istiyoruz. Bunun için de mücadele edeceğiz. Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın işçiler” dedi.