Kadıköy Belediyesi işçilerinin iradesi yok sayılarak bir kez daha TİS imzalandı. iradelerinin hiçe sayıldığı bir toplu sözleşme süreci yaşadı. Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetimi, işçi temsilcilerinin onaylamadığı bir sözleşmeyi imzaladı. İşçiler “6 aylık zammı kabul ettirdikleri" gerekçesiyle, enflasyon farkı belirlenmemiş yüzde 20-30’luk ücret artışına mahkum edildi.
Kadıköy Belediyesi şirketi KASTAŞ’la Genel İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube arasında süren toplu sözleşme görüşmesi önceki gün başlayan görüşmelerden sonra dün sabaha karşı işçi iradesi hiçe sayılarak şube yönetimi tarafından imzalandı. İşçi temsilcileri işçilerin iradesi yok sayılarak imzalanan sözleşmeye tepki gösterdi.
Bu sözleşmeyle, işçilerin 6’şar aylık yüzde 20-30’luk zamlara mahkum edildiği, Enflasyon gerçeğinin dikkate alınmadığı, Haftalık 40 saatlik çalışma günü konusunda diğer belediyelerin gerisine düşüldüğünü belirtti.
Sendika yönetimi ise giydirilmiş ücretler üzerinden hesaplamayla imzaladıkları sözleşmeyi savunmaya çalıştı.
İşçiler grev kararı asılırken Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Murat Aydoğan’a “Aman bize sormadan herhangi bir metne imza atmayın, geçen seferki gibi olmasın başkan” diyerek daha önce de işçilerin iradesi dışında imzalanan TİS'i hatırlatmıştı.
Murat Aydoğan ise “Rahat olun, önceki dönemde yaşananları tekrarlamayacağız, taslakta dile getirdiklerimizin yüzde 90’ını alacağız. Zaten Genel Merkez de bizimle hem fikir” diyerek yanıtlamıştı.
Ayrıca grev için arabulucu sürecinin bitmesinden sonraki 60 günü beklemeyeceklerini de söyleyen Aydoğan, arabulucu sürecinin bitiminden hemen sonra tamamlanması gereken 6 günlük sürenin ardından greve gideceklerini, genel merkezin de işçinin bu yöndeki talebini dikkate aldığını söylemişti.
Nitekim Kadıköy Belediyesi’ne 16 Eylül’de grev pankartı da asılmış, Aydoğan’ın söylediği gibi 6 gün sonra da greve gidileceği söylenmişti. Daha sonra da kapıya asılan belgelerin noter tasdikli belgeler olmadığı öğrenildi.
Bu durum ise sendika şube yönetimi işçiyi sattığını ve danışıklı dövüşle greve gidilecek diyerek aslında kabul etmeyeceği bir sözleşmeyi imzalayacağını da ortaya koyuyor.
İşçi temsilcileri ise şube yönetiminin işçinin iradesini yok sayan sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini belirtti. Bazı işçi temsilcileri ise istifa ederek sendika yöneticilerinin işçiyi satmasını protesto etti.
Sendika yönetimi Kadıköy Belediyesi şirketi KASTAŞ’la giydirilmiş ücretler üzerinden yaptığı sözleşmenin iyi bir sözleşme olduğu iddiasında bulundu. Şube yönetiminin işçilerin iradesini yok sayarak imzaladığı sözleşmeye ilişkin işçi temsilcileri bir açıklama yaparak tepki gösterdi.
Yapılan açıklamada "Bizler DİSK Genel-İş 1 Nolu Şube Kadıköy Belediyesi işçileri ve temsilcileriyiz.
Temmuz ayında başlayan TİS görüşmeleri greve çıkmamıza 4 gün kala 22 Eylül saat 14:00’te başlayan görüşmeyle, nihayet 23 Eylül sabahı bir sonuca varmıştır.
Ancak bu sorunca nasıl gelinmiştir bunu biraz açmamız gerekmektedir. Eşit işe eşit ücret diyerek çıktığımız yolda, işçi arkadaşlarımızı temsil eden bizlerin ve şube yönetiminin öncülüğünde belirli skala çalışmaları yaptık ve işçinin geleceğini enflasyon, krize, asgari ücrete yenik düşürmeden en uygun şekliyle ücretlendirmeye çalıştık. Belediye yönetiminin karşısına her defasında gerçekçi rakamlarla çıktık. Her defasında da masadan herhangi bir anlaşma olmadan kalkıldı. Ta ki son 3 görüşmeye kadar.
Bütün bu süreci buraya kadar getirirken temsilciler olarak bizler hiçbir mağduriyet yaşanmaması ve ileriye dönük bir kazanım olması adına hem taban ücretlerini yüksek tutmakta hem de enflasyonda diretmekte karar verdik. Ancak bu süreç şube yönetiminin anlık ve işçiye sormadan aldığı kararlarla yıpratılmıştır.
Bizler şubeyi ezmemek adına bunu en uygun şekliyle, nasıl düzeltebiliriz diye çabalarken şube yönetimi yine anlık tutumlarını görüşme masasında tekrar etmeye devam etmiştir.
Son görüşmeye geldiğimizde gördük ki artık enflasyonun E’si bile konuşulmuyor ve buna yanıt olarak da “işçi 6 aylık zamlar istiyor ve bunda enflasyonu isteyemeyiz” cevabını aldık.
Bu tutum işçinin önemsediği birçok madde de sergilenmiş ve sonuç olarak temsilcinin imza atmadığı ve onaylamadığı bir sözleşmeye şube yönetimi kendi kararıyla imza atmıştır.
Taban ücret brüt 365 TL olup, Ocak 2023’te yüzde 20, Temmuz 2023’te yüzde 30, Ocak 2024’te yüzde 20 zam olarak geçmiştir.
Özellikle hiper enflasyon zamanında ve her an her şeyin değişebileceği bir ekonomi atmosferinde herhangi bir enflasyon koruması olmadan imzalanan bu sözleşme işçileri ateşe atmaktır.
Bizler bu antidemokratik yöntemin gölgesinde bir süreç yaşadık. Biliyoruz ki bu süreçte Kadıköy Belediyesi “maaşlara şu kadar zam yaptık” diye bir açıklama yapacaktır. Ancak yaptıkları zam bizleri AKP hükümetinin ekonomiyi düzeltmesi için duaya sevk eder tarzda. Enflasyonun, asgari ücretlerin, kiraların, açlık sınırının bu kadar arttığı bir ortamda işçinin kaderini işçilerin belirlemesi yönünde kararımız nettir" denildi.
Bazı işçi temsilcileri ise şube yönetiminin işçilerin iradesini yok sayarak, işçilerin kabul etmeyecekleri bir sözleşme imzalamasını, temsilcilik görevlerinden istifa ederek protesto etti.