243 Günde En Az 10202 İşçi İş Cinayetinde Yaşamını Yitirdi

İSİG Meclisi'nin hazırladığı rapora göre Ağustos ayında en az 186, 2022 yılının ilk sekiz ayında (243 günde) en az 1202 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi Ağustos ayı ve yılın ilk sekiz ayında gerçekleşen iş cinayetlerine ilişkin raporu kamuoyuyla paylaştı.

Eylem ve direnişleri süren işçilerin selamlandığı raporda iş cinayetlerinde öne çıkan Motokurye, çocuk işçiler ve 50 yaş üstü işçilerin ölümlerindeki artışa dikkat çekildi.

 

Motokurye Ölümleri Artıyor

İSİG Meclisi raporuna göre pandemi ile birlikte giderek genişleyen, güvencesiz çalışmanın hakim olduğu ve işçi profilinin çoğunlukla 20’li yaşların başında olduğu sektörde Ağustos ayında on moto kurye hayatını kaybetti. Yılın ilk sekiz ayında ölen moto kurye sayısı yirmi sekiz.

 

Genç Ve Çocuk İş Cinayetlerinde Artış Sürüyor

İSİG Meclisi raporunda yirmi sekiz yaş altında iş cinayetlerinde ölen genç (ve çocuk) işçilerin ölümünde oransal bir artış bulunduğuna dikkat çekti.

Rapora göre, 14 yaş altındaki iş cinayetlerinin tarım işkolunda, Gaziantep, Şanlıurfa, Konya ve İstanbul’da, 18 yaş altındaki ölümlerin ise tarım, inşaat, konaklama, metal ve tekstil işkollarında ve Şanlıurfa, Adana, Gaziantep ve İstanbul’da gerçekleşti. 18-28 yaş arasında ise inşaat, tarım, maden, taşımacılık, metal, enerji işkollarında ve İstanbul, Antalya, Manisa ve İzmir’de yoğunlaşıyor.

 

60-70 Yaşındaki İşçiler İş Cinayetlerinde Ölüyor

İSİG Meclisi raporunda yaşlı işçi ölümlerinin de gün geçtikçe arttığına ve yaşlı işçilerin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğine ilişkin haberlerin artık her gün basındayer aldığına dikkat çekildi. İnşaatlarda, tarımda, sokakta atık toplarken 60’lı ve 70’li yaşlardaki işçiler düşerek, zehirlenerek, ve trafik kazasında hayatlarını kaybediyor.

 

İşçilere Yönelik Şiddet ve Öldürme...

İşçilerin çalışırken veya hakkını ararken uğradığı patronlar tarafından gerçekleştirilen şiddet olaylarının da devam ettiğine değinilen raporda, İstanbul Bağcılar’da çalıştığı matbaadan yatırılmayan sigortası ve alacaklarını istediği için patronu ve muhasebecisi tarafından darp edilip gözünde bardak kırılan ve 32 dikiş atılan Selçuk Şimşek kalıcı görme kaybı riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Kastamonu Cide’de bir binanın boya işlerini yapan işçilere ev sahibinin oğlunun ateş açması sonucu Batmanlı 47 yaşındaki dört çocuk babası işçi Abdurrahman Birgün hayatını kaybetmiş bir işçi yaralanmıştı. Balıkesir'de ise 34 yaşındaki üç çocuk babası işçi Muhammed Kara “işe geç geldiği” için patronu tarafından öldürüldü.

 

Tersanelerde 9 Yılda 289 İşçi İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirdi

2013 yılından bugüne tersane/gemi sektöründe 289 iş cinayeti yaşandığı belirtilen raporda son iş cinayetinin Yalova Sefine Tersanesi’nde meydana geldiği, taşeron Özyılmazlar işçisi 19 yaşındaki Şanlıurfalı Yasin Demirdağ 20 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybettiği hatırlatıldı. İSİG Meclisi, diğer iş kollarında olduğu gibi gemi/tersane iş kolundaki iş cinayetlerinin son bulması içi, iş cinayetlerinin sorumlularının yargılanması, iş güvenliği tedbirlerinin alınması, uzun çalışma saatlerine son verilmesi, her tersaneye sağlık ekipmanı sağlanması, işçilerin hak ettikleri ücretlerin zamanında ödenmesi ve yatırılmayan sigorta primlerinin yatırılması, taşeronlaştırmaya son verilmesi, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

 

Ölüm Gemisinin Gelişi Mücadeleyle Durduruldu

Sao Paulo uçak gemisinin Aliağa’ya getirilmesinden vazgeçildiğine, bu kararın alınmasının da verilen mücadeleyle sağlandığı belirtilen raporda emek ve ekoloji alanındaki mücadelenin ve aralarındaki bağın önemine dikkat çekilerek "Gerek Sao Paulo uçak gemisi üzerinden başlayan asbest ve tehlikeli kimyasallar gerek Gaziantep ve Mardin’deki tır ve kamyon kazaları tartışmaları sonrası emek ve ekoloji hareketlerinin bağlarını yeniden düşünmek gerektiği gerçeği bir kez daha kendini gösteriyor" denildi. İş cinayetlerinin sekiz ayına ait bilgiler ise şöyle. 2022 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle: Ocak ayında 120, Şubat ayında 109, Mart ayında 122, Nisan ayında 129, Mayıs ayında 176, Haziran ayında 189, Temmuz ayında 171 ve Ağustos ayında 186 işçi hayatını kaybetti.

 

İlk 8 Ayda 1202 İş Cinayeti

2022 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinin istihdam biçimlerine göre dağılımına baktığımızda 1029 ücretli (işçi ve memur) ve 173 kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf) hayatını kaybetti. Yani ölenlerin yüzde 86’sını ücretliler yüzde 14’ünü ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturuyor.

 

2022 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

Tarım, Orman işkolunda 244 emekçi (120 işçi ve 124 çiftçi); İnşaat, Yol işkolunda 225 işçi; Taşımacılık işkolunda 147 işçi; Metal işkolunda 74 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 70 emekçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 64 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 53 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 52 işçi; Madencilik işkolunda 48 işçi; Enerji işkolunda 37 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 28 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 26 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 26 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 22 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 15 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 11 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 10 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 7 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 3 işçi; İletişim işkolunda 2 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolu tespit edilemeyen  38 işçi hayatını kaybetti.

 

2022 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Trafik, Servis Kazası nedeniyle 275 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 223 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 177 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 131 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 64 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 58 işçi; İntihar nedeniyle 55 işçi; Şiddet nedeniyle 48 işçi; Covid-19 nedeniyle 45 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 36 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 17 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 9 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 64 işçi hayatını kaybetti.

 

2022 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımı şöyle:

80 kadın işçi ve 1122 erkek işçi hayatını kaybetti.

 

2022 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

14 yaş ve altı 18 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 30 çocuk/genç işçi, 18-27 yaş arası 182 işçi, 28-50 yaş arası 585 işçi, 51-64 yaş arası 249 işçi, 65 yaş ve üstü 74 işçi, Yaşını bilmediğimiz 64 işçi hayatını kaybetti… 2022 yılının ilk sekiz ayında 67 mülteci/göçmen işçi hayatını kaybetti. Bu işçilerin geldikleri ülkelere bakarsak: 27 işçi Suriyeli; 16 işçi Afganistanlı; 6 işçi Türkmenistanlı, 4 işçi Özbekistanlı; 3 işçi İranlı; 1’er işçi Azerbaycan, Belaruslu, Endonezyalı, Iraklı, Kuveytli, Rusyalı, Pakistanlı, Sırbistanlı, Ukraynalı ve Yunanistanlı.

2022 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 36’sı (yüzde 2,99) sendikalı işçi, 1166’sı ise (yüzde 97,01) sendikasız. Sendikalı işçiler metal, kimya, belediye, sağlık, madencilik, enerji, taşımacılık, iletişim, eğitim ve güvenlik işkollarında çalışıyordu.