< Öğretmenler İstanbul’da Eylemde

Eğitim-Sen Genel Merkezi’nin 8 Eylül günü Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasının polis zoruyla engellenmesine tepki göstermek için, Eğtim-Sen İstanbul Şubeleri, Sultanahmet'te bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı ve "ÖMK'ya hayır! Bu ablukayı dağıtacağız" dedi.

Eğitim emekçileri adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 4 No'lu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, 8 Eylül'de Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin abluka altına alındığını, bu ablukayla genel merkezdeki Eğitim-Sen yöneticilerinin fiili gözaltında tutulduğunu söyledi.

"Bu yaşananlar, 'öğretmenlerin 60 yıllık hayalini gerçekleştirdik' diyerek pazarlamaya çalıştıkları ucube ÖMK'nın hiçbir öğretmen tarafından kabul edilmediği, benimsenmediği gerçeğinin üstünü polis kalkanıyla örtme gayretinden başka bir şey değildir. Milyonlarca öğretmen yasayı ve yasanın getirdiği kariyer basamaklarını kabul etmediklerini işyerlerinde, alanlarda ve sosyal medyada gür bir sesle ifade etmişlerdir" diyen Yıldırım, Öğretmenlik Meslek Kanununu kabul etmeme sebeplerini sıraladı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmenlerin iradesi dışında hazırlandığına dikkat çeken Yıldırım, "eşit işe eşit ücret" ilkesinin de çiğnendiğini ifade etti. Kanunla merkezi yazılı sınavın kaldırılarak mülakat uygulamasının devreye konmasının siyasal ayrımcılığa, keyfiliğe yol açacağını söyleyen Yıldırım, "Ekonomik krizin derinleştiği ve eğitim emekçilerinin enflasyon karşısında ezildiği bu dönemde emekçilerin ekonomik ve özlük hak kazanımları kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmeye çalışılmaktadır" dedi.

Velilerde "uzman öğretmenin sınıfı", "başöğretmenin sınıfı" gibi algılar yaratılarak öğretmenlerin mesleki saygınlığının, okul ve aile arasındaki iletişimin zedeleneceğini vurgulayan Yıldırım, kanunda özel sektör öğretmenlerine yönelik hiçbir düzenleme olmadığına da dikkat çekti.

Kapsamlı ve nitelikli bir Öğretmenlik Meslek Kanunu için öğretmenlerin talepleri de şöyle sıralandı:

-Tüm eğitim ve bilim emekçileri için, hiçbir ayrım yapılmadan yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi çalışmasının ivedi biçimde yapılmasını istiyoruz.

-Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında gerçekleştirilecek sınava da, kariyer basamaklarına da karşıyız. Bu kanunun bir an önce iptal edilmesini, öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz.

-Ekonomik, sosyal, mesleki, özlük haklarımızla ilgili taleplerimiz, eleştirilerimiz ve önerilerimiz doğrultusunda demokratik ve katılımcı bir anlayışla hazırlanacak gerçek bir meslek kanunu istiyoruz.

-Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesini istiyoruz.

Eylem boyunca "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz", "Baskılar Bizi Yıldıramaz", "Ablukanız Yasanız, Vız Gelir Vız", "AKP Yasanı Al Başına Çal", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları atıldı.