İBB'nin kendilerine verdiği ücretlerinin ve çalışma koşullarıının iyileştirilmesi sözünü tutmaması üzerine Ağaç A.Ş. işçileri bu sabah erken saatlerinde İBB karşısında bulunan Saraçhane Parkında eyleme başladı.
CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), ücretlerinin iyileştirilmesi ve çalışma koşullarının düzenlenmesi konusunda kendilerine verdiği sözü tutmaması nedeniyle DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası üyesi (BTO-SEN) Ağaç A.Ş. işçileri bu sabah erken saatlerinde İBB karşısında bulunan Saraçhane Parkı'nda eyleme başladı.
"Ağaç A.Ş. İşçisi Köle Değildir", "Direne Direne Kazanacağız", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganlarıyla Saraçhane Parkı'nda toplanan işçiler, açlık sınırının altında kalan ücretlerle çalışmayacaklarını ve talepleri karşılanıncaya kadar eylemde olacaklarını vurguladı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilen ve güvenlik soruşturması bahanesiyle işten atılan ve aralarında KHK'li Barış Akademisyenlerinin de bulunduğu İBB işçileri ise 40. günündeydi.
İBB işçileri ve Ağaç A.Ş. işçilerinin eylemiyle Saraçhane Parkı eylem alanına dönüştü. İşçikere HDP milletvekili Musa Piroğlu, siyasi partiler ve çok sayıda demokratik kitle örgütü de gelerek destek verdi.
Eylem devam ederken BTO-SEN üyesi Ağaç A.Ş. işçileri temsilcileri İBB yönetimiyle görüştü.
Görüşme sonrasında açıklama yapan BTO-SEN Danışmanı Şeref Özcan, kendilerine yüzde 26'lık zam teklif edildiğini, işçilerin şu an 6 bin 250 lira olan maaşının zamla birlikte 7 bin 800 olacağını belirterek, kararı işçilere bıraktı.
İBB yönetiminin kendilerine sunduğu yüzde 26'lık teklifini reddeden işçiler, yüzde 46'lık zammı alana kadar mücadeleye devam etme kararı aldı. Gece gündüz Saraçhane Parkı'nda olacaklarını duyuran işçiler, direnişe katılmayan Ağaç A.Ş. işçilerine birlikte mücadele çağrısı yaptı.
İşçiler öğleden sonra kitlesel katılımla bir basın açıklaması yaparak gelişmeleri ve taleplerini aktardı.
Ağaç A.Ş. işçileri adına basın açıklamasını okuyan Erkan Urel,Haziran ayındaki eylem sürecini ve İBB'nin verdiği sözleri tutmadığını hatırlattı. İşten atılan işçilerin hala geri alınmadığını, mobbing uygulayan şefler hakkında işlem başlatılmadığını ve ücretlerinde herhangi bir iyileştirme olmadığını söyleyen Urel, gelinen noktada işçilerin TİS hakkının en az 5 yıl engellendiğini ve Ağaç A.Ş. işçilerinin İBB'de enflasyon farkı oranında zam almayan tek işçi grubu olduğuna dikkat çekti.
İBB yönetiminin kendileriyle görüşme talep ettiğini aktaran Urel, "BTO-SEN üyesi Ağaç A.Ş. işçileri olarak bizler somut imza görmeden hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz" diyerek, yönetim zam yapacağını yazılı belge olmaksızın kabul etmeyeceklerini ve gece gündüz Saraçhane Parkı'nda eyleme devam edeceklerini söyledi.
Ağaç A.Ş işçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:
🔹 Verilen sözler tutulmalıdır.
🔹 Ayrımcılık son bulmalıdır.
🔹 Açlık sınırı altında bir ücret önermekten ve işçiye yalan söylemekten vazgeçilmelidir.
🔹İnsan onuruna yakışır ücret için makul bir ücret zammı verilmelidir.
🔹Ağaç A.Ş. işçileri arasında hak eşitliği sağlanmalıdır.
🔹Diğer İBB ve iştirak şirket işçileri gibi bizlerin de enflasyon farkı alması sağlanmalıdır. 🔹Toplu sözleşme hakkı tanınmalı ve imza altına alınmalıdır.
Urel, hangi sendikanın üyesi olursa olsun tüm Ağaç A.Ş. işçilerine çağrı yaparak, kazanmak için birlikte mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.
Basın açıklamasında konuşan HDP milletvekili Musa Piroğlu, ülkedeki sömürünün doruk noktasına ulaştığını belirterek, "Temel soru şu: İşçiden yana mısınız patrondan yana mı? İşçiden yana olanlar burada, patrondan yana olanlar karşıda duruyor" dedi.
AKP'nin 20 yıllık iktidarında işçiler için bir cehennem yarattığını ve taşeronun, güvencesizliğin temel çalışma sistemi haline getirildiğini vurgulayan Piroğlu, "İşçinin kaderi patronun iki dudağına sıkıştırıldı. Mobbing, işten atma, düşük ücret, kölece çalışma kural haline getirildi. Ne yazık ki ülkeyi yönetmeye talip olduğunu iddia edenler de bu uygulamaların hepsini yapıyorlar" dedi.
Belediye yöneticilerinin işçilere sefalet ücretlerini reva görmesinin işçileri açlıkla terbiye etmeye çalışmak olduğunu söyleyen Piroğlu, işçi sınıfının bu zulüm karşısında patronlara diz çöktürmesini de bildiğini belirtti.
Güvenlik soruşturmalarıyla işten atılan ve "İşimizi Geri İstiyoruz" pankartıyla alanda olan İBB işçileri adına konuşan KHK'li Barış Akademisyeni Veysi Altıntaş, "Bugün Ağaç A.Ş. işçileri de aramızda, onlar da kendi hakları için mücadele ediyorlar. Bizler burada dayanışarak, sesimizi ortaklaştırarak İBB'ye yönelik taleplerimizi hep birlikte dillendireceğiz" dedi.
İBB işçileri olarak 40 gündür işe iadeleri için mücadele ettiklerini belirten Altıntaş, İBB yönetimiyle 3 görüşme yaptıklarını aktardı. Altıntaş, "İlk görüşmeden itibaren kendileri bize kısaca şunu söylediler: 'Bu sürecin hukuksuz bir şekilde yürütüldüğünü biz de kabul ediyoruz' dediler. Masumiyet karinesini çiğnediklerini ve yapılan işlemin anayasaya aykırı olduğunu da kabul ettiler. Ancak şunu da kabul ediyorlar: 'Üzerimizde bir baskı vardı, önümüzde bir seçim vardı ve birtakım saiklerle biz bunu yapmak zorundaydık.' Aslında burada bir suçun itirafı var" dedi.
BTO-SEN Örgütlenme Uzmanı Ali Haydar Keleş ise İBB yönetiminin kendilerine dayattığı açlık ücretine isyan ettiklerini anlatarak, "Bu ayrımcılığa isyan ediyoruz ve hakkımızı alana kadar da buradan gitmeyeceğiz. Haksız yere işten çıkarılan arkadaşlarımızın taleplerinin biz de destekçisiyiz, onların yanındayız" dedi.