500 İşçi İşten Çıkarıldı

Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışan işçiler ücretlerine yeterli oranda zam yapılmadığı gerekçesiyle 23 Ağustos'ta iş bırakma eylemine başladı.

Santraldeki taşeron Aydıner İnşaat firmasına bağlı çalışan işçiler, ücretlerine yeterli oranda zam yapılmadığını ve diğer firmaların çalışanlarına %35 zam yaptığını, ancak kendilerine %22 zam yapıldığını söylemişti.

Firma ise işçilere zam yapmak yerine, bugün işlerine son verdi ve 500 işçinin giriş kartlarını iptal etti...

İş bırakma eyleminin ardından 500 işçinin işine bugün son verildi. Şantiyeye alınmayan işçiler, askerlerin ablukası altında şantiye önünde bekleyişini sürdürüyor.

Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS'nin inşaat projesine ilişkin sözleşme, en büyük hissedar Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) tarafından, Türkiyeli firmanın sözleşmeye aykırı davrandığı ve ve iş güvenliğini sağlamadığı için 29 Temmuz'da feshedilmek istenmişti. Fesih kararından sonra Akkuyu'nun inşaatı da işletmesi de Rosatom'a devredildi. Devirden sonra bir kısım işçi yeni sözleşmenin imzalandığı Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi'ne (TSM) geçerken, çoğu işçi de 28 Temmuz'da ücretli izne çıkarıldı. İşçiler bunu protesto etmek için 23 Ağustos'ta iş bırakmıştı.