< < MotoKuryeler 3 Gündür İş Bıraktı

Manisa Getir Deposu’nda kuryeler, 3 gündür toplu iş bıraktı.

Temmuz ayı başında asgari ücrete yönelik yapılan ek zammın ardından Manisa Getir deposu 50 kuruş ile 1 TL arasında zam yaptı. Zam ile birlikte kuryelere de esnaf kuryelik dayatılmaya başlandı.

Bunun üzerine kuryeler, iş bıraktı. Getir küçük deposunda çalışan 16 kurye yetersiz buldukları asgari ücrete ve esnaf kuryelik dayatmasına karşı 3 gündür iş bırakma protestosunu sürdürüyor. Büyük Getir deposunda işler düşerken, Küçük Getir deposu ise tamamen kapalı. Getir yetkileri Manisa’da kurye bulamayınca İzmir’den kurye getirerek grev kırıcılığı yapıyor.

Getir, “işçi kurye” olarak çalıştırmak yerine “Esnaf kurye” çalıştırdığında tazminat ödemeyecek, kaza yaptığında onlara para ödemeyecek, hastalandığı zaman onlara para ödemeyecek...

Ancak moto kuryeler hız zorlaması nedeniyle, hayatını kaybetmeye devam ediyor. Son 1 hafta içinde 6 kurye yaşamını yitirdi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan siparişlere yetişmek zorunda bırakılmak, hız baskısı ve uzun çalışma saatleri, moto kuryeliğin ” Tehlikeli Meslekler Statüsü” alınmamasından kaynaklı “Mesleki Yeterlilik Belgesi”nin zorunlu olmaması ve gençlerin hiç bir eğitim almadan moto kuryeliğe başlaması ve ekipman eksikliği kuryelerin yaşamlarına mal oluyor.

Firmaların “hızlı, acil, uçarak kapında!” reklamları, puan sistemi ve mobbing ile birleşince kuryeler üzerinde oluşan basınç trafikte stres, dikkatsizlik ve sonuç olarak kazaya dönüşüyor...