< "O İşi Ve Ekmeği Bize Geri Vereceksiniz!"

İZBB'ye bağlı taşeron şirkette çalışan ve bir Whatsapp mesajıyla işten çıkarılan evde bakım işçileri, 18 gündür işlerine geri dönebilmek için mücadele ediyor. Evde bakım işçileri bugün belediye önüne eşleri, çocukları ve diğer akrabalarıyla birlikte gelerek taleplerini haykırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne (İZBB) bağlı taşeron firmada çalışırken Whatsapp mesajıyla işten çıkarılan evde bakım işçileri, işlerine dönebilmek için 18. gündür seslerini duyurmaya çalışıyor.

Evde bakım işçileri bugün yapacakları açıklama için belediye önüne eşleri, çocukları, kardeşleri, yeğenleriyle birlikte gelerek işlerine iade edilmek istediklerini ve taleplerini bir kez daha yineledi. "Taşeron Zulmüne Son. İşimizi Geri İstiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde işçiler, çocukları ve yakınları da işçilerin taleplerini dile getiren "İşsizlik Kötü, Hakkımızı Ver Tunç Soyer" "Halamın İşini Geri Ver", "Annemin İşini Geri Ver", , "Park, Oyun, Dondurma" yazılı dövizler taşıdı.

 

"18 Gündür Ekmeğimizin Yere Düştüğü İZBB Önündeyiz"

Yapılan açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı taşeron firmada Evde Sağlık ve Bakım İşçileri olarak 5 yıl boyunca emek verdiklerini ve 31 işçinin 21 Temmuz Perşembe günü bir Whatsapp mesajıyla çıkarıldıklarını belirten işçiler "Ekmeğimizin yere düştüğü yerde İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde 18 gündür direniyoruz" dedi.

 

"Sözlerinin Üzerine Yattılar!"

Sözler verlip, notlar alındığını, çalışmalar yapılıp, mülakata çağırıldıklarını ve işlerini geri alacaklarını sandıklarını belirten işçiler "İzmir Büyükşehir Belediyesi işçisine reva gördüğü açlığa son verecek, yapılan işçi kıyımından geri dönecek, bize ekmeğimize ve onurumuza saygı gösterecek diye düşündük. Hakkımızı veriyormuş gibi yaptılar, sözlerinin üzerine yattılar!" dedi.

 

"İZBB Taşerondan Vazgeçemiyor!"

Büyükşehir Belediyelerinin sanki taşeron çalıştırmanın bağımlısı olduğunu, Belediyenin ağır iş yükünün, kötü koşullarda taşerona verildiğini, taşeronda ise evde sağlık ve bakım işçilernin 5 yıl çalıştığı gibi alt alta üst üste, güvencesiz çalıştıklarına dikkat çeken işçiler "Buna tepki gösteren, örgütlenmeye çalışan işçileri ise gerekçe göstermeden yahut 'gözünün üzerinde kaşı olduğu' gibi gerekçeler uydurup işten çıkarıyorlar" dedi.

 

"Bu Hizmet Birimini 5 Yıllık Emeğimizle Sıfırdan Var Ettik"

"Bizim Whatsapp mesajıyla işten çıkarılmamızın ardında 'yoğun aile bağı' değil 'ayrımcılık' yatıyor Önce İZBB Sağlıklı Yaşam ve Evde Bakım Şube Müdür vekili Gökhan Vurucu tarafından “çürük elmalar” sözüyle yaftalandık, bürokratların hazırladığı listelerle ayrımcılığa maruz kaldık ve işimizden edildik" diyen işçiler 5 yıllık emekleriyle , bu hizmet birimini sıfırdan dan var ettiklerini hatırlatarak söylenrn çirkin sözleri de sahiplerine iade ettiklerini belirtti.

 

"Bizim 'Taşeronu Kaldıracağız' Vaatlerine Karnımız Tok!"

Taşeronun zulmünde, güvencesiz ve ağır işyükü altında çalışmak değil, güvenceli, sosyal haklara sahip biçimde çalışmak istediklerini ifade eden işçiler miting meydanlarında, kamuoyuna söylenen "Taşeronu Kaldıracağız” “Taşerona Hayır!” sözlerinin işçiler için karşılığının olmasını beklediklerini ifade ederek "Bizim artık sözlere, seçim vaatlerine karnımız tok, bizim açlığımız işe, ekmeğe ve hakkımıza. Bunları bize geri verecek misiniz?" diyerek İZBB yönetimine seslendi.

 

"18 Gündür Buradayız Hakkımızı Alana Kadar Da Burada Olacağız"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluktan kaçarak evde sağlık ve bakım işçiler yokmuş gibi davrandığına dikkat çeken işçiler "Sarı çizmeli Mehmet Ağa tarafından değil İZBB tarafından atıldık. Sonra siz yoğun akrabasınız sizi işe alamayız diye bir icat getirdiler.

Şimdiyse biz yokmuşuz gibi davranıyorlar. Onlar için görünmez olduk sanki... Ama biz 18. gündür buradayız ve hakkımızı alana kadar da burada olmaya devam edeceğiz" dedi.

 

"Halka Açık Toplantıya Alınmadık Zabıta Şiddetine Maruz Kaldık'

Geçen hafta yetkili kişilerle görüşmek istediklerini çözüm gücü olan Belediye Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclis üyelerini görmek ve sorunlarını dile getirmek için Belediye Meclisi toplantısına gittiklerini belirten işçiler "Bizi halka açık toplantıya almadılar. Bu da yetmezmiş gibi üstüne bir de zabıta şiddetine maruz kaldık" dedi.

 

"Meclise Gitmeyip De Üzerimize Benzin Mi Dökseydik?"

İşçiler "Meclise gitmeyip de ne yapsaydık! Çatılara, damlara mı çıksaydık, üstümüze benzin mi dökseydik! Biz işçilerin sorununu Belediye Meclisinde dile getiremeyeceksek nerede getireceğiz" diyerek karşılaştıkları tavra ve zabıta şiddetine tepkilerini dile getirdi.

 

"O İşi Ve Ekmeği Bize Geri Vereceksiniz"

"Günlerdir, biz yokmuşuz gibi davranılıyor olması bizim sabır taşımızı çatlatıyor. Ağustos'ta sıcağın alnında, burada Kerbela zulmünü yaşarken ekmeğimizi yerden kaldırmak için direniyoruz! Biz buradayız varız! 31 işçiyiz, bizi işten attınız, ekmeksiz, işsiz bıraktınız, o işi ve ekmeği bize geri vereceksiniz" diyen işçiler bir kez daha taleplerini dile getirdi.

"Direnişte bulunan 31 arkadaşımızın hepsi, güvenceli koşullarda iş başı yapana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye vurgulayan işçilerin üç maddeden oluşan talepleri ise;

*Taşeron çalışmaya, güvencesiz, sosyal haklardan mahrum çalışma koşullarına son verilmesi,

*Evde Sağlık ve Bakım hizmetini üreten işçilerin kadrolu olarak istihdam edilmesi,

*31 işçinin de eksiksiz işe geri alınması.

İZBB evde sağlık ve bakım işçileri 18. gün eylemini "Haklarımızı alana kadar direneceğiz, dayanacağız ve inanıyoruz ki birleşe birleşe kazanacağız" diyerek sloganlarla sonlandırdı.

 

Neşe Toprak