Geniş Tanımlı İşsizlik Dar Tanımlı İşsizliğin İki Katı

DİSK-AR İşsizlik Ve İstihdamın Görünümü raporunu yayınladı ve geniş tanımlı işsizliğin dar tanımlı işsizliğin 2 katı olduğunu söyledi.

Buna göre geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 607 bin; geniş tanımlı işsiz salgın öncesine göre 1 milyon 35 bin arttı; geniş tanımlı işsizlik oranı %20,4; geniş tanımlı kadın işsizliği %28,3!

TÜİK'in Haziran 2022 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçları 10 Ağustos 2022'de yayımlandı. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı %10,3, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise %20,4 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK'e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2022 Haziran ayında bir önceki aya göre 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu.

İŞKUR'un kayıtlı işsiz sayıları kayıtlara, TÜİK'in işsizlik verileri ise ankete dayalı olarak hesaplanıyor. İki kurumun metodolojileri farklı da olsa, İŞKUR tarafından aylık istatistik bültenlerinde açıklanan kayıtlı işsiz sayıları, işsizliği anlamamız açısından önemli göstergedir. Olağan seyirde İŞKUR'un kayıtlı işsiz sayılarının TÜİK'in işsiz sayılarına yansıması beklenir. Ancak uzun bir süredir iki kurumun işsiz sayıları arasındaki farklar birbirinden zıt bir eğilim izlemektedir.

İŞKUR'un Haziran 2021 ile Haziran 2022 arasında son 1 yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 950 binden 3 milyon 568 bine yükseldi, kayıtlı işsiz sayısında yaklaşık %21'lik bir artış gerçekleşti. TÜİK'e göre ise son 1 yılda dar tanımlı işsiz sayısı 136 bin kişi azaldı.

İŞKUR'a göre son 1 yılda toplamda 617 bin kişi işsiz olduğu için İŞKUR'a başvurdu. Bu başvuruların 329 bini kadın, 288 bini ise erkek işsizlerden oluştu.

Son 1 yılda İŞKUR'a kayıtlı kadın işsizlerin sayısı 329 bin iken TÜİK'e göre ise son 1 yılda kadın işsizliği 129 bin arttı. Erkek işsizliği ise 99 bin azaldı.

Cinsiyete göre TÜİK ile İŞKUR arasındaki uçurumun artmaya devam ettiği görülmektedir.

Rapordan özet bulgular şöyle:

-TÜİK ve İŞKUR verileri arasında ciddi fark sorunludur!

-Kadın işsizliğinde artış sürüyor!

-Geniş tanımlı kadın işsizliği işsizlik türleri arasında en yüksek kategori genç kadınlarda gerçekleşti!

-Geniş tanımlı ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark açılmaya devam ediyor!