"Yaşayabilmek İçin İş Bırakma Kararı Aldık"

İlaç fiyat kararnamesinde yapılan güncellemelerin yetersiz olduğunu belirten eczacılar, zam oranlarının gerçek enflasyona göre belirlenmesi talebiyle ülke çapında iş bırakacaklarını duyurdu.

Eczacıların kar oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde temmuz ayında yapılan güncellemeyle, 200 liraya kadar olan ilaçlar için kar oranı yüzde 25'ten yüzde 28'e, 200 liranın üzerindeki ilaçlar için ise yüzde 12'den yüzde 13'e çıkarıldı. Güncellemenin yetersiz olduğunu vurgulayan eczacılar, ülke genelinde iş bırakma kararı aldı.

Eczacıların karını belirleyen TL bareminin 13 yıl öncesine ait olduğunu aktaran İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, karlarının her güncellemede eridiğini söyledi.

 

"İki Eczaneden Biri Kapanma Tehlikesinde"

Eczacıların ayakta kalamadığı için kredi çekmek zorunda kaldığını söyleyen Özcan, "Meslektaşlarımız mesleklerini bırakıyor. İki eczaneden biri kapatma tehlikesi ile karşı karşıya. Güncelleme, enflasyon oranında yapılmadığı için bizi tatmin etmedi. Yaşayabilmek için bu eylem kararını almak durumunda kaldık" ifadelerini kullandı.

 

"Firmaların Kar Kaygısı Nedeniyle Piyasada İlaç Bulunamıyor"

İlaç firmalarının da kar edemeyeceği düşüncesiyle piyasaya ilaç sürmediğini ifade eden Özcan, hormon ilaçları, antidepresanlar, tansiyon, kanser ve diyabet ilaçlarını bulmakta zorluk çekildiğini anlattı. Özcan, "İlaç şirketleri maliyetlerini karşılayamadığı için devlet ile karşı karşıya geliyor. Ülkemizin ilaç fiyat politikası nedeniyle yeni üretilen ilaç bileşenlerinin de çok büyük bir bölümü Türkiye'ye girmiyor. Çünkü firmalar istedikleri ödemeyi alamıyor" dedi.

 

"Yaşayabilmek İçin Eylem Kararı Almak Zorunda Kaldık"

İlaç fiyat kararnamesinin yeniden güncellenmesini isteyen İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, “Aksi takdirde eczacılar olarak ayakta kalamayacağız” dedi. Özcan, “Eczacıların kârını belirleyen TL baremi 13 yıl öncesine ait. 13 yıl önceki 10 TL, bugünkü 10 TL değil. Bizim kârımız her güncellemede eriyor. Her zamla bu kârın düşmesi, bizi kredi çekmeye itti. Meslektaşlarımız mesleklerini bırakıyor. İki eczaneden biri kapatma tehlikesi ile karşı karşıya. Güncelleme, enflasyon oranında yapılmadığı için bizi tatmin etmedi. Yaşayabilmek için bu eylem kararını almak durumunda kaldık” diye konuştu.

Türkiye’de yaklaşık 25 bin eczane bulunduğunu belirten eczacılar grevde nöbetçi eczane sayısını arttırarak eczane hizmetlerini aksatmayacak.

Eczacılar, eylem takvimini ilerleyen günlerde açıklayacak.