< Bayrampaşa Hal'inde İşçilerin Eylemi Sonuç Verdi

İstanbul Bayrampaşa Yaş Sebze Meyve Hal'inde çalışan işçiler uzun çalışma saatleri ve düşük ücretlere karşı 3 Ağustos günü yaptıkları iş bırakma eylemi patronları görüşmeye zorladı. İşçilerin ücretlerin arttırılması, çalışma koşullarının düzenlenmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

İstanbul'da Bayrampaşa Yaş Sebze Meyve Hal'inde çalışan işçilerin kölece çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı 3 Ağustos günü yaptıkları iş bırakma eylemiyle patronlara geri adım attırdı.

Hal işçileri 3 Ağustos günü yaptıkları eylemde taleplerini;

• Hamallık ücreti 1 buçuk liradan 2 buçuk liraya çıkarılsın.

• Sigortamız yatsın.

• Sosyal haklarımız verilsin.

• Günde en az 15 saat çalışıyoruz, halin açılış ve kapanış saatleri belli olsun" şeklinde 4 madde olarak açıklamıştı.

 

İşçilerin Birliği Patronlara Geri Adım Attırdı

Gün boyu süren iş bırakma eyleminin ardından patronlar işçilerle görüşerek taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.

Sebze-meyve halinde çalışan işçilerin kasa başına hamaliye ücretini 1,5 liradan 2 liraya çıkarılmasını kabul eten patronlar, çalışma saatlerinin ekim ayından itibaren düzenleneceği sözü verdi.

İşçilerin sigorta primlerinin ödenmesi, sosyal haklarının tanınması taleplerine ilişkin görüşmelerin ise devam edeceği açıklandı.

Bayrampaşa Hali'nde 35 senedir hiç grev ya da toplu iş bırakma eylemi yapılmadığını ifade eden işçiler, bu yüzden hamliye işini yapan işçilerin insan yerine koyulmadığını, taleplerinin karşılanmadığını belirtti.

 

"Demek ki İsteyince Hakkımızı Alabiliyoruz"

İşçiler "Grev sayesinde hal müdürü, dernek, esnaf her şeyi gördü. İşçiler muhatap alınacak, alınmak zorunda bunu gördüler. Daha önce işçilerde bu güven yoktu ama artık var. Eğer muhatap alınmazsak, hakkımızı vermezlerse eylem yaparız ve hakkımızı alırız. Bunca zamandır yönetimden olumlu cevap alamıyorduk ama bir günlük kararlı duruşla acil toplantı kararı alındı. Demek ki isteyince hakkımızı alabiliyoruz. Uzlaşmayı sağladık takibini de yapacağız" diyerek birlikte mücadele etmenin önemini kavramış olduklarını ifade etti.