İBB’ye bağlı Ağaç A.Ş.’de çalışan işçiler Haziran ayında Saraçhane Parkı’nda yaptıkları eylem sonrasında haklarının verileceği, baskı ve mobbingin, işten atmaların son bulacağına dair İBB tarafından verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, İBB yönetimini bir an önce verilen sözlerin tutulması için harekete geçmeye çağırdı.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalışan Ağaç A. Ş. İşçileri DİSK’e bağlı Birleşik Tarım Orman Sendikası (BTO-Sen) de örgütlenerek işçilere uygulanan baskı, mobbing, düşük ücretler ve işten atma saldırılarına karşı Haziran ayında Saraçhane Parkı’nda kitlesel eylemler düzenlemişti. Yapılan eylem sonrasında İBB ve Ağaç A.Ş. işçilerin taleplerini kabul etmiş ve eylem sona ermişti.
Fakat aradan geçen süre içinde Ağaç A.Ş. patronlarının verilen sözleri tutmadığı, İBB yönetiminin de bu konuda herhangi bir denetleme, yaptırım ve uyarıda bulunmadığı belirtildi.
BTO-Sen tarafından konuya ilişkin açıklama yayınlandı.
BTO-Sen yayınladığı açıklamada Saraçhane'de Parkı’nda yapılan eylemin ardından işten çıkarılan işçilerin geri alınması, işçileri baskı, mobbing, tehdit ve sürgünlerle yıldırmaya çalışan şefler hakkında soruşturma açılması, muvazaalı olarak alt işverenlere verilen yasadışı uygulamaların kaldırılması, eksik yapılan ücret ödemelerinin düzenlenmesi ve sendikal ayrımcılığa son verilmesi taleplerinin kabul edildiğini hatırlatarak, bu taleplerin kabul edilmesi üzerine işçilerin direnişi sona erdirdiğini hatırlatarak, İBB yönetimiyle görüşmelere başladıklarını ve makul bir ücret artışı, fazla çalışma zammı, kıyafet yardımı, ikramiye hakkı gibi hususlarda prensipte anlaşıldığını belirtti.
BTO-Sen açıklamanın devamında "Gelinen aşamada verilen sözler tutulmamış; ücretlere 250 TL kadar zam yapılırken, başta kabul edilmiş olan kıyafet yardımı ile fazla mesai ücretinden vazgeçilmiş, ikramiye ve diğer sosyal haklar ise artık konu edilmez olmuştur. Anladığımız, bu pahalılık ve yoksulluk ortamında en az bir yıl daha açlık sınırının altında bir ücretle yaşamamız isteniyor" denildi.
“İşçileri açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edenlerin adaletten ve haksızlıklardan bahsetmesinin inandırıcı olamayacağını belirten BTO-SEN, İBB yönetimi uyararak taleplerini şu şekilde sıraladı.
* Açlık sınırının üzerinde bir gelir için makul ücret artışı
* Birlikte yan yana çalıştığımız diğer Ağaç A.Ş. işçilerinde olan hakların bizler için de sağlanması
* İkramiye hakkı
* Fazla mesai ücreti
* Kıyafet yardımı
* Eğitim yardımı
* İşe alımlar, soruşturmalar ve muvazaalı çalışma konusunda tutulmayan sözlerin gereğinin yapılması
* Promosyon ödemesi konusunda adım atılması.
BTO-Sen açıklamasında, Ağaç A.Ş. işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi için kamuoyuna da işçilerin verdiği mücadeleye destek verilmesi çağrısında bulundu.