PTT Taşeron İşçileri Sefalet Ücretine Karşı İş Bıraktı

Yeni ihale döneminde düşürülen temel ücretlerin eski sözleşmeye göre yeniden düzenlenmesi talebiyle, PTT taşeron işçileri bugün bir çok şehirde posta dağıtım merkezlerinde iş bıraktı. Sabahın erken saatlerinde başlayan ve hızla posta dağıtım merkezlerine yayılan iş bırakma eyleminde işçiler “Bize dayatılan bu sefalet sözleşmesini kabul etmeyeceğiz” diyerek kamuoyunun da kendilerine destek vermesini istedi.

PTT taşeron işçileri, yeni ihale döneminde ücretlerindeki yüzdelik payın yarı yarıya düşürülerek sefalet sözleşmesini imzalamalarının istenmesi üzerine bir çok şehirdeki Posta Dağıtım Merkezinde iş bıraktı.

Sabahın erken saatlerinde İstanbul’da Ümraniye, Sancaktepe, İzmir, Kocaeli Gölcük, Dersim, Bursa, Elazığ, Batman’dan gelen iş bırakma eylemi hızla kısa sürede İstanbul’daki 46 posta dağıtım merkezine yayıldı. PTT taşeron işçileri sefalet sözleşmesine karşı bir çok il ve ilçede dağıtıma çıkmadı.

PTT işletmelerinde 2022 yılına ait yeni ihale döneminin bugün başladı. Taşeron üyelerin örgütlü olduğu PTT-Sen ihale dönemi yaklaşırken belirlemey başlayan sefalet sözleşmesine karşı günler öncesinden uyarıda bulunmuş ve bu sefalet ücreti dayatmasını kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Bu sabah itibariyle de PTT-Sen üyesi işçilerin aralarında olduğu taşeron işçiler bir çok PDM’de işbaşı yapmadı.

Yeni ihale döneminde işçilere imzalatılmak istenen sözleşmeye göre asgari ücretin yüzde 10 ile yüzde 20 fazlası ve 25 TL yemek, 15 TL yol ücretinin ayrıca ödeneceği, işçilerin yol ve yemek ücreti ayrı verileceği için de işçinin yıllık izin kullandığı ve rapor aldığı günlerin ücretinin de kesintiye uğrayacağı belirtildi.

Bunun dışında taşeron çalışma sisteminde sürekli olarak dayatılan performans ücreti uygulamasına geçileceği fakat ‘performans’ın neye göre belirleneceği konusunda bir netlik bulunmuyor. Yeni yapılacak sözleşmeyle asgari ücretle geçimini sağlamakta zorlanan işçilerin mevcut hakları da ellerinden alınmak isteniyor.

“Bu Kölelik Sözleşmesi Ortadan Kaldırılmalıdır”

“Sefalet Sözleşmesini İmzalamayacağız” diyerek tüm taşeron işçilere iş bırakma ve birlik olma çağırsında bulunan PTT-Sen,yaptığı açıklamada"Senelerdir yüzde 30, yüzde 35 ve yüzde 40 üstüne yol yemek ücreti eklenmesi gerektiğini de ifade ediyoruz. Acilen yeni sözleşme bu şekilde güncellenmeli ve işçilere dayatılan bu kölelik sözleşmesi ortadan kaldırılmalıdır. Bu haliyle büyük ayıptır. Biz PTT-SEN olarak, kurum içindeki imkanların asla taşeron işçiler için kullanılmamasına, milyonlarca liralık tazminatların yöneticiler için tek kalemde harcandığı konuşulurken bize toplu sözleşme hakkımızı kullanmak istediğimizde paramız yok diyen taşeron patronlarının ve PTT AŞ'nin karşısında olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz. Bu yoğun hak kaybı işkolunda faaliyet yürüten başta Posta-İş ve Öz Haber-İş olmak üzere işverenlerle birlikte hareket eden sarı/bürokratik çantacı sendikaların da suçudur. İşçileri patronlarla yaptıkları özel görüşmelerle ortada bırakmışlardır. Bu kurumun yükünü her işi en ağır koşullarda yapan taşeron işçiler çekmektedir. Tüm kardeşlerimiz haklarımızı bilmek bir arada olmak için sendikanıza üye olun ve sarı sendikalardan kurtulun! Her zaman yanınızdayız" denildi.

“Sefalet Sözleşmesini Kabul Etmiyoruz!”

Bir çok PDM’de iş bırakan taşeron işçileri bazı merkezlerde basın açıklaması da okudu. “Sefalet Sözleşmesini Kabul Etmiyoruz” başlıklı açıklamada “PTT A.Ş. bünyesinde çalışan kargonuzu, postanızı, mektuplarınızı, tebligatlarınızı taşıyan ve her gün evinize girip çıkan, senelerce yüzlerimizi tanıdığınız taşeron işçileriz. Ülkeyi sokak sokak bilen, çuvallarca kargo sırtlayan taşeron işçileriz. Bugün sözleşme yenileme tarihimiz ve bugüne kadar bulunduğumuz ile ve yaptığımız işe göre değişen asgari + %40/%35/%30 olan ücretlerimiz asgari ücret + %20/%15/%10’a düşürüldü. Yol yemek hakkıyla dengelendiği söylense de bayram, hastalık, yıllık izin gibi her ay mutlaka denk gelen durumlarda ücretimiz düşük yatacak. Sosyal haklar hesaplamaya dahil olmadığı için emeklilik günlerimiz, geleceğimiz için biriktirdiğimiz sigorta primlerimiz ve ay sonunu getirmemize yarayan mesai ücretlerimiz düşecek. Biz koca bir çınar olduğunu söyleyen PTT kurumunda her seçim öncesi kadro vaadi verilen, geçim bu denli zorlaşmış, asgari ücrete dahi ara zam yapıldığı bir dönemde ücret hakları düşürülmüş taşeron işçileriz. Talebimiz çok açıktır, eski sözleşmelerimizin yeniden düzenlenip önümüze koyulmasını 14 bin taşeron işçi için istiyoruz. Talebimiz gerçekleşene kadar dağıtım merkezlerimizde bekliyoruz. Çocuklarımızın, bizlerin geleceği için kurumun tüm yükünü sırtlanmış biz taşeron işçilerin bu talebinin dikkate alınacağını umuyoruz. Bize destek olun, her gün evinize misafir olan taşeron işçiler hakkını alsın” diyerek kamuoyundan da PTT taşeron işçilerine destek vermeleri istendi.

 

PTT-Sen Yöneticisinin İş Akti Feshedildi

PTT taşeron işçilerinin iş bırakma eylem devam ederken öğle saatlerine doğru PTT-Sen sosyal medya hesabından paylaştığ bir video ile PTT-Sen yöneticilerinden Süleyman Şen’in iş akdinin feshedildiğini duyurdu.

Süleyman Şen yaptığı açıklamada “Bir taşeron işçinin 210 gönderiyi çantasına, PTT çuvalına doldurarak dağıtıma çıkarıldığını paylaştığım için iş aktimin feshedildiği bildirildi. Burada ceza çekmesi gereken ben değil, bu iş yükünü PTT işçilerine yükleyenlerdir, bizi kölece çalıştıranlardır” dedi.

Kendisinin ve işçilerin haklarını talep etmelerini engellemek için yıldırılmaya çalışıldığını belirten Şen “Biz yılmayacağız ve bu sefalet sözleşmesini imzalamayacağız. Tüm taşeron PTT işçilerine çağrımız bu sefalet sözleşmesine karşı birlik olalım ve haklarımızı alalım” çağrısında bulundu.

 

"İşçilerin Birliği Gücündedir Kazanan Biz Olacağız"

Öğle saatlerine doğru ise Türkiye’nin ikinci posta dağıtım merkezi olan Anadolu Yakası Posta ve Kargo İşleme Merkezi’nden taşeron PTT işçilerinin de iş bıraktığı haberi geldi.

“PTT İşçisi Köle Değildir”, “Sefalet Ücretine Hayır”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atan işçiler yeni ihale döneminde dayatılan sefalet ücretini kabul etmeyeceklerini ve yeniden düzenleme yapılmasını istedi.

İşçilerin yanında bulunan Süleyman Şen ise işçilerin eylemini kırmak için PTT yöneticilerinin işçileri çağırarak görüşmeye çalıştığını, çeşitli tehditlerle eylemden vazgeçirmeye ve sefalet sözleşmesini imzalatmaya çalıştığını belirtti.

“Biz biliyoruz ki, işçilerin gücü birliğindedir. Bu gücün karşısında kimse duramaz. Eyleme katılmayın şöyle olur böyle olur diyerek bizim birliğimizi bölmeye çalışıyorlar. Hiçbir şey olmaz, bizim birliğimiz bozulmadı, giderek güçleniyoruz. İnanıyoruz ve biliyoruz ki, birlik olursak kazanan biz olacağız” dedi.

 

"Postanızı Kargonuzu Getiren Bizlere Destek Olun"

Şen ayrıca halka da seslenerek "Bizler size kargonuzu, postanızı, kimliğinizi, tebligatınızı, pasaportunuzu getiren taşeron işçileriz. Bizim haklarımız gasp edilmeye çalışılıyor. Sizler de bizim yanımızda olun" diyerek kamuoyunun PTT taşeron işçilerine destek vermelerini istedi.

Taşeron PTT işçileri, asgari ücret + %20 - %5 şeklinde düşürülen ücretlerinin yeniden düzenlenmesini isteyerek talepleri kabul edilinceye kadar iş başı yapmayacaklarını belirtti.