Getir online alışveriş şirketine bağlı olarak çalışan Vigo moto kuryeleri sefalet ücretlerine karşı bugün Vigo ve Getir Genel Merkezi önünde eylem yaptı. Vigo yetkilileriyle görüşmeden sonuç alamayan moto kuryeler Getir Genel Merkezi önünde oturma eylemi yaptı.

Yemek Sepeti, Trendyol, Getir, Vigo... Online alışveriş üzerine sipariş hizmeti veren bütün şirketler moto kuryelere kölece çalışma koşulları, sefalet ücreti dayatıyor. Moto kuryeler ise bu tehlikeli ve ağır çalışma koşullarına karşı sefalet ücreti dayatmalarına karşı eylemlerine devam ediyor.

Bugün Getir firmasına bağlı olarak çalışan Vigo moto kuryeleri sefalet ücretlerine karşı Vigo ve Getir Genel Merkezi önünde eylemdeydi. 

Kozyatağı Vigo Depo önünde bir araya gelen moto kuryeler Boğaz Köprüsü’nden konvoy oluşturarak Levent’te gitmek üzere bir araya gelmeye başladı. Vigo yönetimi ise kuryelere “Boğaz Köprüsü’nden geçenler inaktif edilecek” tehdidinde bulundu.

Kozyatağı Metro ve Zincirlikuyu Köprü altında bir araya gelerek Konvoy halinde Vigo Genel Merkezi önüne gitti. Moto kuryeler adına yapılan görüşmede işçilerin talepleri kabul edilmedi.

Görüşme sonrasında konuşan Emeğin Gücü Derneği Kurye Komitesi’nden moto kurye “Taleplerimiz kabul edillmedi. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok arkadaşlar. Bizler her gün ‘Evimize bir ekmek götürebilecek miyiz?’ diye düşünüyoruz. Onlar ise karlarına kar katıyorlar. İşçiler ancak demokrasi varsa haklarını alabilir. Demokrasi de ancak işçiler iktidarda olduğu aman vardır. Biz birlik olursak, sözümüzde, kararımızda eylememizde birlik olursak haklarımızı alabiliriz. Biz mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

İşçiler Vigo önünde yaptıkları konuşmalarla sorunların ve taleplerini dile getirdiler.

İki yıldır Vigo’da çalıştığını söyleyen moto kurye “Biz buraya bir tek şey için geldik. Asgari ücretin altında ücret dayatılıyor bize. Biz esnaf kurye olarak çalışıyoruz. Paket başına 35 lira istedik. Hatta saatte iki paket atabilirsek 65 lira alalım dedik. Fakat biz asgari ücretin de altında bir ücret alıyoruz. Çünkü ayda 10 bin lira kazansak esnaf kurye olduğumuz için benzin, motor bakımı, Bağkur, vergiler, yemek ücreti derken -2500’e düşüyoruz. Bağkur’u borçlanıyoruz, yemeğimizi en ucuza yemeye çalışıyoruz. Biz ancak oniki saat ve daha fazla çalışabilirsek elimize para geçiyor. Yani Getir bize asgari ücretin de altında ücreti dayatıyor” dedi.

TEHİS adına konuşan Kubilay Çelik "Asgari ücrete yapılan zammın Vigo işçilerine yansıtılmaması nedeniyle geldik. Biz buraya hakkımızı emeğimizin karşılığı olan paraları almaya geldik. Vigo Kuryelere açlık sınırının altında ücret dayatıyor! "Eğer Vigo bu problemi çözemiyorsa Getir ile çözeriz. Hakkımızı almadan gitmeyeceğiz. Sendikalar, dernekler ve moto kuryeler olarak buradayız. Motokuryeler sizin köleniz değil!" diyerek moto kuryelerin sorunlarını çözümü konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Emeğin Gücü Derneği Kurye Komitesi’nden motokurye ise "Pandemi döneminde #Vigo #Getir furyası başladı. Sadece bu yıl 52 arkadaşımız kazaya kurban gitti. Biz en temel hakkımız asgari ücreti almaya çalışırken onlar bunu bile bizden çalmaya çalışıyor. Bağkur'u ödeyemiyoruz! Kaza yapıyoruz ek ödenek yok! Esnaf kurye olduğumuz için rapor alamıyoruz, hasta olsak da çalışmak zorundayız. Onlarca şubesi olanVigo ve Getir bize 50 kuruşu bile ödeyemeyeceğini söylüyor. Biz kimsenin köle değiliz. Bunu Nazım Salur bunu çözene kadar da Getir önünden ayrılmayacağız!"dedi.

Moto kuryeler eylem sırasında “Kuryeler Sizin Köleniz Değil”, “Kuryeler Burada Vigo Yönetim Nerede?”, “Sefalet Zammına Hayır”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları attı.

TEHİS Sözcüsü Kubilay Çelik "Markalar açtım şubeler açtım, kurye hizmeti başlattım diye reklamlar yapan Getir bugün kuryeye 50 kuruş ödeyemeyeceğini söylüyor. Bizim bunlara karnımız tok! Direnmeye mücadele etmeye devam edeceğiz. Kimse bize sadaka vermiyor biz de sadaka istemiyor. Biz hakkımız olanı istiyoruz ve o zammı alacağız" dedi.

İşçiler burada yaptıkları konuşmaların ardından Getir Genel Merkezi önüne gitmek üzere konvoy oluşturarak harekete geçti.

Fakat polis grup halinde gidilemeyeceğini müdahale edeceklerini söyleyerek moto kuryeleri tehdit etti. Moto kuryeler ise işyerleri olan Getir önüne gideceklerini belirterek tehditlere aldırmayarak yola devam ettiler.

Getir Genel Merkezi önünde oturma eylemine başlayan işçilere Vigo’nun az önce sorunu çözümeyeceği söylenirken, burada Vigo’dan bir yetkiliyle görüşmeleri önerildi. Fakat moto kuryeler “Biz şu andan itibaren hiçbir Vigo yöneticisiyle görüşmeyeceğiz. Biz Getir yönetimiyle görüşmek istiyoruz” dediler.

Oturma eylemi yaparak sloganlarına başlayan moto kuryelerle Getir yöneticileri görüşmeyi kabul etti. Getir yöneticileri sorunun çözümü konusunda hemen cevap veremeyeceklerin belirterek Çarşamba gününe kadar süre istediler.

Moto kuryeler Çarşamba gününe kadar bekleyeceklerini ve taleplerini karşılayacak bir sonuç alınamazsa Perşembe günü yine eylemde olacaklarını belirterek oturma eylemini sonlandırdılar.