Bir süredir hakları için mücadele eden Getir işçileri, dün yaptıkları bir açıklamayla taleplerini ilan ettiler.

Bir süredir Ankara’nın birçok yerindeki depolarda bir araya gelerek insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulu istediklerini haykıran işçiler bunun için yüzlerce işçinin katılımıyla bir toplantı yaparak taleplerini belirlemişti.

Ankara Çayyolu Getir'de çalışan kuryeler zam oranlarının artırılması başta olmak üzere birçok talep için 25 Temmuz günü iş bırakmıştı.

Getir İşçilerinin başlıca talepleri şunlar:

-7,5 saatlik çalışma karşılığı istinasız 1 saat mola hakkı verilmesi. Mola süresinin kuryenin belirleyeceği saat aralıklarında ister tek parça isterse de bölünerek kullanılması konusunda inisiyatif verilmesi.

-7,5 saati aşan çalışmalarda her 3 saatte bir 30 dakika mola hakkı tanımlanması. Kurye tarafından yapılan molalarda ücret hakkının korunması.

-Çok ağır yükleri yüksek katlara çıkarmak zorunda kalıyoruz. Özellikle kış aylarında bu ağır paketler dengemizin bozulmasına ve kaza riskimizin artmasına sebep olduğu için birçok arkadaşımız düşüp kaburgasını kırmıştır.

-Bu yüzden özellikle su ürünleri olmak üzere taşınan ürünlere paket başı 20 litre & kilogram sınırı getirilmesi.

-Paket yetiştirme baskısı yani SAS kural ihlali yapmamıza neden oluyor, SAS kaldırılsın!

Paket yetiştirmek için belirlenen sürelerin işçinin kırmızı ışıkta geçmesine, hız sınırını aşmasına sebep olması sebebiyle SAS siteminin kaldırılması.

-Kırmızı ışıkta geçme ya da hız sınırının aşılması gibi inaktife alınmaya sebep olan durumlarda kuryeden savunma alınması savunmanın objektif olarak değerlendirilmesi. Eğer kurye tarafından bir aykırılık söz konusuysa inaktife alınmaması her ay için 5 defa uyarı hakkı tanımlanması

-Can Güvenliğimizi Sağlayın!

Olumsuz hava koşulları, şiddetli yağmur, sel, fırtına gibi durumlarda çalışmaya zorlanmaması. Bu konuda bayilerin denetlenmesinin sağlanması. Olumsuz hava koşulları nedeniyle uğranılan araç hasar, iş kıyafeti hasarı vb. şirket tarafından karşılanması.

-Hiçbir Çalışma Arkadaşımızın Çalışma Hakkı Elinden Alınmasın!

Şu anda İnaktifte olan tüm kuryelerin aktife alınması. İnaktif sisteminin tehdit unsuru olarak kullanılmaması için garanti verilmesi.

-Kışlık ve yazlık kıyafetlerin mevsime göre TSE standartlarına uygun ve gerçekten hava şartlarından koruyacak, kaliteli, su geçirmeyen, terletmeyen ve kaza koruyucu malzeme ve ekipman ihtiva edecek şekilde sağlanması.

-Güzergahlarımızın Düzenlenmesini İstiyoruz!

Kuryelere dağıtılan paket teslim güzergâhlarının kolaylaştırılarak aynı semt, mahalle, sokak arasında atılacak paketlerin zaman ve mesafe kaybı yaratmayacak şekilde düzenlenmesi. Bu hususta yazılım geliştirilmesi.

-Haksız Müşteri Şikayetleri Denetlensin!

Müşteri şikâyetlerinde şikâyete kuryenin sebep olup olmadığının araştırılması. Kuryenin sebep olmadığı gecikmeden, aksaklıktan, ulaştırılan ürünün kendisinden kaynaklanan sebeplerle ücret kesintisi yapılmayacağının garanti altına alınması.

Buna bağlı olarak müşteriler tarafından yapılan puanlama sisteminin araştırılması ile haksız puanlamaların dikkate alınmamasını sağlayacak düzenlemenin yapılması.

-Müşterilerin siparişe ulaşamaması veya yanlış sipariş gitmesi halinde kuryeden ücret kesilmesi şeklindeki hukuksuz uygulamadan vazgeçilmesi. Tüm teslimat ürünleri sigortalı olup ürünlere dair müşteri zararının sigorta fonundan karşılanması.

-3 Dakikalık Depo Çıkış ve 30 Saniyelik Teslimat Süresini Kabul Etmiyoruz!

Depo çıkış ve teslimat süresinin insanı ve gerçekçi sınırlara çıkarılması. Hayatın gerçekleri ve her teslimatın özel şartları düşünülerek süre belirlemesi yapılması.

-Motorların Bakım Masraflarının Kuryelerin Üzerinde Bırakılmasını İstemiyoruz!

Şirket motorları ile çalışan kuryelerin motorların bakım, yağ değişimi ve diğer türlü masraflarından şirketin sorumlu tutulması, kendi motoru ile çalışan kuryelerin motorların yıpranma ve bakım giderlerinin düşünülerek ücret belirlemesi yapılması gerekirse motor bakım için destek oluşturulmasının sağlanması.


Getir’e bağlı faaliyet yürüten Vigo firmasında çalışan kuryeler de ücretlerin sürekli erimesine karşı zam talep etti.

Vigo işçileri tarafından yapılan açıklamada "Geçinemiyoruz. Bugün toplanacak olan Getir patronlarına sesleniyoruz. Bu şartları kabul etmiyoruz! İnsanca yaşamak bizim de hakkımız ve taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz" denildi.

Vigo kuryelerinin talepleri de şöyle:

Saat ve paket başı olarak aldığımız ücretlere en %40 zam yapılması

-12 saatlik çalışma süresine karşılık en az 1 saat mola hakkının verilmesi.

-Kadın girişimci desteği adı altında verilen vaatlerin kadın kuryelere eksiksiz sağlanması

-Olumsuz hava şartlarında operasyonların durdurulması. Hava şartları sebebiyle yapılan kazada tüm masrafların karşılanması

-Paket teslim güzergahlarını düzenleyerek kuryenin günlük ortalama mesafesinin kısaltılması

-Motor bakım desteğinin sağlanması.

Vigo işçileri, talepleri karşılanıncaya kadar mücadele edeceklerini ilan ediyor.