< < Eynez Madencilik İşçilerinin Özelleştirmeye Karşı Mücadelesi Sürüyor

Soma'da Eynez açık ocağının bir bölümünün özelleştirilmesine karşı maden işçilerinin Ankara'ya yürüyüşü Kırkağaç'ta engellendi. Çadır kurarak oturma eylemi yapan işçilere Soma'daki maden işçileri de ocağın tüm girişlerini kamyonlarla kapatarak destek verdi.

Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi bünyesinde bulunan Eynez açık ocağının bir bölümü Yeni Anadolu şirketine devredilmek isteniyor. Özelleştirmeye karşı Kurban Bayramı'nın arifesinde eyleme başlayan maden işçileri, önceki gün sabah saatlerinde Ankara'ya yürüyüş başlattı.

Yaklaşık 100 işçinin yürüyüşü Kırkağaç'ta jandarma tarafından engellendi. Yürüyüşleri engellenen işçiler çadır kurarak oturma eylemine başladı.

 

Somalı İşçiler Ocağın Girişini Kapattı

Ankara'ya yürüyüş başlatan işçilerin oturma eylemi sürerken Soma'daki maden işçileri de özelleştirilen alana şirketin iş makinelerinin sahaya girmesini engellemek için dün akşam saatlerinde Eynez Maden ocağına gitti.

İş makinalarının giriş çıkışına izin vermeyeceklerini söyleyen işçiler, ocağın girişindeki yolu kamyonlarla kapattı. Maden işçileri, "İş yerlerimize kimseyi sokmadık. Sokmayacağız. Biz tüm insanlar için yola çıktık" diyerek, eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

 

"Birleşe Birleşe Kazanacağız"

Yürüyüşlerinin engellenmesinin ardından Kırkağaç'ta nöbet eylemine başlayan işçiler dün basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Manisa Emek, Demokrasi ve Barış Platformunu temsilen SES Manisa Şubesi Eşbaşkanı Figen Pehlivan, Gıda-İş Sendikası yöneticisi Hasan Çavdar ve siyasi partiler katıldı.

İşçiler açıklama sırasında sık sık "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Direne Direne Kazanacağız" sloganlarını attı.

Açıklamada işçilere seslenen SES Manisa Şubesi Eşbaşkanı Pehlivan, "Bir sağlık emekçisi olarak biliyorum ki işçi sınıfı kazanırsa ben de kazanmış olacağım. Ben nasıl haftalar önce direnişte, sokakta, grevdeysem, siz de aynı haklılıkla direniştesiniz. Sizinle birlikte olmaya devam edeceğiz. Sömürenler, yönetenler aynı sizler gibi davrandılar bize de. Özelleştirmeyi bize getirdiler önce. Şimdi Türkiye'nin pek çok kamu kurumuna yaptılar. Buna karşı birleşe birleşe kazanacağımızı biliyoruz. Yaşasın onurlu direnişiniz" dedi.

 

"Özelleştirmeye Asla İzin Vermeyeceğiz"

Türkiye Maden İş Sendikası Soma Şubesi Başkan Yardımcısı Selçuk Metin de, Eynez bölgesindeki üç buçuk milyon ton kaliteli kömürün, bir gecede özel sektöre verildiğine dikkat çekti. Özelleştirmelerin durdurulması çağrısında bulunan Metin, destek çağrısında bulundu, "Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Özelleştirmeye asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Devlet Kömüre Ulaştı, Özel Şirkete Devretti Maden İş Soma Şubesi Mali Sekreteri Ali Uzun da 16 yıldır ELİ'de kantarcı olarak çalışıyor. Özelleştirme sürecini anlatan Uzun, "ELİ'de açık ocak işletmelerimiz var, panolarımız var. 2019 yılından itibaren çalıştığımız işyerlerimizde bazı panolarımız TKİ'nin alt şirketlerine devredilmeye başlandı. Bu devirler ilk önce Sarıkaya'da başladı. A panosu ile devam etti. A panosunun devrolduğu dönemde pandemi nedeniyle karşı duramadık eylemlerimizi yapamadık" dedi.

Eynez'de 17 yıldır kömüre ulaşmak için çalıştıklarını, kömüre ulaşmalarının ardından Yeni Anadolu Madencilik adlı şirkete devredildiğini söyleyen Uzun, "Eğer TKİ kendi alt şirketlerine verecekse Soma havzasında Çandarlı'ya kadar kömür olduğu söyleniyor. Açılmamış ruhsat sahalarını verebilirler" dedi.

 

"Özelleştirme İptal Edilinceye Kadar Eylemdeyiz"

İşyerlerinin özelleştirilmesinin ardından arife gününden bu yana eylemde olduklarını anlatan Uzun, "Bütün bayramı bizlere zehir ettiler. Şirketin araçlarının sahaya girmemesi için nöbet tuttuk. Daha sonra basın açıklaması yaparak imza kampanyası başlattık. Son olarak Ankara'ya doğru yürüyüşe başladık. Önümüz kesildi. Bekleyişimiz sürüyor. Geri verilene kadar da eylemimizi sürdüreceğiz" dedi.

 

İşçilere Destek Verin Çağrısı

TKİ Genel Müdürü ile görüşemediklerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile temas sağlandığını söyleyen Uzun, "Bizim çalışma alanımızı bize geri versinler. Biz işletelim, biz çalışalım. Herkesi yanımızda olmaya davet ediyoruz" diyerek kamuoyu destek vermeleri çağrısında bulundu.

 

"Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Ranta Alet Oluyor"

İşçilerin örgütlü olduğu Maden İş Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, ocağın Yeni Anadolu Madencilik şirketine devredildiğini söyledi.

Soma'da bir ton kömürün 5 bin lira, Ege Linyitleri İşletmesi'nde (ELİ) ise kömürün KDV dahil fiyatının 2004 lira olduğunu söyleyen Şahin, "Arada iki kat fark var. Birileri kömürden rant sağlamak için devlet kurumlarına çöküyor. Buna alet olan da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'dır" dedi.

 

"Rant İçin İşçilere Bayramı Zehir Ettiler"

Kömür havzasının toplam rezervinin 17 milyon ton olduğuna dikkat çeken Şahin, "Kömür fiyatı ile 17 milyon tonu çarpın. Bu aç kurtların neden buraya saldırdığını, işçiye bayramı neden zehir ettiğini anlayacaksınız. 17 milyon tonu biz 17 senedir çalışa çalışa açtık. Bıçak kemiğe dayandı. Fakir fukara edebiyatı yapmasınlar. Fakir fukaranın hakkını düşünüyorlarsa gelsinler kömür ocağına" sözleriyle iktidarın yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

 

"Burayı Peşkeş Çektikleri İçin Eylemdeyiz"

Ankara yürüyüşlerinin Kırkağaç'ta engellendiğini söyleyerek cumhurbaşkanına seslenen Şahin, "Fakir fukaraya verdiğiniz kömürü biz açtık. Bir hak arayalım dedik yolumuzu kestiler. Sizin belki haberiniz yok ama burayı peşkeş çekiyorlar. Biz o yüzden buradayız" dedi.