< < Koç Üniversitesi İşçileri Gözaltına Alındı

Koç Üniversitesi'nde Eureat Service adlı taşeron firmada çalışan temizlik işçileri , gasp edilen sosyal hakları, baskı, mobbing ve sürgünlere karşı üniversite önünde yaptıkları basın açıklamasında jandarma saldırısıyla gözaltına alındı.

Koç Üniversitesi bünyesinde Eureat Service adlı taşeron firmada çalışan temizlik işçileri, pandemi dönemi boyunca anlamadıkları sosyal haklarının ödenmesi için 19 Nisan'da 103 imza toplayarak Koç Üniversitesi yönetimine bir dilekçe ile bildirdi.

Koç Üniversitesi dikekçeye ilişkin işçilere hiçbir dönüş yapmazken işçiler bir de taşeron firmaya değil direkt olarak üniversite yönetimine dilekçe vererek suç işlemekle itham edildi.

İşçiler talep ettikleri haklarının ödenmesi bir yana bir de baskı, mobbing, tehdit ve sürgünlerle karşılaştı.

Koç Üniversitesi işçileri bugün konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Hak Talep Etmek Suç Değildir Haklarımız İçin Direniyoruz Kazanacağız" yazılı pankart açan işçiler yaptıkları basın açıklamasında pandemi dönemi boyunca sosyal haklarını alamadıklarını, sosyal hakları, gıda desteği ve bayram ikramiyelerinin verilmesi talebiyle 103 imza toplayarak 19 Nisan'da Koç Üniversitesi yönetimine ilettiklerini belirtti.

Verdikleri dikekçeye ilişkin işçilere hiçbir dönüş yapılmadığını aktaran işçiler "İkramiye alamadan iki bayram daha geçirdik" dedi.

Taleplerine ilişkin cevap alamayan işçiler haklarının gasp edilmesinin ardından bir de taleplerine ilişkin dilekçeyi taşeron firma Eureat Service yerine Koç Üniversitesi'ne verdikleri için bir de suç işlemekle itham edildiklerini aktardı. İşçiler açıklamada "Bizler Koç Üniversitesi bünyesinde Eurest Servis firmasında çalışıyor ve Koç Üniversitesinde hizmet veriyoruz. Koç Üniversitesi de üst işveren sıfatıyla bizim haklarımızın ödennesinden sorumludur. Dolayısıyla bizler talebimizi Koç Üniversitesi yönetimine iletmekle suç işlemedik. Taleplerimizi iletme hakkımızı kullandık" dedi.

İşçiler haklarını talep etmelerinin ardından bir de baskı mobbing ve sürgünlere maruz kaldıklarını belirtti.

Koç Üniversitesi işçileri 1 Temmuz günü mesai bitiminde "rotasyon" adı altında farklı yerlere sürgün edildiklerine ilişkin nakil evraklarının kendilerine verildiğini ve yıllardır hizmet verdikleri Koç Üniversitesi'nin ise işçilerin sürgün edilmesine karşı çıkmadığını, üniversitenin kendilerini görmezden geldiğini ve haklarına sahip çıkarak Koç Üniversitesi önünde olduklarını belirttiler.

İşçiler açıklamayı yapmalarının hemen ardından jandarmanın saldırısıyla karşılaştı. İşçilere destek veren öğrencilerin de aralarında olduğu 20 kişi gözaltına alındı.

İşçilerin açıklamasını takip eden gazetecilere de saldıran jandarma gazetecileri de gözaltına almaya çalıştı.

Gözaltına alınanların Zekeriyaköy Polis Karakoluna götürüldüğü öğrenildi.

 

Ömer Çelik/MA