< Casus Kamera Takılan Otobüsü Yağmurda Su Bastı

İETT'ye bağlı Halk Otobüslerine, şoförleri takip amacıyla takılan ve şoförler tarafından"casus kamera" olarak adlandırılan kamer sisteminin takıldığı otobüsleri yağmurda su bastı. Araçlarını kullanamayan şoförler isyan etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'de İETT'ye bağlı olarak çalışanlar Özel Halk Otobüslerinde şoföleri takip amacıyla yerleştirilen ve şoförler tarafından "casus kamera" olarak ifade edilen kamera sisteminin şoförler üzerinde yarattığı baskı ve mobbinge bir de yağmurda su basması eklendi.

Dün gece itibariyle İstanbul genelindeki sağnak yağış nedeniyle kamera sistemi takılan Özel Halk Otobüslerini su basıyor. Sağanak yağış altında seferlerini yapmaya çalışan şoförler, otobüsteki şoför mahallini yağmur suyu bastığı için araçları kullanmadıklarını ve sürekli su tahliyesi etmekle uğraşmak zorunda kaldıklarını belirterek duruma isyan etti.

Şoförlerin "casus kamera" olarak adlandırdıkları kamera sisteminin düzgün çalışmadığını, sürekli sesli ikazlar vermesi, zaman zaman çalışmalarını engelleyen hatalar vermesi nedeniyle üzerlerinde baskı ve mobbinge neden olduğunu sistem üzerinden hazırlanan raporlar ve para cezalarının da kendilerini daha da yıprattığını belirterek kaldırılmasını istemişti.

Halk Otobüsleri şoförleri geçtiğimiz aylarda Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN) öncülüğünde imza kampanyası düzenleyerek 6 Temmuz Çarşamba günü İETT Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak kameraların kaldırılması, raporlar ve para cezalarının iptali talebiyle topladıkları imzaları ve teslim etmişti.

Bugün İstanbul'daki yoğun yağış nedeniyle pek çok şoför kameraların takılmasının ardından araçlarını su bastığını, sürekli yağmur suyu tahliye etmeye çalıştıkları ve şoför mahallini kullanmadıklarını belirterek aracın durumunu gösteren bir video paylaştı.

Şoförler, kamera sistemlerinin araçların teknik durumuna hakim olmayan kişiler tarafından takıldığını bu nedenle de araçlarda tahribatlar, çeşitli sorunları oluştuğunu belirtti.

KATAŞ-SEN ise kamera sisteminin kaldırılması talebinin, yağış sonrasında yaşanan sorunla birlikte ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha görüldüğünü vurguladı.

Şoförlerin araçları kullanırken takip edilmesi amacıyla yerleştirilen kamera sisteminin düzgün çalışmadığını, pek çok hata verdiğini, şoförlerin aracı kullanmasını engelleyen durumlara neden olabildiğini, gereksiz ve hatalı sesli ikazların ise şoförler üzerinde mobbinge ve strese neden olduğunu bu nedenle kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Kamera sistemlerinin araçların teknik durumuna hakim olmayan ekipler tarafından yapılmasının da ayrıca sorunlara neden olduğunu ifade eden KATAŞ-SEN, bir kontrol mekanizması oluşturulmaya çalışılıyor fakat bu yapılırken şoförlerin işçilerin sağlığı hiçe sayılıyor, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri dikkate alınmıyor. Üstelik yerleştirilmeye çalışılan sistemin bu sisteme ve otobüslerin teknik durumuna hakim bir ekip tarafından da yapılmaması sorunların daha da büyümesini getiriyor.

Sağnak yağış nedeniyle bir çok şoför arkadaşımız bize ulaşarak araçlarını kullanamadıklarını belirterek buna ilişkin görselleri paylaştılar.

Şoför arkadaşımızın çalışabilmesi için gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin dikkate alınması gerekiyor. Gerek araç sahipleri gerekse de İETT Genel Müdürlüğü sorunların giderilmesi konusunda derhal harekete geçmelidir" dedi.

 

Mehmet Şahin