< Lezita İşçilerinden Mc Donald's Önünde Şirketlere Uyarı Eylemi

Öz Gıda İş Sendikası, oldukları için işten atılan Lezita işçileri 50. gününde eylemi Beşiktaş'ta bulunan McDonalds önüne taşıdı. İşçiler, McDonalds'a tedarikçisi Lezita'nın işçi düşmanı uygulamalarına son vermesi konusunda uyarmasını aksi halde eylemlerin devam edeceğini söyledi.

İzmir Kemalpaşa'da bulunan Abalıoğlu Lezita fabrikasında işten çıkarılan Öz Gıda İş Sendikası üyesi 39 işçinin mücadelesi 50'inci gününe girdi. İşçilerin fabrika önündeki eylemi devam ederken bir süredir Lezita'dan ürün tedarik eden CarrefourSA, A101, BİM, gibi mağaza zincirleri önünde eylemler yapıyor.

Öz Gıda İş Sendikası üyesi Lezita Abalıoğlu işçileri 50. gününde ise İstanbul'da McDonalds Beşiktaş şubesi önündeydi.

Mc Donald's önüne "İçindekiler: Kötü Çalışma Koşulları, Sendika Düşmanlığı, Düşük Ücretler, Adaletsizlik, Hak Gasbı, İşçi Kıyımı" yazılı pankart açarak yürüyüş yaparak geldi.

 

"Lezita'yı Marka Yapan İşçileri Atarsanız Marka Olmaktan da Çıkarsınız"

Eylemde konuşan Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, Lezita Abalıoğlu patronunun işçilere yönelik baskı ve hukuk dışı uygulamalarına değindi. İşçilerin yıllarca emek vererek Lezita'nın bilinen bir marka olmasını sağladığını fakat Lezita Abalıoğlu patronunun bu işçileri sendikalı oldukları için işten artığını aktaran Şengün "Yıllarca çalışıp emek vermiş, kalifiye eleman olmuş işçilerin yerine hiç üretimde çalışmamış işçilere hiç bir eğitimden geçirmeden üretim yaptırdınız ve kötü sonuçlar ortaya çıktı. Lezita önemli bir marka evet. Ama yıllarca çalışmış işçileri işten çıkarırsanız, hijyenden tutunda hatalı üretime pek çok sorun yaşanır. 50 yılda marka olursunuz ama bir hatayla da güvenilir bir marka olmaktan çıkarsınız" dedi.

 

"Lezita'nın Zulmüne Ortak Olmayın"

Lezita'nın ürünlerini alan ve satan tüm işletmelere de seslenen Şengün, "İşçilere yönelik yıldırma amaçlı ve onur kırıcı girişimlerini durdurması için tedarikçiniz Lezita'ya baskı yapın. Lezita'nın hukuk dışı uygulamalarını görmezden gelmek, bu zulme ortak olmak demektir" uyarısında bulundu.

 

"Eylemlerimizi Türkiye Geneline Yaymaktan Çekinmeyeceğiz"

Mc Donalds'ın tedarikçisi Lezita'nın işçi düşmanı uygulamalarda bulunduğunu belirterek "Dünyanın birçok ülkesinde, insan haklarına uymayan tedarikçilere yönelik denetleme ve yaptırım gücü kullanan McDonald's firmasının, Türkiye'deki tedarikçileri konusunda da standartlara uymasını bekliyoruz. Aksi takdirde, sendikal örgütlenme ve emek karşıtı tutumu nedeniyle hem Lezita hem de McDonalds gibi ticari ilişkide bulunduğu firmalara yönelik eylemlerimizi tüm Türkiye geneline yaymaktan çekinmeyeceğiz" dedi.

 

"Emek Düşmanı Firmalara Karşı Mücadelemiz Devam Edecek"

Lezita'dan ürün tedarik eden ve bugüne kadar Lezita'nın işçilere yönelik yasa tanımazlığını, işçi ve sendika düşmanı tutumunu bilmeyen tüm firmalara da uyarıda bulunduklarını ifade eden Şengün Sendika olarak emek ve ekmek düşmanı her firmaya karşı iradeli duruşlarını ve mücadeleyi devam ettireceklerini vurguladı.

Şengün, BİM, McDonalds, A101, KFC firmalarını tedarikçileri Lezita'nın haksız ve hukuksuz uygulamalarını görmezden gelmemeye ve Lezita'nın işçi ve sendika düşmanı uygulamalarına son vermesi ve işçilerin işbaşı yapması konusunda baskı yapmaya çağırdı. Eylem sloganlarla sona erdi.

 

Abdurrahman Öncü / Pia Yapım