< Termokar İşçileri Sendika Düşmanlığına Karşı Eylemde

Manisa'da Birleşik Metal İş üyesi Termokar işçileri, işten atma ve sendika düşmanlığına karşı dün fabrika önünde eyleme başladı.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikasına üye olan 6 işçi işten atıldı.

İşten atmalara ilişkin işçiler dün (30 Haziran) fabrika önünde eyleme başladı. Birleşik Metal İş Sendikası , fabrika yömetimi tarafından fabrikada çalışan işçilerin Muradiye bölgesinde açılan yeni işyerine geçirilmeye çalışıldığını, kabul etmeyenlerin ise istifaya zorlanmakta olduğunu ve baskılar sonucu 6 senila üyesi işçinin işten atıldığını belirtti.

Termokar’da sendikaya yönelik saldırılar yıllardır sürüyor. İşçiler 4 yıldır sendikal hakları için mücadele ediyor. İşçilerin sendikal haklarına karşı adeta savaş açan patron, bu süreçte 150’ye yakın sendika üyesi işçiyi işten çıkardı. İşçilerin sendikal nedenlerle işten çıkarıldığı mahkeme kararlarıyla ispatlanmıştı.

Pandemi döneminde ise sendikasızlaştırma faaliyetlerinden geri durmayan şirket yönetimi, ‘ücretsiz izin’ uygulamasından faydalanarak sendika üyesi işçileri aylarca ücretsiz izne göndermiş, izne gönderilen işçilerin yerine kaçak olarak işçi çalıştırılmıştı.

Sendika yaşanan sürece ilişkin “İşverenin hukuk tanımazlığı ve işçi düşmanlığı iş müfettişlerinin hazırladığı raporla da ortaya konmuş, raporda sendikalı işçilere ayrımcılık yapıldığı, işçilerin ücretsiz izne gönderilme nedenlerinin sendika üyeliği olduğu, işyerinde ücretsiz izni gerektirecek durumun olmadığı, fazla çalışma yapıldığı ve kaçak olarak yabancı işçi çalıştırıldığı tespit edilmiş, işverene idari para cezası kesilmiştir” açıklamasında bulundu.

Bu süreç sonunda patronun yeni bir saldırı dalgası başlattığını belirten sendika yönetimi fabrika önünde işçilerin direniş kararı aldıklarını açıkladı.

Birleşik Metal İş Sendikası'nın yaptığı açıklamada “Gerek ücretsiz izin uygulaması nedeniyle açılan davalarda işçilerin lehine kararların çıkması, devam eden yetki davasında Yargıtay’ın lehimize kararı bozması ve yakın zamanda dava sürecinin lehimizde sonuçlanacak olma ihtimali, işveren tarafından sendikamıza ve üyelerimize karşı yeni bir saldırı başlatılmıştır.

Termokar’da hukuksuz uygulamalara son verilmeli, işçilerin sendika hakkı tanınmalıdır. Mücadelemizi üyelerimiz haklarına kavuşana kadar sürdüreceğiz” denildi.