Aile hekimleri, “Ceza yönetmeliği” olarak adlandırdıkları “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği”nin yayınlanma tarihinin yıl dönümünde iki gün iş bırakma kararı aldı. Bugün iş bırakan aile hekimleri il müdürlükleri ve işyerleri önünde basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Sağlık emekçilerinin çalışma koşulları, sefalet ücretleri, özlük hakları ve ceza yönetmelikleri ile ilgili sorunlarının çözümü için verdiği mücadele devam ediyor.

Aile Hekimleri “Ceza yönetmeliği” olarak adlandırdıkları “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği”nin yayınlanma tarihinin yıl dönümünde iki gün iş bırakma kararı aldı. Bu sabah itibarıyla başlayan iş bırakma eyleminde Aile Hekimleri il-ilçe sağlık müdürlükleri ve işyerleri önünde basın açıklamaları gerçekleştirerek yönetmeliğin geri çekilmesi ve özlük haklarında iyileştirme yapılması gibi dile getirdi.

İstanbul'da iş bırakan Aile Hekimleri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

"Ceza Yönetmeliği Demoklesin Kılıcı Gibi"

Basın açıklamasında konuşan İstanbul Tabip Odası başkanı Nergis Erdoğan, Birinci basamaktan üniversite hastanelerine kadar sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çekerek ceza yönetmeliği yasasının sağlık emekçileri üzerinde Demoklasin kılıcı gibi sallandığını vurguladı.

 

“Sağlıkta Dönüşüm Sağlıkçıların Hakkını Sömürme Programı Oldu”

Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube Başkanı Ahmet Mehlepçi ise Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya ve TV’lerde “Sağlık çalışanlarına bu kadar ödeme veya şu kadar performans veriyoruz” açıklaması ile yalan beyanda bulunduğuna dikkat çekerek “20 yıldır uyguladıkları sağlıkta dönüşüm programı sağlık çalışanlarının sağlığını ve haklarını sömürüme programına dönüştüğü için. Bilerek ve isteyerek önlem almayıp sağlıkta şiddeti körükledikleri için. Sağlıkta şiddeti tercih ettikleri için. Kışkırttıkları sağlık talepleri için. Bu grevi bakanlık yaptırıyor” dedi.

 

"Taleplerimiz Karşılanmazsa İş Bırakmalara Devam Edeceğiz"

Şiddetin önlenmesi konusunda kanunlarda caydırıcılık olmadığını vurgulayan Mehlepçi “Taleplerimiz gerçekleştirilmediği sürece önümüzdeki aylarda da iş bırakma kararı alacağımızı üyelerimize ve kamuoyuna saygı ile duyururuz" dedi.

 

"Yönetmelik Değişikliğiyle Aile Hekimlerine Kölelik Sistemini Getirildi"

SES Aksaray Şube Başkanı Şener Sevgi de yaptığı konuşmada “Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır" dedi.

 

“Tüm Hukuk Kuralları Çiğnenmiştir”

Yeni yönetmelik ile sözleşme yenilme ve fesih yetkisinin İl Sağlık Müdürlüklerine verildiğini, böylece zaten iller arasında var olan uygulama farklılıklarının kişilerin insafına bırakıldığına dikkat çeken Sevgi, Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir" dedi.

 

"Çökmüş Sağlık Sistemi Yoksulluğa Mahkum Edilen Sağlık Emekçileri"

Genel Sağlık İş Sendikası adına konuşan Deniz Korkmaz ise sağlık emekçilerinin hakları için verdiği mücadeleye değinerek “20 yıldır iktidarın uygulamış olduğu politikaların sonucu olarak bugün gelinen noktada çökmüş bir sağlık sistemi, yoksulluğa mahkûm edilmiş sağlık emekçileri var” dedi.

 

"Sorunlar Meslek Örgütleriyle Birlikte Çözülebilir"

Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin artarak devam ettiğini de hatırlatan Korkmaz “Sağlık emekçilerinin sorunu sağlık meslek örgütleri ile bir araya gelinerek çözülebilir” dedi.

 

"İnsan Haklarına Aykırı Yönetmeliği Kabul Etmiyoruz"

“Anayasaya, çalışma yasasına, insan haklarına aykırı her türlü suiistimale açık, iş güvencemizi ve özlük haklarımızı tümüyle ortadan kaldıran yönetmeliği kabul etmiyoruz” diyerek sözlerine başlayan İSAHED Başkanı Vildan Aydın, Sağlık Bakanı’na seslenerek “Artık bu çöküşle yüzleşin. Güvenli koltuklarda cilalı masalarda planlanan uygulamalardan vazgeçin. Emeğin gerçek sahibi olan bizlerin sesine kulak verin” dedi.

 

“Yönetmelik Geri Çekilene Kadar Mücadelemiz Sürecektir”

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu adına konuşan Saffet Ercan yönetmeliğin aile hekimlerine dönük saldırılarını maddeler halinde hatırlatarak “Bugün bir kez daha G(ö)revdeyiz. İTO olarak ceza yönetmeliğine karşı verdiğimiz mücadele yönetmelik geri çekilene dek kararlılıkla sürecektir” dedi.

 

Ömer Çelik /MA