< Dev Yapı İş Sendikası 11. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Dev Yapı İş Sendikası 11. Olağan Genel Kurulu’nu Kadıköy’deki Eğitim Sen Toplantı Salonu'nda yapıldı..

DİSK'e bağlı Devrimci Yapı Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası'nın 11. Olağan Genel Kurulu, 26 Haziran Pazar günü Kadıköy'de bulunan Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şubesi'nde gerçekleştirildi.

Salon girişine işçi mücadelesine ilişkin yayınların bulundu kitap standı ve "Covid-19 Nedeniyle Yitirdiğimiz Hasan Oğuz Mücadelemizde Yaşıyor" yazılı pankart asıldı.

Salona ise "Yaşamak Ve Yaşatmak İçin Örgütleniyoruz 11. Olağan Genel Kurul Dev Yapı İş" yazılı pankart ile iş cinayetinde hayatını kaybeden Hasan Oğuz ve Duran Baysal'ın fotoğrafları asıldı.

Divanda Dev Turizm İş Marmara Bölgesi Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Keziban Konukçu Kok, DİSK Gıda İş Sendikası Yömetim Kurulu üyesi Olcay Ozak ve Pınar Arslan yer aldı.

Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut açılış konuşmasında tarihi bir dönemde 11. Olağan Genel Kurulun yapıldığını belirterek derin bir yoksullaşmanın, kitlesel işsizliğin yaşandığı bir dönemde inşaat işçilerinin ve tüm toplumun çıkarlarını koruyacak bir mücadeleyi ortaya çıkaracak çalışmalsrın olacağı bir kongreyi hedeflediklerini ifade etti. Karabulut, süreci değerlendiren konuşmasına başlamadan önce işçi sınıfı mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Karabulut konuşmasında sömürü düzeni devam etsin, patronlar daha fazla kâr etsin diye emekçilerin baskı altına alındığını ve emekçiler lehine var olan hakların ortadan kaldırıldığı bir dönemde olunduğunu belirterek "Haklarımızı korumak, yeni haklar elde etmek için örgütlenmek ve mücadele etmekten başka bir yolumuz yok" dedi.

İktidar tarafından uygulanan sömürü politikaları nedeniyle toplum nefes alamaz hale getirildiğini, iktidarın yolsuzluğu, yoksulluğu gizlemek ve kendi iktidarını devam ettirmek için toplumda kutuplaşmaları derinleştirip çatışmaları artırdığını belirten Karabulut, çözümsüzlüğün artırılıp çatışma ve savaşların tetiklenmesi sonucu ülkenin derin bir ekonomik krizin içinde yıkıma sürüklendiğini, buna karşı çıkan mücadele edenlerin ise her türlü hukuksuzlukla karşılaştığını söyledi.

Karabulut iktidarın korumakla mükellef olduğu anayasa ve kanunları bile hiçe sayarak haklarını arayanları susturmaya çalıştığını belirtti.

İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı yerlerin, örgütlülüğün en düşük olduğu iş kollarının başında inşaat iş kolunun geldiğini belirten Karabulut "İnşaat iş kolunda at izi it izine karışmış durumda. Adında her işçi sendikası yazan işçi sendikası değil bunu biz mücadeleci sendikalar olarak biliyoruz. Ama bilmek yetmiyor, bu durumu değiştirecek mücadeleyi de büyütmemiz üzerimizdeki bu kamburu atmamız şart" dedi. Dev Yapı İş olarak buna karşı mücadeleyi örgütlemeye bu tabloyu değiştirmeye çalıştıklarını, sendikalı işçiler büyük bir oranda bu adı sendika olan patron örgütleri tarafından denetim altında tutulduğunu ifade eden Karabulut "Biz sendikalar üzerindeki bu kara tabloyu değiştireceksek sadece mevcut sendikalı işçiler ile bunu yapmamız zor görünüyor" dedi.

Bürokratik yapının sendikaları ahtapot kolları gibi sardığını söyleyen Karabulut, dışarıdaki sendikasız işçilerin bu alana dahil edilmeden, yeni dinamikler yaratılmadan bu düzenin değişmesinin de kolay olmayacağını ifade etti. Ardından divan 11. Genel Kurul'a dayanışma için gelenlere söz verdi.

Kurumlar adına yapılan konuşmalarda inşaat iş kolundaki örgütlenmenin güçlenmesi ve mücadelenin büyütülmesinde Dev Yapı İş Sendikası'na başarılar dileyerek dayanışma içinde olacaklarını ifade ettiler.

Toplantıya katılan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, işçiler emekçiler başta olmak üzere toplumun ekonomik ve siyasal olarak büyük bir baskı altında olduğunu, buna karşı işçilerin, emekçilerin, kadınları, gençlerin sokağa çıktığını, inşaat işçilerinin de ancak mücadele ederek, ekonomik haklarına ve insanca bir yaşama ulaşabileceklerini ifade etti.

İnşaat işçilerinin direnişlerine de değinen Gülüm, direnişlerde, mücadelenizde sizlerle yanyana olmaya çalışıyoruz" dedi. Bundan sonraki süreçte de sendikal örgütlenmenin ve mücadelenin güçlenerek devam edeceğine inandığını belirterek inşaat işçilerine başarılar diledi.

Ardınan divan işçileri geçmiş döneme ilişkin değerlendirme, eleştiri, önerilerini ya da kendilerini ifade etmeleri için kürsüye davet etti. İşçiler söz alarak inşaat sektöründe yaşadıkları sorunları sendika ile tanışmalarını aktararak, haklarını alabilmeleri için sendikalı ve örgütlü olmanın önemini ifade eden deneyimlerini de aktardılar.

Divan işçilerin konuşmalarının ardından çıkan değerlendirme ve önerilerinin özetledi.

İşçilerin değerlendirmelerinde çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerin insanca yaşamaya yetecek düzeyde ve zamanında ödenmesi, inşaatlarda yaygın olan taşeron çalışmanın sona ermesi konusunda için mücadele edilmesi ve bunun için sendikal faaliyetin şantiyelere yayılması, sendikal örgütlenmenin şantiyelere taşıması konusunda ortaklaştıklarını belirtti.

Ardından geçmiş döneme mali rapor, faaliyet raporları açıklandı. Son olarak tüzük değişikliği ile ilgili önerileri açıklayan Divan işçilerin onayına sudu. İşçilerin onayıyla tüzük değişikliği kabul edildi. Ardından seçim sandığı kurularak işçiler oylarını kullandı.

Dev Yapı-İş Sendikası 11. Genel Kurulu'nda yapılan seçimle yeni dönemde Sendika Genel Başkanlığına Özgür Karabulut, Genel Sekreterliğe Nihat Demir, Mali Sekreterliğe ise Osman Üney seçildi.