< < Smart Solar İşçileri Eylemi Sonlandırdı

Smart Solar işçileri, patronun sendikalı bir kadın işçiyi işten atması ve sendikayı tanımayacağını belirterek yetki itirazında bulunması üzerine iş durdurmuştu. 23 saat süren eylem ve uzun tartışmalardan sonra atılan işçinin geri alınacağının ifade edilmesi üzerine işçiler gece eylemi sonlandırdı.

Smart Solar’da patronunun sendikaya tanımayarak yetki itirazında bulnymasına ve öncü kadın işçinin işten atılmasına iş durdurarak cevap vermişti. Önceki gece başlayan iş durdurma eylemine geçen işçiler arkadaşlarına ve sendika hakkına sahip çıkarak fabrikayı terk etmemişti.

Yaklaşık 23 saat süren eylem, uzun tartışmaların sonucu işçilerin ortak kararıyla sonlandırıldı. Fabrikadan çıkarken “Ölmek Var Dönmek Yok Toplu Sözleşme”, “Sadaka Değil Toplu Sözleşme” ve “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atan işçiler, sendikal haklarını kazanmak için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Fabrika içinde görüşme yapmalarına izin verilmeyen sendika yöneticileri, işçilerle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu konuşma yaptı.

Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, “Hem Smart Solar hem de sendikamız olarak işçi iradesinin merkezinde olduğu bir karar almak zorundayız. “İşten atılan işçi arkadaşımızın işe geri dönmesi şartıyla başladığımız bir mücadele veriyoruz burada. Tabi ki toplu sözleşme ve sendika hakkımıza da saygı duyulup, bir an önce toplu sözleşme düzeninin kurulması da en az atılan arkadaşımızın işe alınması kadar da önemliydi. Hala da önemini devam ettiriyor" dedi.

 

"Kararı Siz Vereceksiniz"

Biz Birleşik Metal İş Sendikası olarak bu tür kararların nasıl bir ortamda, ne şekilde alınması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Fabrikanın koşulları ve işverenin inadı bizi bunu yapmaya mecbur bıraktı. Smart Solar işçilerinin iradesini Birleşik Metal İş Sendikası sahiplenecek” diyen Çiftçi, polisin işçileri fabrikadan çıkarmak istediğini belirterej “Çok açık bir durum var, bu fabrika özel bir mülktür. Geçmişte olduğu gibi bu fabrikadan bizi mutlaka çıkarmak isteyeceklerdir. Ama bu kararı siz vereceksiniz biz sahipleneceğiz, hep beraber sürdüreceğiz” dedi.

 

"Sendikaya Anayasaya Saygı Gösterin Diyoruz"

Böyle bir ortamda toplantı yapılamayacağını belirten Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise “Gerçekçi bir şekilde burada ortaya konan bu tavra saygı gösterilmesi gerekiyor ama her şeyi belirlenen bir zaman dilimi içerisinde bir kararla sınırlı olmadığının bilinmesini de istiyorum. Dün geceden beri bir mesaj veriyoruz. Bu sendikaya, bu anayasaya saygı gösterin diyoruz.

 

"Arkadaşımız Zarar Görürse Karşılığı Kat Kat Fazla Olur"

‘Ben davalık oldum o sendikayla, görüşmem’ diyor. Senin davalık olman, bu işçilerin yıllarca toplu sözleşme yapma hakkını engellememesi gerekir. Bu sendika bu fabrikadaki bu enerjiyle burada toplu sözleşme yapacak. Şube başkanının, genel başkanın tavrının ne olduğunu anlıyorsunuz. Bu doğrultuda da hiçbir arkadaşımız en ufak bir zarar görmeyecek, gelirse bundan kat kat daha fazla karşılık görür. Eğer olması gereken yerden öteye taşırsanız başka sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Sizden talebimiz şudur, sağlıklı bir değerlendirme içerisinde olun.”

Konuşmaların ardından işçiler kendi aralarında ortak bir karara varmak için tekrardan fabrika içine girdi. İşçiler fabrika içerisinde iken Birleşik Metal İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi kapı önünde, “Arkadaşlarla yarın şubede toplanıp kararı vereceğiz, şimdi arkadaşlar giyinip evlerine gidecekler. Burada vardiya pazar gecesi başlıyor, o güne kadar izinli olacaklar. Biz değerlendirmemizi yapacağız, kararımızı işverene ileteceğiz” dedi.

İlerleyen saatlerde dün işten atılan kadın işçinin işe iadesi konuşulduğu belirtildi. Yapılan görüşme sonucu 18 Temmuz’da iş başı yapacağına dair anlaşma sağlandığı söylendi.

Yaklaşık 2 saat sonra işçiler uzun tartışmaların ardından fabrikadan ayrılmak için kapıya yine sloganlarla geldiler. Buradan servislere binen işçiler evlerine gitti.

Bugün gerçekleştirilecek toplantıda sonuç netleşecek.