< Pressan'da Türk Metal'e Yetki Verilmesi Protesto Edildi

TOMİS üyesi iki işçinin işten atılmasının ardından 33 gündür fabrika önündeki mücadelesi sürerken Pressan-Türk Metal-Çalışma Bakanlığı işbilirliğiyle yetkinin Türk Metal Sendikası'na verilmesi fabrika önünde yapılan eylemle protesto edildi.

İstanbul'da Hadımköy yolu üzerinde bulunan ve otomotiv parçaları üreten Pressan fabrikasında Tüm Otomotiv Ve Metal İşçileri Sendikası'na üye oldukları ve sendikal faaliyet yürüttükleri için Selçuk Çelik ve Bülent Karadere işten atıldı.

Pressan'da sendika istemeyen patron işçilerin sendikadan istifa etmeleri için ücret ve sosyal yardımları verme, ikna etme, baskı ve tehditler olmak üzere pek öok çok yönetimi uygulamaya başladı.

İşten atılan işçiler ise işlerine iade edilme ve işçilerin sendikal haklarının tanınması için fabrika önünde eyleme geçti.

MESS üyesi Pressan patronları TOMİS'in fabrika içindeki çalışmasını önleyemeyince MESS ile işbirliği içindeki Türk Metal Sendikası'nı devreye soktu.

Fabrikada halen TOMİS üyesi işçiler ve seçtikleri sendika temsilcileri olmasına rağmen Türk Metal ile işbirliğine girerek işçilere 'konfederasyona bağlı sendika', 'metal sektöründeki en büyük sendika', 'toplu sözleşme yapabilecek sendika' vaadleriyle işçileri Türk Metal'e üye yapmaya çalıştı. TOMİS'ten istifa etmeyen işçiler üzerindeki baskı artarken, diğer işçilerden de zorla e-devlet şifreleri alınarak Türk Metal üyesi yapıldı.

Ve üç gün önce Pressan yönetimi Türk Metal'in yetkili sendika olduğunu ilan etti.

İşten atılan TOMİS üyesi işçiler, Pressan'daki MESS-Türk Metal-Çalışma Bakanlığı işbilirliğiyle yapılan bu hukuksuzluğa karşı bugün Pressan önüne çağrı yaptı.

 

Türk Metal'e Karşı Sınıf Dayanışması

Çağrı üzerine metal, tekstil, motokurye ve farklı iş kollarından işçiler, sendika ve demokratik kitle örgütlerinden çok sayıda kişi Pressan işçilerine destek için fabrika yakınında bir araya geldi.

"Pressan Yönetimi Sendikal Haklara Saldırıyor! İşten Atmalara, Kölece Çalışma Koşullarına, Düşük Ücretlere, Baskıya, Mobbinge Karşı Direnişteyiz" yazılı pankart açılarak "Pressan İşçisi Sendikasıyla Güçlü", "Kahrolsun Sendika Ağaları", "İşçilerin Birliği Patronları Yenecek", "İşbirlikçi Türk Metal Pressan'dan Defol", "Çetelere Geçit Vermeyeceğiz" sloganları atıldı.

Basın açıklamasında konuşan TOMİS Sinbo İşyeri Temsilcisi Onur Kömek, yıllardır sendikal çalışma yürüttükleri Pressan'da sendikal nedenle iki arkadaşlarının işten atılması üzerine 33 gündür direnişte olduklarını bu süre içinde gerek eylemdeki arkadaşlarının gerekse de çalışan arkadaşlarının bir çok baskılara maruz kaldığını belirterek "Pressan geçtiğimiz hafta sendikamıza karşı provokasyon girişiminde bulundu fakat biz bunu boşa çıkarttık Şimdi ise Türk Metal çetesi ile anlaşarak arkadaşlarımıza sendikamızdan istifa ettirmeye e-devlet şifrelerini alarak Türk metale üye yapmaya çalışıyorlar. Türk Metal pateınlarla işbirliği içinde elleri kirli bir sendikadır biz bu sendikayı kabul etmeyeceğimizi Türk Metal çetesine geçit vermeyeceğimizi söylüyoruz. Yönetimi işçileri sendika seçme özgürlüklerini engelleyerek ve e-devlet şifrelerini alarak suç işlemektedir Biz buna karşı ve Türk Metal çetesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

 

"Yasadışı Uygulamalara Rağmen Bakanlık Yetkiyi Türk Metal'e Verdi"

Ardından TOMİS Temsilcilerinden Dilbirin Acar basın açıklamasını okudu. Örgütlenme faaliyeti yürüttükleri Pressan'da, Pressan patronunun da geçtiğimiz bir aylık süreçte işten atma saldırısı, işçiyi birbirine kırdırmaya yönelik provakasyonlar, yasadışı bir uygulama olan  işçilerin e- devlet şifrelerini isteyip başka sendikaya üye yapmaya zorlaması gibi bir çok saldırıda bulunduğunu belirten Acar, "Bir aylık direnişimiz sırasında Çalışma ve  Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’ na yaptığımız şikayetlere rağmen, yaşanan hukuksuzluğa sessiz kalınmış, alelacele Türk Metal’ e yetki verilmiştir" dedi.

 

"Türk Metal'in Getirilmesi MESS'in Sendikamıza Yönelik Saldırılarının Devamıdır"

Acar, TOMİS'in yaptığı açıklamalara, uyarılarına, şikayetlerine rağmen Türk Metal’e yetki verilmesinin arkasında yatan sebebin Pressan patronunun MESS üyesi olması ve MESS'in TOMİS'in kurulduğu ilk günden itibaren başta sendika yöneticileri olmak üzere sendika üyeleri ve, gönüllülerine yönelik işten atma saldırılarını kesintisiz bir şekilde hayata geçirdiğini, bugün Pressan fabrikasında karşılaşılan durumun da bu saldırıların devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

 

"Çalışma Bakanlığı MESS-TM İşbirliğine Ortak Olmuştur"

"Tarihi, metal işçilerine ihanetler ile dolu olan Türk Metal eliyle sefalet ve yoksulluk dayatılmaktadır. Pressan patronu üyesi olduğu MESS ile birlikte hareket etmiş, Türk Metal’ i imdadına çağırmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu oyunda üzerine düşeni yapmış, âdeta yangından mal kaçırırcasına yetkiyi Türk Metal’ e vermiştir" diyen Acar, yıllardır sendikasız olan bir fabrikada sendikal faaliyeti yürüten sendikamıza, üyelerine ve Pressan işçilerine yönelik haksız ve hukuksuz uygulamalar söz konusu iken verilen yetkinin bir geçerliliği olmadığını söyledi.

 

"Mücadelemizde Pressan Sendiksşı Bir İşYeri Oldu"

Türk Metal adına herhangi bir sendikal faaliyet yürütülmeden patron eliyle fabrikaya sendika getirildiğinin alenen ortada olduğunu belirten Acar, "Sendikamız işyeri temsilcileri ve üyeleri ile birlikte dişe diş bir mücadele vermenin onurunu taşımaktadır. Fabrika içinde ve dışında süren mücadelemizin Pressan fabrikasını sendikalı bir işyeri haline getirdiği açık ve nettir" dedi.

 

"Gerçek Yetki, Mücadele Eden İşçidedir!"

-Fabrikada çalışan sendika üyeleri ve işyeri temsilcilerinin sendikal faaliyetlerine devam etmekte olduğunu Pressan yönetimine de bildirdikleri gibi sendika işyeri temsilcilerinin fabrikada yaşanan tüm haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı Pressan işçilerinin mücadelesini vereceğini belirten Acar "Tüm Pressan işçisi kardeşlerimiz bilmelidir ki, gerçek yetki ne çeteler de ne de işbirlikçilerindedir. Gerçek yetki birliğini güçlendiren, omuz omuza verip geleceği için mücadele eden işçilerdedir." dedi.

 

"Çete Olan Sendika Olan İşyerinde İki Patron Vardır"

İşçi sınıfının baskı ve sömürüden kurtulma mücadelesini samimiyetle ve yürekten veren sendikaların faaliyetlerinin patronlar tarafından açık saldırı konusu olduğunu vurgulayan Acar, işçilerin özgür iradesi ile seçilen sendikalar yerine patronların çete olan sendikaları tercih istediğini, bu durumda ise sendikalı olan işyerlerinde artık ikinci bir patron daha olduğunu ifade etti.

 

"İşyerlerimizde Çetelere İzin Vermeyelim"

Acar "Sadece tabelasında sendika yazan bu örgütlenmelerin işçinin açık düşmanı olduğu, işçinin aleyhine olacak her türlü yasal ve yasadışı uygulamaya onay verdiği bir gerçektir. O yüzden tüm kesimlere çağrımızdır. Gelin, başta Pressan olmak üzere tüm işyerlerinde bu çetelere izin vermeyelim. Karşımızda duran güçler, en kötü sendika değil, açık işçi düşmanı, patrondan çok patronculuk yapan, milyonlarca liralık aidatlar ile lüks hayatlar süren ağa, bey takımıdır. Birleşirsek, direnirsek kazanırız" dedi.

TOMİS'in, Pressan işçilerinin hak ve onur mücadelesini sürdüreceklerini ifade eden Acar, Vazgeçeceğimizi, bırakıp gideceğimizi düşünenlere karşı bir aylık direnişimiz dahi gerekli yanıtı vermiştir. Haksız ve hukuksuz saldırıları kabul etmedik, etmeyeceğiz" dedi.

Acar TOMİS olarak taleplerini şöyle sıraladı.

- Atılan işçiler geri alınacak. Baskı ve mobbing son bulacak.

- Pressan işçileri insanca çalışma ve yaşam koşullarına kavuşacak.

- İşçilerin e- devlet şifreleri zorla alınarak Türk Metal’ e verilen yetki derhal düşürülecek.

- Sendikal faaliyetlerin önündeki tüm engeller kaldırılacak.

- İşçilerin hür ve özgür iradesi ile sendika seçme özgürlüğü hakkı tanınacak.

İşten atılan işçilerden Selçuk Çelik de fabrikada çalışan arkadaşlarına seslenerek, insanca çalışma koşulları için birlikte mücadele verdiklerini, Pressan yönetimin işyerinde mücadele eden bir sendika istemediğini ve bu nedenle MESS ile işbirliğindeki patronların yanında yer alan Türk Metal'i getirdiğini söyledi.

 

"Pressan-TM Oyununa Gelmeyin"

İşçilerin sendikalı sözleşmeli olacakları yalanıyla Türk Metal'e üye olmaya zorlandığını bu oyuna gelmemeleri çağrısında bulunarak "Arkadaşlar hep birlikte Türk Metal çetesine, işten atmalara, baskı ve mobbinglere karşı mücadelemizi sürdürelim hep birlikte kazanalım. İşçi sınıfı kazansın" dedi.

Açıklamanın ardından mesai saatinin bitimi yaklaşırken işçilerin çıkış kapısına gidilerek burada sloganlar ve konuşmalar yapılarak müzik eşliğinde halaylar çekildi.

İşçiler fabrikadan çıkarken yine ajitasyon konuşmaları ve sloganlarla işçilere seslenerek "Sendikamız TOMİS'e sahip çıkalım ve Türk Metal çetesine geçit vermeyelim" çağrısı yapılarak eylem sonlandı.