Getir Motokuryeleri "İşimizi Geri İstiyoruz"

Emeğin Gücü Derneği, işten atılan Getir motokuryeleri Ali Can Kok, Güven Özgüven, Furkan Ali Şahin'in işe iadesi talebiyle Levent'te bulunan Getir Merkez Ofisi önünde basın açıklaması yaptı.

Online alışveriş firmalarından Getir'de işten atmalar devam ediyor. Getir de bir çok şirket gibi pandemi dönemi sonrası 'küçülmeye gitme' gerekçesiyle moto kuryeleri ya işten çıkarıyor ya da inaktif hale getiriyor.

Motkuryelerin ağır çalışma koşulları, sefalet ücreti dayatması ve işten çıkarmalara karşı eyleme geçmesinin ardından online sipariş firmaları bu kez esnaf kuryelik, esnek çalışma, dönemsel inaktif yapma yöntemleri uyguluyor. Kendince bir kusur bahane bulduğunda ise işten çıkarıyor.

Getir firmasında da işten atmalar, motokuryeleri inaktif etmeler artarak devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Getir'de çalışan ve çeşitli bahanelerle işten çıkarılan veya belirsiz sürelerle inaktif edilen işçiler paylaştıkları videolarla, haksız şekilde işten çıkarıldıklarını duyurmuştu. Emeğin Gücü Derneği, aralarında üyelerinin de bulunduğu işten çıkarılan motokuryelerin işlerine iade edilmesi talebiyle bugün Levent'te bulunan Getir Merkez Ofisi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Getir Merkez Ofisi önüne gelindiğinde kişi başına on polis düşecek kadar polis yığınağı yapılmış akrep ve gözaltı aracı getirilmişti. Eyleme Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz, Mücadele Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, Kaldıraç, DSİP üyeleri de destek verdi.

"İşimizi Geri İstiyoruz! Getir İşçisi Köle Değildir" yazılı pankart açılan eylemde "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Moto Kuryeler Sizin Köleniz Değil", "Emeğin Gücü Sermayeyi Yenecek", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atıldı.

 

"Patronlar Emeğimizi Çalarak Açlığa Yoksulluğa Mahkum Ediyor"

Emeğin Gücü Derneği adına konuşan Çağlar Karabulut, moto kuryelerin en çok süre baskısı ile karşılaştıklarını siparişlerini zamanında teslim edebilmek için ölüm, sakat kalma, gibi birçok riski göze alma zorunda kaldıklarını ve yaptıkları ufak hataların işten atma gerekçesi yapıldığını söyledi. Online alışveriş firmalarının bir çoğunda ağır çalışma koşullarının dayatıldığını, bunun yanısıra pandemi sürecinin sona ermesiyle işten atma ya da belirsiz sürelerle inaktif ediliğini belirten Karabulut, ”Bizim soframıza giren her lokma ekmek bizim emeğimiz alın terimizle geliyor. Patronlar ise bizim emeğimizi çalarak bizim işimizi elimizden alarak bizi açılığa, yoksulluğa, sefalete mahkum etmeye çalışıyorlar" dedi.

 

"Ellerimiz Zorla Direksiyondan Çektirenlerin Yakasında Olacak"

Patronların iş yoğunluğunda ağır koşullarda çalışan işçileri kendi şirketleri krizde batmasın, kendi şirketleri daha da büyüsün diye çeşitli bahanelerle işten attığını söyleyen Karabulut "Bunun bedelini ödeyen bizler oluyoruz. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Bizim elimizi direksiyonumuzdan çekmek isteyenler bilsinler ki bizim ellerimizi zorla direksiyondan çektikleri anda ellerimiz onların yakasında olacak. Paramız, haklarımız için ekmeğimiz, onurumuz için hiçbir şey yapmaktan geri durmayacağız" dedi.

 

"Ters Şeritten Gittiğim İçin İşten Çıkarıldım"

İşten çıkarılan işçilerden Ali Can Kok, altı aydır çalışmakta olduğu Getir firmasında 'ters şeritten gittiği' gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyledi. Siparişini götürmek üzere çıktığı yolda yolun tadilat nedeniyle kapalı olduğunu ve siparişi yetiştirmesi için zamamının daraldığını, bu nedenle ters şeride geçerek buradan başka bir yola geçip devam etmeyi düşündüğünü ve bunu da patronuna bildirdiğini belirtti.

 

"İşimi Geri İstiyorum"

Getir işçisi "Verilen sürede siparişi yetiştirmek için başka seçeneğim yoktu. Bunu bildirmiş olmama rağmen işten çıkarıldım. Bu haksız bir durum. Ben işimi geri istiyorum" dedi.

 

"Sendikal Faaliyet Nedeniyle İşten Çıkarıldım"

Rami-Eyüp Deposu önünde 31 gündür eylemini sürdüren Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz da söz alarak Yemeksepeti, Getir, TrendYol gibi firmalarda motokuryelerin pandemi boyunca hastalık, ölüm, sakatlanma gibi riskleri göze alarak çok ağır koşullarda çalıştıklarını hatırlatarak, "Çalışma koşullarımız biraz düzelsin diye sendikal faaliyete girince de işten atılıyoruz. Ben iki yıldır çalıştığım Yemeksepeti firmasında sendikal faaliyet nedeniyle işten atıldım" dedi.

 

"Arkadaşımızı İşten Atan Getir Hızlı Teslimat Reklamları Yapıyor"

Bu haksızlığa hukuksuzluğa karşı direnişe başladığını ifade eden Yılmaz, Getir firmasının siparilelrin çok kısa sürelerde kapılarında olacağına ilişkin reklamlar yaptığına dikkat çekerek "Şimdi Getir işçisi arkadaşımız siparişi yetiştirmesi gereken süre azaldığı için ters şeride girmek zorunda kaldığını söylüyor. Ve işten atılmış. Bu haksız ve hukuksuz bir durum. Bunun gibi çeşitli bahanelerle işten atılan arkadaşlarımız işlerine iade edilmelidir" dedi.

 

"Esnaf Kuryeler De Zor Durumda"

Motkuryelere dayatılan kölece çalışma koşullarına, esnaf kuryelik reklamlarına değinen Doğu Yılmaz, bizlere karşı esnaf kuryeliği getirdiler ama o arkadaşlarımız daha güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda kaldı. Mazota gelen zamlarla bir de masraflarını karşılayamaz hale geldiler" dedi.

 

"Mücadelemizi Yükseltmek İçin Komitlerimizi Kuruyoruz"

Online alışveriş firmalarının motokuryelere dayattığı bu kölece koşullara karşı Trendyol ve Yemeksepeti işçilerinin eylemler yaptığını hatırlatan Yılmaz, "Mücadelemiz halen devam ediyor. Moto kurye arkadaşlarımızla görüşüyor ve mücadelemizi yükseltmek için komitlerimizi kuruyoruz.

 

"Getir'in Merkezini De Sarsacağız"

Yemeksepeti, Getir, TrendYol gibi firmaların patronlarının kuryelerin sırtından kârlarına kâr katarken , krizin faturasını işçilerden çıkarmaya çalıştığını belirten Doğu Yılmaz, Yemeksepeti yönetimini nasıl sarstıysak Getir'in Merkezini de sarsacağız. Getir firmasının işten çıkarılan arkadaşlarımızı işlerine iade etmesi gerekiyor" diyerek dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

"Doğu Yılmaz Yalnız Yalnız Değildir", "Moto Kuryeler Sizin Köleniz Değil", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek" sloganları atıldı.

 

"Haklarımızı Aramaya Devam Edeceğiz"

Son olarak Emeğin Gücü Derneği olarak çeşitli gerekçelerle inaktif edilen Getir işçilerinin bir an önce işbaşı yaptırılması ve işçilerin ekmeğine göz dikenlerin bir an önce bu hatadan dönmeleri çağrısında bulunduklarını belirten Karabulut, işçilerinin haklarını sonuna kadar aramaya devam edeceklerini belirtti.

Eylem "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Getir İşçisi Köle Değildir", "Direne Direne Kazanacağız" sloganlarıyla sona erdi.