Hemen hemen her ürüne gün aşırı zam gelmesi, artık sıradan olay halini aldı. En büyük zammı alan da akaryakıt oldu.

“Arabanız mı var, benzine gelen zamdan size ne” klişe sorusu, benzine gelen zammın hemen her alana yansıdığı gerçeğini gözlerden saklayamıyor. Benzin ve motorine gelen zam taşımacılık sektöründen tarım sektörüne kadar her alanı gözle görülür şekilde sarsmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde pek çok şehirde taksi ve dolmuşlar kontak kapatırken, bugün pek çok yerde taşımacılık sektörü çalışanları kontak kapattı.

Adana Seyhan’da akaryakıt zamlarını protesto için kontak kapatan taksiciler, akaryakıttaki ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasını istediler. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nda bir araya gelen taksiciler kontak kapattı. Polis ise araçların yol kenarına park edilmesini gerekçe göstererek eylemi engellemeye çalıştı.

Polisin “başka yerde eylem yapın” diye taksicileri uzaklaştırmak istemesine karşı şoförler “Biz sesimizi duyurmak istiyoruz. Dün ben üniversiteli bir çocuğu götürdüm, 150 lira tuttu. Utandım, utandım kadına 150 lira demeye, utandım!”

“Taksimetre zammı istemiyoruz. Bu halka zulüm olur. Şu an 8 lira bile çok, ama bizi de kurtarmıyor. 500 lira ciro çekiyorum. 300’ü yakıta gidiyor. Yedek parça, akaryakıt, ev kirası her şey arttı. Yakıta zam, tarifeye zam. Bu çözüm değil.”

“Yakıt 30 lira. Arabamın sigortası, lastiği, evimin masrafı, kredilerim… Ben zaten bitmişim. Benim arabamı komple götürseniz ne olur? Ben çocuğuna ekmek alamıyorum. Yeter!” diye isyan ettiler.

Polisin engelleme girişimlerine rağmen açıklama yapan taksiciler, bugün petrolün varil fiyatının 117 dolara düşmesine rağmen zamların devam ettiğini belirterek, yakıttan ÖTV ve KDV’nin alınmamasını istediler.


Elazığ’daki taksiciler de akaryakıt zamlarını korna çalarak protesto ettiler. Taksiciler, kentin en işlek caddelerinden olan Vali Fahribey ile Gazi, Hozat Garajı ve İstasyon caddeleri güzergahı boyunca korna çalarak zamları protesto etti.

Bir taksici, "Günlük 130 TL'ye yevmiye ile çalışıyorum ve yakıtımız pahalı, sigortamız pahalı, daha sanayiyi bakımları söylemiyorum pahalı. Şu an açız, açız, açız" dedi.


Son dönemde üst üste benzin ve motorine gelen zamlar nedeniyle mahalleler arası taşımacılık yapan Dersim’deki minibüsçüler, günlük yolcu taşımacılığının artık maliyetleri gideremediğini belirterek süresiz kontak kapatma kararı aldı.

Motorine yapılan son zamla birlikte Dersim’de motorinin litre fiyatı 30,46 liraya çıktı.


İstanbul Arnavutköy'de taksiciler artan akaryakıt fiyatlarına ve önü alınmayan zamlara karşı kontak kapattılar.

Esenyurt'taki taksiciler de #KontakKapatTürkiye çağrısına uyarak eyleme katıldı.


Karabük'te şehiriçi yolcu taşıması yapan dolmuş ve otobüs şoförleri de akaryakıt zamlarına karşı kontak kapattı.


Nevşehir Ankara yolunda başta kamyoncular olmak üzere çok sayıda araç kontak kapattı.


Kayseri'de de otobüs terminalinde otobüs şoförleri kontak kapattı. Otobüsçü esnafı "Bıçak kemiği de deldi geçti" dedi.